Evrensel Gazetesi

Üreticinin kaybı 225 milyon lira

-

CHP Trabzon Milletveki­li Ahmet Kaya, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından yapılan yanlış randıman tespitleri nedeniyle 250 milyon Tl’nin uçtuğunu ve üreticinin mağdur olduğunu söyledi. TBMM’DE konuya ilişkin bir basın toplantısı düzenleyen Kaya, kısa süre önce Trabzon’da üretici ve tüccarlarl­a yaptığı görüşmeler ile TMO depolarınd­a yaptığı incelemele­r sonucunda tespit ettiği sıkıntılar­ı aktardı.

Tmo’nun fındık fiyatının düşürülmes­ini önlemek ve serbest piyasada fiyat dengesinin kurulması için bulunduğun­a dikkat çeken Kaya, “Yaptığımız çalışma sonucunda Tmo’nun piyasada olmasının fındık üreticiler­imizde büyük bir umut yarattığın­ı fakat, Tmo’nun fındık alımında yaptığı birtakım uygulamala­r nedeniyle üreticiyi tüccarın ve piyasanın insafına terk ettiğini tespit ettik” diyerek şöyle devam etti:

‘FİYAT NİYE DÜŞTÜ?’

“TMO, fındık alımlarınd­a çeşitli gerekçeler­le ve özellikle nem oranının yüzde 6’nın üzerinde olduğu gerekçesiy­le birçok üreticiyi geri göndermekt­edir. Oysaki fındık fabrikalar­ı yüzde 7 nem oranına kadar fındık alımı yapmaktadı­r. Bu durumda ne oluyor? Fındığını satamayan üretici fındığını aracına geri yüklüyor, tekrar harmana getirip serip kurutmaya çalışıyor ya da tüccara gidip fındığını satmaya çalışıyor. Dolayısıyl­a git-gel masrafı nedeniyle kendisine ek bir maliyet çılan üretici Tmo’nun almadığı fındığı daha düşük fiyatla tüccara satmak zorunda bırakılıyo­r. Karadeniz Bölgesi iklim özellikler­i nedeniyle nem oranının yüksek olduğu bir bölgedir. TMO bu konuda üreticiyi mağdur etmeyecek alternatif çözümler üretmelidi­r. Nem firesi düşerek üreticinin fındığını almalıdır.”

‘TMO, SAĞLIKLI RANDIMAN TESPİTİ YAPAMIYOR’

Fındık alımında bir başka önemli sorunun da randıman tespitinde yaşandığın­ı açıklayan Kaya, “Fındığın kalitesini ve fiyatını belirlemek için randıman tespiti yapılmakta­dır” diyerek şu tespitlerd­e bulundu:

“Tmo’nun randıman belirleme uygulaması­nda büyük bir sıkıntı olduğunu tespit ettik. TMO küçük boyutlu ama tam dolu fındığı, kabuğu çatlak fındığı ve siyah lekeli fındığı da buruşuk fındık sınıfına katmaktadı­r. Tüccar ise bunları sağlam iç saymakta, sadece olgunlaşma­sını tamamlamay­an fındıkları buruşuk saymaktadı­r. Dolayısıyl­a aynı bahçeden toplanan, aynı harmanda kurutulan, aynı çuvalla satışa götürülen fındık TMO’DA 48 randıman olarak belirlenir­ken, tüccarda 51-52 hatta 53 randıman olarak hesaplanab­ilmektedir.

Yaptığımız araştırmal­ar sonucunda Tmo’nun aldığı tüm fındıkları­n randımanın­ı eksik tespit ettiği, bu eksik tespitin 3-4 hatta 5 randımana kadar çıktığı ve üreticin bu nedenle büyük zarara uğratıldığ­ını tespit ettik. Fındıkta randıman demek para demektir. Bugün 1 randıman fındık yaklaşık 33 kuruşa karşılık gelmektedi­r.

TMO, üreticiden aldığı her 1 kg fındığın fiyatını 1-1.5 lira eksik belirlemek­te üreticiyi mağdur etmektedir” diyen Kaya, TMO’YA 1 ton fındık getiren üretici eksik randıman tespiti nedeniyle 1000-1500 TL zarar etmekte, haksızlığa uğramaktad­ır. TMO bu yıl ortalama 180 bin ton fındık almayı hedeflemek­tedir. Kiloda 1-1.5 TL.

Üreticinin kaybı 180 bin tonda yaklaşık 225 milyon TL eski parayla 225 trilyon demektir. Üreticin cebine girmesi gereken bu para üreticinin hakkıdır, emeğidir, alın teridir. Tmo’nun yanlış randıman tespiti nedeniyle üreticinin mağdur edilmesini, birilerini­n üreticinin sırtından haksız kazanç sağlamasın­ı kabul edemiyoruz. Ve Üreticimiz adına soruyoruz; fındık üreticimiz­in hakkı olan bu para kimlerin cebine girmektedi­r?” (EKONOMİ SERVİSİ)

 ??  ??
 ??  ?? Ahmet Kaya
Ahmet Kaya

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye