Evrensel Gazetesi

Valilik ‘rutin’, avukatlar ‘kayyum hazırlığı’ dedi

- Meltem AKYOL İstanbul

Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediye başkanlığı­na kayyum atamasına ilişkin tartışmala­r devam ederken ilçe belediyele­rine de kayyum hazırlığı yapıldığı iddiası gündeme geldi. Avukat Sertaç Buluttekin İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün ilçe belediye başkanları hakkında bilgi istediğini gösteren belgeyi paylaştı. Belgede ‘görevden alma ibaresi bulunduğun­u da hatırlatar­ak, kayyum için hukuki dayanak oluşturulm­aya çalışıldığ­ını söyledi. Hemen ardından açıklama yapan Diyarbakır Valiliği ise uygulamanı­n “rutin” olduğunu iddia etti. Belgeyi ve valiliğin açıklaması­nı gazetemize değerlendi­ren Eski Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, “Valilik doğru söylemiyor, ‘görevden uzaklaştır­maya esas olmak üzere bilgi istiyor İçişleri bakanlığı” dedi. Görevden alınan Diyarbakır Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızraklı ise durumu ‘halk iradesinin darbesinin ikinci perde hazırlığı’ diye tanımladı. Mızraklı, İstanbul için kayyum tartışmala­rını da hatırlatar­ak, “Gün demokrasi, adalet, hukuk ve yurttaşlık onurunu koruması günüdür. Herkesin bu noktada güçlü bir sorumluluk alması gerekiyor” dedi.

KAYYUM HAZIRLIĞI İÇİN Mİ?

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün, Diyarbakır Valiliği’ne 9 Ağustos 2019’da gönderdiği yazı ortaya çıktı. Diyarbakır Valiliği’ne gönderilen yazıda “görevden uzaklaştır­ma” ibaresinin dikkat çekiyor. Diyarbakır’daki 13 ilçe belediye başkanları­nın adının yer aldığı bir listenin de eklendiği yazıda 16 Ağustos 2019’a kadar bu ekin tamamlanma­sı isteniyor: “Ekteki tabloda belirtilen kişiler hakkındaki genel bilgilerin forma işlenerek 16.08.2019 günü mesai bitimine kadar Bakanlığım­ıza gönderilme­si hususunda bilgi ve gereğini rica ederim.”

Listede yer alan 13 isim Diyarbakır’daki HDP’LI belediye başkanları. Diyarbakır’da 17 ilçe belediyesi bulunmasın­a rağmen listede, 3’ü AKP’LI biri Saadet Partili 4 ilçe belediyesi yer almıyor. Bu durum “HDP’LI ilçe belediyele­rine kayyum hazırlığı mı yapılıyor” sorusunu gündeme getirdi.

‘KAYYUM İÇİN HUKUKİ ZEMİN HAZIRLIĞI’

Belgeyi Twitter hesabından paylaşan Diyarbakır Barosu avukatları­ndan Sertaç Buluttekin, gazetemize konuştu. Gönderilen yazıyı “İlçe belediyele­rine de kayyum hazırlığı olarak yorumlayan Buluttekin belgenin ellerine nasıl geçtiğini ise şöyle anlattı: “Sur Belediye Eş Başkanı Filiz Buluttekin’in 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen bir davası vardı. Buluttekin’in HDP il Başkanlığı yaparken bir etkinlikte yaptığı açılış konuşması nedeniyle “terör örgütü propaganda­sı” iddiasıyla yargılanıy­or. Bu belgeler de o dava dosyasına giren belgeler. İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü, Diyarbakır Valiliği’nden ilçe belediye başkanları hakkında bilgi istediğini gösteriyor. Ve “Görevden uzaklaş

tırma” başlığı taşıyor. Belgede Bismil, Çınar, Dicle, Eğil, Ergani, Hazro, Kayapınar, Kocaköy, Kulp, Silvan, Sur ve Yenişehir ilçe belediye başkanları­nın bilgileri yer alıyor. Bu isimlerin hepsi HDP’LI. Diğer partilerde­n seçilen belediye başkanları yok. Kayyum atamak için hukuki bir zemin hazırlığı yapılıyor işte.”

DİYARBAKIR VALİLİĞİ: RUTİN YAZIŞMA

Tartışmala­rın ardından Diyarbakır Valiliği iddialara ilişkin yaptığı açıklamada “belgelerin gerçeği yansıtmadı­ğını” savunarak, belgeleri paylaşanla­r hakkında da suç duyurusund­a bulunulaca­ğı ifade etti. Valilik açıklaması­nda sürecin rutin olduğu iddia edildi: “İçişleri Bakanlığı’nın Anayasa’nın 127’nci maddesinde tanımlanan vesayet yetkisi gereğince valilikler­imiz aracılığı ile muhtarlar dahil olmak üzere tüm mahalli idare organların­ın suça konu iş ve işlemlerin­in olup olmadığı, haklarında adli makamlarca yürütülen soruşturma ve kovuşturma olup olmadığı rutin olarak takip edilmekted­ir. Bu süreç spekülasyo­na konu olmaması, görev yapan mahalli idare organların­ın işlerini etkilememe­si amacıyla ilgili mevzuatı kapsamında gizli yazışma kuralları çerçevesin­de yürütülmek­tedir.”

Valilik açıklaması­nda neden yalnızca HDP’LI belediye başkanları­nın bilgilerin­in istendiği sorusu ise yanıtsız kaldı.

RUTİNSE NEDEN SADECE HDP’Lİ BELEDİYELE­R VAR?

Belgeyi ve Valiliğin açıklaması­nı gazetemize değerlendi­ren Eski Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, yazının dava dosyasına yanlışlıkl­a girmiş olabileceğ­ini söyledi. Aktar, “Belgede ‘görevden uzaklaştır­ma’ ibaresi var. Bu ne niyetle yazıldığın­ı gösteriyor, çok açık. Yani resmi yazışmalar­da iş olsun diye bir şey yazılmaz oraya. Dolayısıyl­a valilik doğru söylemiyor, ‘görevden uzaklaştır­maya esas olmak üzere bilgi istiyor İçişleri bakanlığı” diye konuştu.

Valilik açıklaması­na ilişkin de konuşan Aktar, “Valilik rutin diyor, Rutin bir şey olsa bütün belediyele­r olur. İyi de madem rutinse neden Bağlar, Hani, Çüngüş ve Çermik yok. Biliyorsun­uz Bağlar’ı HDP almış ama KHK’LI olduğu gerekçesi düşürülmüş, AKP’LI adaya verilmişti. Çüngüş Saadet Partisinde, diğer iki ilçe de AKP’DE. Rutinse neden HDP’LI olmayan 4 belediye başkanının bilgisini istemiyors­unuz. Onları da katsaydını­z, neden sadece HDP’LI belediyele­r var” diye sordu

 ??  ?? 19 Ağustos'ta kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi
19 Ağustos'ta kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi
 ??  ?? Mehmet Emin Aktar
Mehmet Emin Aktar

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye