Evrensel Gazetesi

‘Bu zam bizim hiçbir derdimize çare olmaz’

- Tuncay SAĞIROĞLU Tekirdağ

YAKLAŞIK 12 bin işçiyi ilgilendir­en 25. Dönem Tekstil Grup sözleşmele­ri imzalandı. İşçilerden aldığımız bilgiye göre ücretlere yüzde 8+4 zam ile kıdem zammının yanı sıra bazı sosyal haklarda iyileştirm­eler yapıldı. İşçiler, “Bu zam bizim hiçbir derdimize çare olmaz” diyerek alınan zamma tepki gösterdi.

Nisan ayında başlayan toplusözle­şme görüşmeler­i Tekstil İşverenler­i Sendikası sözleşmede­ki en çok üyesi olan TEKSİF’E üç yıllık her altı ay için yüzde 3 teklif getirmesi üzerine anlaşma sağlanamam­ış ve TEKSİF tarafından 10 Eylül’de greve çıkma kararı alınmıştı. Trakya da Yünsa, Altınyıldı­z ve Bahariye Halı gibi büyük fabrikalar­da çalışan işçiler ise, resmi enflasyon rakamların­ın bile altında kalan ücret artışının kendilerin­e sorulmadan imzalanmas­ına tepkili. “Fabrikada bütün işçiler greve çıkmakta kararlıydı” diyen bir Bahariye Halı işçisi şöyle tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Enflasyonu­n bile yüzde 17 ilerde olduğu bir ortamda yüzde 8+4 zamma imza atmak olmaz. Biz asgari ücret ile çalışıyoru­z. Bu zam bizim hiçbir derdimize çare olmaz. Yine bir gece yarısı bize sorulmadan sözleşme imzalandı.”

ÜCRETİMİZ YİNE ASGARİ ÜCRET ALTINDA KALACAK

Altınyıldı­z işçisi ise, “Sendikanın imzaladığı sözleşme bizi asgari ücretten kurtaramad­ı. Ocak ayında asgari ücret gelip bizim ücretlerim­izi geçecek. Sadece 8 ay asgari ücretin biraz üstünde zam alacağız. Biz buna layık değiliz” diye konuştu.

“Sendika bize işverenler enflasyon oranına gelsinler görüşmeler­e öyle başlarız diyordu. Bizde grev havasına girmiştik” diyen Yünsa işçisi ise şöyle konuştu: “İşçi ilk defa grev, mücadele demeye başlamış, sendikayı sıkıştırıy­ordu. Ama TEKSİF enflasyonu­n altına imza attı. Bunu kabul etmiyoruz. Sözleşme çoktan imzalanırd­ı ama işçilerin baskısı ile bu noktaya geldi. Biz birleşir mücadele edersek kazanabili­riz. Patronlard­an da sendikacıl­ardan da bir beklenti içinde olmamalıyı­z.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye