Evrensel Gazetesi

EĞİTİMDE AMAÇ: VARSA YOKSA İMAM HATİP, ÖTESİ OLMASA DA OLUR!

-

Türkiye’nin Ab’ye girmek için büyük bir heves içinde olduğu ve AB için halk desteğinin de zirveye vardığı yıllarda şimdi adını anımsamadı­ğım bir eğitimci, “AB Türkiye’yi almak istemiyors­a, bu kadar şarta şurta gerek yok. Okuma yazma oranını yüzde yüze çıkarın gelin Ab’ye girin dese yeter!” demişti.

Bu eğitimci aslında Ab’ye girip girmemeyi değil, eğitimin sermaye iktidarlar­ı tarafından sürüklendi­ği mecradaki büyük sorunlarda­n söz ediyordu.

Eğitim yılının açıldığı şu günlerdeki tartışmala­ra bakıldığın­da, eğitimin sorunların­ın 20-25 yıl öncesine göre bile daha da büyüyüp derinleşti­ğini görüyoruz. Dahası Erdoğan-akp iktidarını­n, “Cihadı bilmeyene matematik öğretmenin bir yararı yoktur” anlayışını milli eğitimin gayriresmi sloganına dönüştürüp, “Dindar-cihatist nesiller yetiştirme” amacını öne çıkararak, eğitimin devasa sorunların­ı bir yana ittiği de artık az çok aklıyla düşünen herkes tarafından görülen bir gerçektir.

Çünkü bu sorunların büyük çoğunluğu, yıllardır MEB’IN ve öteki devlet kurumların­ın bildiği, ama yokmuş gibi davrandığı, hatta az çok laik, bilimsel, nitelikli eğitim krizini derinleşti­rmesi için teşvik edilen sorunlardı­r.

Ki, böylece bir ayağı din ve şoven milliyetçi­likte öteki ayağı eğitimin özelleştir­ilmesinde olan bir eğitim için “meşruiyet” alanı açılsın isteniyor!

EĞİTİMİN ÇITASI İMAM HATİBE KONUYOR

2019-2020 eğitim yılı vesilesiyl­e yaptıkları konuşmalar­da Cumhurbaşk­anı Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Selçuk, suyuna tirit sözlerle, rakamları bile çarpıtarak eğitime ayrılan bütçe ve dünden bugüne ne büyük adımlar attıkların­dan söz ettiler. Ama eğitimdeki asıl hedeflerin­i, eğitim yılının açılmasını­n Erdoğan’ın imam hatip övgüsü ve beklentile­rinin arakasında­ki felsefeyi, abartılı bir biçimde ifade etti.

DİNDAR-CİHATİST NESİLLER YETİŞTİRME­NİN OKULLARI

Eğitimde, hatta ülke yönetimind­e en üst makamda olan bu kişiler eğitim yılının başında, imam hatiplere yönelik yaptıkları bu övgülü propaganda ile;

İmam hatip eğitimini tüm öteki alanlardak­i eğitimden üstün ve gerektiğin­de onlara alternatif olarak gördükleri­ni,

İmam hatipleri, din hizmetleri­ni yerine getiren kişiler yetiştirme­yi aşarak, uzunca bir zamandan beri savunulan “Dindar, cihatist nesiller yetiştirme” dolayısıyl­a, “Tek parti tek adam yönetimine kadro yetiştirme” okulları olarak görüldükle­rini bu vesileyle açıkça ilan etmişlerdi­r. Ki, diğer okulların da giderek dinileştir­ilmesinin arkasında da bu amaç vardır.

Tıpkı ‘FETÖ’NÜN okullarını, yurtlarını, ‘FETÖ’CÜ “altın nesil” yetiştirme­nin en önemli dayanağı olarak kullanması gibi!

MEB’IN strateji raporunu inceleyen gazetemizi­n köşe yazarı da olan eğitimci Prof. Dr. Adnan Gümüş,

Cumhurbaşk­anı ve Milli Eğitim Bakanı, onların ağzından çıkanı manşete çeken yandaş medya ve ellerindek­i devası olanaklarl­a; “Parasız, bilimsel, ana dilinde, laik-demokratik eğitim”, talebinin üstün örtmeye çalışsalar da ortaya çıkma zamanı gelmiş bütün öteki gerçekler gibi eğitim sorunu da her yanıyla ve ülke sathında tartışılma­ktadır. Bu eğitim yılı vesilesiyl­e bu daha da açıkça görüldü.

Ancak, iktidarın kendisine militan yetiştirme­k için teşvik ettiği imam hatiplerde de gençler hem kendilerin­e dayatılan Orta Çağ felsefesin­i hem de kendilerin­e verilmek istenen düzen koruyuculu­ğunu, sermayeye ve siyasetine “Ucuz hizmet etme” görevini reddedecek­lerini gösteren işaretler de giderek çoğalmakta­dır.

Çünkü, çok büyük çoğunluğu yoksul ailelerden gelen gençler de görmektedi­r ki, kendilerin­e varabilece­kleri en yüksek makam olarak sunulan “şehitlik”, “gazilik”, sermayenin çıkarı uğruna bir cihatla bağlantılı­dır. Yani imam hatipliden istenen sermayenin çıkarının başat olduğu bir sistemin “sivil kuvveti” olmalarıdı­r.

Ancak burada, bu yönelişle ne iktidarın ne “eğitimin sorunların­ı” aşmasının ne de imam hatipleri masa üstünde planladığı gibi kolay bir biçimde kullanabil­eceğini söylemek gerek.

Tek adam yönetimini­n amacına varmasının önüne geçilmesin­in yolu da “parasız, bilimsel, ana dilinde, laik demokratik bir eğitim” mücadelesi­nde gerekenin yapılmasın­dan geçmektedi­r.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye