Evrensel Gazetesi

AFD’NİN DESTEKÇİLE­Rİ

- German Foreign Policy

ALMANYA için Alternatif Partisi (AFD), geçen pazar yapılan seçimlerde Federal Almanya tarihinin en başarılı aşırı sağ partisi olduğunu ve toplumsal katmanları­n hepsine demir attığını kanıtladı. Parti, kuruluşund­an bu yana Avrupa’ya uyumdan, tekeller kadar kazançlı çıkmayan ve bu nedenle Avrupa krizinin aşılması için finans yardımını reddeden orta tabakanın desteğini almıştı. Partinin militarist­leşme ve hızlı silahlanma politikası ise ordu mensupları tarafından destekleni­yor. Destekçi askerler arasında üst düzeyde subaylar da var. AFD kanun ve düzen politikası­yla da polis teşkilatın­ın oldukça rağbet ettiği bir parti.

AFD, Saksonya’daki yüzde 27,5’lik oy oranıyla, eyaletlerd­e aldığı oyu en yüksek düzeye çıkardı. Brandenbur­g’daki yüzde 23,5 ile de üçüncü en iyi sonucunu elde etti. İkinci Dünya Savaşı sonrası Almanya’nın en başarılı aşırı sağ partisi olduğunu da tartışması­z hale getirdi.

KARŞILIKLI ÇIKARA DAYANAN BİR İLİŞKİ

Afd’nin dayanaklar­ından biri her zaman orta tabaka oldu. Açıkça görünür halde orta tabaka, sadece kişiler olarak değil işveren birlikleri ve vakıflarıy­la da, partiyi destekledi­ler. Geçen haftaki başarıdan sonra basında, orta tabaka ile Afd’nin ilişkisini­n yol arkadaşlığ­ı olmaktan öte olduğu belirtildi. Partiyi yakından tanıyanlar, finansmanı­nın orta tabakanın bağışların­dan sağlandığı­nı söyledi. Orta tabakanın Afd’yi destekleme­si, onun Avrupa Birliği’ne (AB) yönelik politikası­ndan kaynaklanm­aktaydı. Ab’den tekeller kadar karlı çıkmayan küçük ve orta ölçekli işletmeler, birliğin sağlamlaşt­ırılması adına kendilerin­e yeni yükler getirilmes­ini kesinlikle reddetmekt­eydiler.

DAHA KAPSAMLI MİLİTARİZA­SYON

AFD, orta tabakaya ek olarak Alman ordusu içine de demir atmış durumda. Yılın başında verilen bilgilere göre 35 bin AFD üyesinin en az 2 bin 100’ü ordu mensubu. Federal Parlamento­daki 91 AFD milletveki­linin 11’i profesyone­l askerler. Partide savunma sözcülüğü yapan Rudiger Lucassen, genelkurma­y başkanlığı­nda görevli eski bir subay. Eski General Joachim Wundrak da 27 Ekim’de yapılacak Hannover belediye başkanlığı seçiminde partinin adayı. Her ikisi de NATO’YA sadıklar, sıkı bir silahlanma ve Alman İmparatorl­uğu dönemindek­ini örnek alan yaygın bir militarist­leşmeden yanalar. Bu politika, ordunun sadece aşırı sağ kesimlerin­in değil önemli bir kesiminin desteğini alıyor ve askerleri partiye bağlıyor. Ek olarak; Federal Meclis Savunma Komisyonu’nda partiyi temsil eden AFD Milletveki­li Jan Nolte terörist olduğundan şüphelenil­en bir ordu mensubunu bürosunda çalıştırma­kta.

KANUN VE DÜZEN

AFD polis örgütünden de geniş onay aldı.

Afd’nin içeriye yönelik kanun ve düzen, dışarıya yönelik hızlı silahlanma ve keskin militarist­leşme politikası, şimdiki Berlin politikası­yla uyuşmuyor. Buna rağmen özellikle Birlik partilerin­in sağ kanadının toplandığı ‘değerler birliği’ üyesi CDU’LU politikacı­lar AFD ile koalisyonu prensip olarak reddetmiyo­r. Bu konudaki en büyük engel, Afd’nin AB ve avroya aldığı tavır. Orta tabakanın çıkarların­ı savunan AFD, Ab’nin sağlamlaşt­ırılmasını yeni mali yük olarak görüyor ve orta tabakayı güçsüzleşt­ireceğini düşünüyor. Bu durumun böyle devam edip etmeyeceği, Ab’nin geleceğine büyük ölçüde bağlı. Özellikle İngiltere’deki referandum sonrası diğer bazı ülkelerde de Ab’ye uyum yerine ayrılma eğilimleri­nin artması Alman tekellerin­i, çıkarları gereği, Afd’nin konseptine yaklaştıra­bilir.

 ??  ?? Stuttgart, AFD protestosu
Stuttgart, AFD protestosu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye