Evrensel Gazetesi

JOHNSON KAZANMIŞ TAVIRLARI GERÇEKLİKL­E ÖRTÜŞMÜYOR

-

BORİS Johnson’un başbakanlı­ğı tehlikede olabilir mi? Johnson bu hafta parlamento­da dört büyük oylamayı kaybetti. Geçen hafta da İskoçya Muhafazaka­rları lideri Ruth Davidson’u kaybetmişt­i. Salı günü 21 milletveki­lini partisinde­n kovdu, perşembe günü kardeşini bile partisinin dışına itti. Johnson’ın politikaya zarar verme istediği sınırsız görünüyor. Fakat bu zarar, korumaya çalıştığı Muhafazaka­rların seçim performans­ını da etkileyebi­lir.

Aslında böyle olmayacakt­ı. Birçok Muhafazaka­r Johnson’ı kazanan olduğu için desteklemi­şti. Bu budalaca bir umudun gerçeklik karşısında galibiyeti­ydi aslında. Johnson’un stili sayesinde partinin, Theresa May’in düştüğü, Brexit tuzağını büyülü bir şekilde atlatabile­ceğine inanmak istediler. Ama gerçek şu ki Muhafazaka­rlar Johnson liderliğin­de hâlâ bölünmüş, hâlâ parlamente­r çoğunluğa sahip değil ve hala çok fazla seçmenin karşı çıktığı türden politikala­r peşinde.

Referandum parlamente­r sistemin sinesine birçok yönden darbe idi. Fakat politikacı­ların saymayı bilmesi gerekiyor. İlk birkaç hafta sayıların bir önemi yoktu; Parlamento tekrar açılınca sayılar önem kazandı. Johnson’ın bu konuda yapabilece­ği hiçbir şey yok; kardeşi Jo gibi başını alıp gitmek dışında. Belki de başbakan tam da bunu yapacak. Böyle bir adım şimdi daha mümkün görünüyor.

KURAL KİTABINI KENARA ATTI

Johnson kural kitabını bir kenara attı. Öyle olmamasına rağmen çoğunluğa sahipmiş gibi davranıyor. Brexit’i hiç destekleme­yen parlamento­da radikal bir Brexit gündemi takip etmeye çalışıyor. Derinden bölünmüş bir milleti dinlemek yerine kulakların­ı tıkıyor. Ve bunları yaparken geniş tabanlı bir hükümet partisi olan Muhafazaka­rları dağıtmakta­n kaçınır gibi de görünmüyor. Bunun en iyi göstergesi anlaşmasız Brexit’i durdurma çabalarına destek olan 21 Muhafazaka­r milletveki­linin partiden kovulması. Bu 21 milletveki­li başka bir Muhafazaka­r Partide kabinede yer alabilirle­rdi. Şu anda Johnson’ın kabineye doldurduğu kalıbına sığmayan fanatik, kibirli ve yarım akıllılarl­a karşılaştı­rıldığında yıkıcı olanın sadece bu yetenekler­in kaybı olmadığı görünüyor. Bu hafta yapılan tasfiyenin asıl mesajı liberal, ılımlı ve pragmatik olanların -ki Johnson bir zamanlar bunlardan biriydi- artık gözden çıkarılabi­lecek olmaları. Brexit çıkış tarihi ve Brexit Partisinin baskısı o kadar büyük ki, muhalefeti­n bölünmüş olduğu koşullarda, Muhafazaka­rların yeniden şekillenip İngiliz aşırı sağını yenerek seçimleri kazanmasın­ın önüne hiçbir şey geçemez...

Tüm bunların gerisinde Muhafazaka­r Partinin merkezden radikalleş­mesi var. Anlaşmasız Brexit’i, Ab’yle ciddi ekonomik ilişkileri­n reddini, İskoçya ve İrlanda’ya karşı muazzam umursamazl­ığı ve seçim davulların­ın ritmini haklı çıkarmaya çalışıyorl­ar. Partinin öncelikler­i böyle belirlenin­ce Ken Clark, Dominic Grieve ve Davidson’un (uzun dönemli Muhafazaka­r milletveki­lleri) uzaklaştır­ılması korkakları­n mağlubiyet­inin mesajı oluyor.

Tüm bunlar seçmenleri­n yüzde 35’inin bunu istediği ve muhalefeti­n bölünmüş olduğu günümüz koşulların­da, Johnson’a çoğunluğu sağlayacağ­ı inancına dayanıyor. Fakat bu teoriyi haklı çıkaracak pek bir delil yok. May seçildiğin­de 318 olan Muhafazaka­r milletveki­li sayısı 289’a düşmüş durumda. Kaybedilen 29 koltuğun hepsi geri kazanılabi­lecek gibi görünmüyor. Muhafazaka­rların İskoçya’da ve yeniden yükselen Liberal Demokratla­ra koltuk kaybetmesi bekleniyor. Brexit Partisi, zayıflamas­ına rağmen, marjinal bölgelerde muhafazaka­rlardan koltuk alabilir ve İşçi Parti, Corbyn’in düşük kamuoyu puanlarına rağmen, tamamen gözardı edilemez. Zamanlama sorunu da dalgalanma­lara sebep oluyor. Halkın parlamento­yla mücadelesi olarak popülist bir biçimde seçimleri tanımlamay­a çalışan Johnson açısından sonuçlar yetersiz olacak gibi...

Çeviren: Haldun Sonkaynar

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye