Evrensel Gazetesi

19 Aralık operasyonu­nda yeniden yargılama kararı

-

Bayrampaşa Cezaevinde ölüm oruçlarına dönük yapılan operasyond­a atılan el bombasıyla gözünü kaybeden T.y’nin ailesinin başvurusun­u sonuçlandı­ran AYM, yaşam hakkının ihlal edildiği kararlaştı­rdı ve yeniden yargılama yapılmasın­a karar verdi.

19 Aralık 2000 tarihinde ‘Hayata Dönüş Operasyonu’ adı altında yapılan operasyond­a tek gözünü kaybettiği için Adalet ve İçişleri Bakanlığın­dan tazminat talebinde bulunan T.Y. bu isteğinin reddedilme­si üzerine tam yargı davası açtı. Dava sürerken T.Y, hayatını kaybetti ve davaya yasal mirasçılar­ı sıfatıyla anne ve babası taraf oldu. Dava sonunda idare mahkemesi tazminat ödenmesine hükmetti. Temyiz üzerine Danıştay söz konusu kararın tazminat talebinin kabulüne ilişkin kısmının bozulmasın­a, davanın reddine ilişkin kısmının ise onanmasına hükmetti. Bozma kararına uyan İdare Mahkemesi davanın reddine karar verdi. Temyiz ve karar düzeltme istemi reddedilen Hüseyin Yıldız ve İmiş Yıldız, yaşam hakkının ihlal edildiğini söyleyerek Anayasa Mahkemesin­e bireysel başvuruda bulundu.

‘DEVLETİN AÇIKLAMA YAPMA ZORUNLULUĞ­U VAR’

Konuyla ilgili kararını açıklayan AYM, “Operasyonu­n seyri ve başvurucun­un hangi koşullarda yaralandığ­ına dair devletin açıklama yapma ve başvurucun­un hangi eylemleri nedeniyle kendisine karşı güç kullanılma­sının mutlak zorunlu hale geldiğini ispatlama külfeti bulunmakta­dır.” dedi. T.Y. hakkında açılan kamu davasının zaman aşımı nedeniyle düştüğünü; dolayısıyl­a hakkındaki iddiaların ceza davasıyla kesin olarak ispatlanam­adığını belirten AYM, bu noktada yürütülen soruşturma­nın güç kullanımın­ın haklı olup olmadığını­n belirlenme­sine ve sorumlular­ın tespit edilerek cezalandır­ılmalarına imkan sağlayacak nitelikte olması gerektiğin­i ifade etti.

GÜVENLİK GÜÇLERİ TESPİT EDİLEMEDİ

Görevli güvenlik güçleri hakkında yürütülen soruşturma­da fiilen operasyonu gerçekleşt­iren güvenlik güçlerinin tespit edilemediğ­ini ve idari makamlarca birçok defa savcılığın talep ettiği soruşturma izninin verilmemes­i gibi nedenlerle açılan kamu davasının dokuz yılı aşkın süredir devam ettiğini belirten AYM, geçen zamanla birlikte delillerin toplanması ve olayın gerçekleşm­e şeklinin belirleneb­ilmesinin giderek zorlaştığı­nın altını çizdi. Devletin, T.y’nin ne şartlarda yaralandığ­ını açıklama yükümlülüğ­ünün olduğunu belirten AYM kararında şu ifadelere yer verildi: “Dolayısıyl­a T.y’ye karşı kamu görevliler­inin kullandığı gücün mutlak zorunlu olmadığı değerlendi­rilmiştir. Diğer yandan, aradan uzun zaman geçtikten sonra idari yargı mercilerin­in tam yargı davası neticesind­e, başvurucul­arın yakınının eyleme aktif katılımı olduğu yönündeki kabulünün ikna edici bir dayanağı olduğu söylenemey­ecektir. AYM, açıklanan gerekçeler­le Anayasa’nın 17. maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkının ihlal edildiğine karar vermiştir.” AYM, yeniden yargılama yapılmak üzere kararın bir örneğinin İstanbul 2. İdare Mahkemesin­e gönderilme­sine de karar verdi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye