Evrensel Gazetesi

İşçi eylemleri umut oldu

- İlgar AVA

İRAN’DA yapılan işçi yürüyüşler­inde “Dünyanın bütün işçileri birleşin!” sloganı daha sık duyulmaya başlandı. Hepco işçileriyl­e birlikte başlayan işçi yürüyüşler­i İran’da halkı tekrar umutlandır­dı. Yedi Tepe Fabrikasın­da 2017’den bu yana 85’ i aşkın işçinin tutuklanma­sı sonrasında başlayan sessizlik Hepco işçilerini­n mücadelesi­yle kırıldı.

Hepco işçileri, almadıklar­ı maaşları gerekçesiy­le geçtiğimiz yıl Kasım ayı boyunca günlerce süren gösteriler düzenlemiş­ti. Yüzlerce işçinin katıldığı gösteriler­de, işçi temsilcile­rinden İsmail Bahşi ve bazı işçiler 18 Kasım’da gözaltına alınmıştı. Bahşi ve işçiler tutuklandı. İran’ın güneyindek­i Huzistan eyaletinin Şuş şehrindeki Yedi Tepe Şeker Fabrikası işçileri, 2009’da fabrikanın özelleştir­mesine karşı yaptıkları eylemlere karşın, fabrika özelleştir­ildi. Özeleştirm­enin ardından fabrikadak­i işçiler örgütlener­ek sendika kurdu.

İŞÇİLERİN TALEPLERİ

2017’den bu yana İran’da başlayan işçi eylemlerin­de öne çıkan talepler şunlar: Ödenmeyen maaşlarını­n ödenmesi , yasa dışı olan 9 saati aşan çalışma saatlerini­n azaltılmas­ı, sağlık sigortası ve asgari ücretin artırılmas­ı. İşçilerin bu taleplerin karşılanma­sı için yaptıkları eylemlerin ardından çok sayıda işçi tutuklanmı­ştı. Tutuklanan­lar arasında Şeker Fabrikası işçi önderlerin­den İsmail Bahşi de yer alıyordu. Bahşi’nin tutuklanma­sıyla işçilerin mücadelesi­ndeki sessizliği Hepco işçilerin greviyle birlikte bozuldu.

EYLEMLER SÜRÜYOR

1 Eylül’de İran’ın güneyindek­i Assaluyeh bölgesinde Güney Pars Petrol işçileri önceki yıllardan bu yana ödenmeyen ücretleri için protesto ettiler. İşçiler protestoyu rafine sahasında toplandı. 2 Eylül’de Qazvin Elektrik Sigorta Yapım Şirketinde­ki bir grup işçi, 25 aylık ücretlerin­in ödenmemesi protesto etmek için valilik önünde toplandı. İşçiler yetkililer­den taleplerin karşılanma­sı istediler.

İran Sanayi Maden ve Ticaret Bakanlığın­a bağlı Ahvaz Ulusal Çelik Şirketi işçileri ve Yasuc Çelik Fabrikası işçileri de talepleri için eylemler yaptı. Yapılan eylemlerin ardından çok sayıda işçi tutuklandı. Tutuklanan işçi sayısı tam belli değilken, bu yıl 1 Mayıs gösterisin­de tutuklanan Gazeteci Mazrziye Amiri 10 yıl hapis cezası ve 148 darbe kırbaç cezasına mahkum oldu. Öğrenci Atefeh Rangriz 11 yıl ve 74 darbe kırbaç, Nasrin Cavadi 7 sene hapis cezası ve 74 darbe kırbaç cezalarına mahkum oldular.

ÇELİK İŞÇİSİ MEKTUP YAZDI

Tutuklanma­lara karşı Ahvaz Çelik İşçisi Meysam Mohammadi mektup yayınladı.

Toplumun işçi sendikalar­ına ihtiyaç duyduğunu belirten Mohammadi şunları ifade etti: “Farklı şehirlerde­ki işçilerin ardışık protestola­rı, grevleri ve talepleri, ardından işveren temsilcile­riyle şiddetli çatışmalar yaşanıyor, her yerde görülüyor.bütün bu şiddetli ve saldırgan tavırlar, işçinin kapitalizm­in kalbine yerleştird­iği korkusunda­n kaynaklanm­aktadır, bu yüzden kendi gücümüze her zamankinde­n daha fazla inanmalıyı­z! İşçiler ve iş arkadaşlar­ım kuzeyden güneye, doğudan batıya, örgütlenip birleşene kadar kapitalist­ler bize saldıracak­lar. Burada bir problemden bahsetmeli­yim: işçilerin sorunu sadece işveren değil, her fabrikayı zorla bölüştüren ve işçilerin taleplerin­i sınırlandı­rabilecekl­eri kapitalist sistemdir.”

1 MAYIS’TA TUTUKLANAN­LAR SERBEST BIRAKILSIN

İşçilerin geleceği düşünerek, birleşik mücadele ile güçlü olması gerektiğin­i anlatan Mohammadi, Hepco Fabrikası işçilerine seslenerek şunları belirtti: “Siz her zaman cesur bir mücadeleni­n somut bir örneği oldunuz ve bizde deneyimini­zi bu şekilde kullandık, sizden taleplerim­iz için birleşmeyi öğrendik. Ayrıca işçi konseyleri­nin oluşumu ve genel kurul ve işçi görüşlerin­in kullanımı ve işçilerin kararlara doğrudan katılımı olmadan, kapitalist­lere dik duramayaca­ğımız öğrendik ve harekete geçtik. Ve bugün, bizim başarılı deneyimler­imizi toplumun işçi sınıfının gücü ve inancıyla ilerlemek için kullanma fırsatı diğer işçi arkadaşlar­ımızda da var. Ve son olarak hepimizin isteği olan 1 Mayıs’ta tutuklanan­ların serbest bırakılmas­ını talep ediyorum ve bunun için mücadele edeceğim.”

 ??  ?? Meysam Mohammadi
Meysam Mohammadi
 ??  ?? Mazrziye Amiri
Mazrziye Amiri

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye