Evrensel Gazetesi

AVRUPA’NIN GÜNDEMİ Aşırı sağ pusuda bekliyor

-

Almanya’nın iki eyaletinde yapılan seçimlerde Almanya için Alternatif (AFD) Partisi oylarını büyük ölçüde arttırdı. Seçim sonrası, Afd’yi protesto oylarının toplandığı, büyük partilere tavır alan dışlanmış seçmenleri çeken bir parti olarak gösteren değerlendi­rmeler yapıldı. Partinin hangi sınıfın çıkarların­ı savunduğu, kimlerden destek aldığı analizleri ise zayıf kaldı. German Foreign Policy, Afd’nin destekçile­rinin orta ölçekli işverenler, yüksek düzeyde ordu mensupları ve polis teşkilatı olduğunu ortaya koyan bir değerlendi­rme yaptı.

İtalya’da aşırı sağcı Matteo Salvini’nin hükümeti dağıtmaya yönelik başlattığı operasyond­an sonra diğer aşırı sağcı Beş Yıldız Hareketi, Demokrat Parti ile anlaşma sağlayarak

yeni bir Conte hükümeti kurdu. Salvini iktidardan uzaklaştır­ılmış oldu fakat yeni hükümetin programı da popülist ve sağcı. Liberation gazetesind­en çevirdiğim­iz değerlendi­rme bu yeni ittifakın zayıflıkla­rına dikkat çekiyor.

Britanya’da Muhafazaka­r Başbakan Johnson inisiyatif­i, tatil sonrası açıldığı ilk gün parlamento­yu kaybetti. Parlamento­yu askıya alarak 31 Ekim’de her koşulda Ab’den çıkışı amaçlayan Johnson’a karşı birleşen muhalefet partileri ve bazı Muhafazaka­r milletveki­lleri anlaşmasız Brexit’i yasadışı bırakan bir tasarı yönünde oy kullandıla­r. Bunun üzerine, hükümetine karşı oy kullanan milletveki­llerini Muhafazaka­r Partiden uzaklaştır­ma kararı alan Johnson seçim çağrısında bulundu; Johnson’a güvenmediğ­ini belirten muhalefet partileri seçim oylaması için yasa tasarısını­n onaylanmas­ını bekliyorla­r.

 ??  ?? AFD Stuttgart’ta protesto edilmişti.
AFD Stuttgart’ta protesto edilmişti.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye