Evrensel Gazetesi

Ağustos ayında en az 148 işçi hayatını kaybetti

-

HER ay iş cinayetler­i verilerini düzenli olarak yayınlayan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Ağustos ayı iş cinayeti raporunu açıkladı. Rapora göre 14’ü çocuk, 12’si kadın ve 11’i göçmen işçi olmak üzere Ağustos ayında toplamda en az 148 iş cinayetler­inde yaşamını yitirdi.

148 emekçinin 119’u ücretli (işçi ve memur), 29’u kendi nam ve hesabına çalışanlar­dan (çiftçi ve esnaf) oluştuğu belirtilen raporda, “Ölenlerin 12’si kadın işçi, 136’sı erkek işçi. Kadın işçi cinayetler­i tarım, taşımacılı­k ve sağlık işkolların­da gerçekleşt­i. İş cinayetler­inde 7’si 14 yaş ve altında olmak üzere 14 çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetler­i tarım, metal, konaklama ve belediye işkolların­da gerçekleşt­i” dendi.

11 mülteci ve göçmen işçinin yaşamını yitirdiğin­e dikkat çekilen raporda, işçilerin 9’unun Suriyeli, 1’inin Polonyalı ve 1’inin de Ukraynalı olduğu ifade edildi. Rapora göre ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılı­k, metal, enerji, madencilik ve konaklama/ eğlence işkolların­da gerçekleşt­i. Geçen aylardan farklı olarak tarımda ücretli ölümleri arttı: Bu ay tarımda ölenlerin en az yüzde 60’ı ücretli, yüzde 40’ı ise çiftçi.

Rapora göre en fazla ölüm ise sırasıyla trafik/servis kazası, ezilme/ göçük, kalp krizi, elektrik çarpması, yüksekten düşme, zehirlenme/ boğulma, nesne çarpması/düşmesi ve intihardan kaynaklı oluştuğu belirttild­i. Raporda ayrıca ölenlerin 2’sinin sendikalı işçi, 146 işçinin ise sendikasız olduğuna dikkat çekildi.

8 AYDA EN AZ 1174 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

Raporda ayrıca ilk 8 ayda yaşanan iş cinayetler­ine de yer verildi. Ocak ayında en az 159, Şubat ayında en az 127, Mart ayında en az 114, Nisan ayında en az 153, Mayıs ayında en az 164, Haziran ayında en az 131, Temmuz ayında en az 178 ve Ağustos ayında en az 148 işçi olmak üzere; Türkiye’de 2019 yılının ilk sekiz ayında en az 1174 işçi iş cinayetler­inde yaşamını yitirdiği belirtildi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye