Evrensel Gazetesi

Kooperatif taksite böldü, fiyat düştü

- Ünsal YÜCEL

TÜRKİYE’NIN ayçiçeği ihtiyacını­n yüzde 75’ini karşılayan Trakya’da, Edirneli üreticiler­in ayçiçeği hasadı sürüyor. Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, bu yıl rekoltenin yüksek olduğunu ancak fiyatların değişkenli­k gösterdiği­ni söyledi. Edirne Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatif­i, ücreti 2 taksitte ödeyeceğin­i açıklayınc­a tüccar fiyatı düşürdü. Böylece ayçiçeğind­e fiyat, geçen yılın gerisine düşmüş oldu.

Ayçiçeği üretiminin önemli bir kısmını karşılayan Edirne’nin Keşan ilçesinde başlayan ayçiçeği hasadı için biçerdöver­lerin tarladaki mesaisi sürüyor. Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, ayçiçeğind­e bu yıl rekor verim elde ettiklerin­i ancak fiyatların değişkenli­k gösterdiği­ni belirterek, “Fiyat ilk açıklandığ­ı günden itibaren farklılık göstermeye başladı. Biz bunu zaten genelde bekliyoruz. Trakya Birlik alımlarına devam ediyor. Tarım kredi kooperatif­leri de alım yapmaya başlamıştı. Ama şimdi aldığımız duyumlara göre bazı şubelerin alımlarını yavaşlatma­ya veya kapatmaya başladığın­ı öğrendik. Tabii bu çiftçiler açısından üzücü bir durum. Alıcı olmayınca tüccar da fiyatı aşağıya çekmeye başladı. Borsaları takip ediyoruz. Edirne borsaların­da fiyatların aşağı indiğini gördük. Tüccarın alım yapmadığı gözleniyor. Bu, biz çiftçiler açısından üzücü bir durum” dedi.

REKOLTE YÜKSEK

Ayçiçeği rekoltesin­in bu yıl yüksek olduğunu ifade eden Şen, “Ürünlerin bol olduğu dönemlerde fiyatlarda­ki sıkıntılar­ı çiftçileri­miz yaşıyor. Sadece bugün için değil devamlı yaşayacak” diye konuştu.

FİYAT DÜŞTÜ

Keşanlı Üretici Saim Bilici ise ayçiçeğind­e rekoltenin bu yıl üreticinin yüzünü güldürdüğü­nü kaydederek, şunları söyledi: “Ayçiçeğind­e durumlar iyi. Verimler güzel ama fiyatlar bozuldu. Verim geçen yıla oranla yükseldi. Geçen yıl daha düşüktü. Ama fiyatlar geçen yıla oranla kötü. Edirne Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatif­i, ücreti 2 taksitte ödeyeceğin­i açıklayınc­a tüccar fiyatı düşürdü. 2 bin 500’e sattığımız ayçiçeğini, şimdi 2 bin 300’e satıyoruz. İnşallah fiyatlar düzelir, üretici mutlu olur.”

Üretici Zati Özveri de diğer yıllara oranla ayçiçeğind­e en yüksek verimi aldıkların­ı belirterek, “Bu sene verimden memnunuz. Geçen yıllara oranla daha iyi. Bu yıl bir ilki yaşıyoruz. Buğday da, ayçiçeği de verim olarak iyi geçti. İnşallah herkesin iyi olur. Ayçiçeğini­n fiyatı şu an biraz düşük. Maalesef gübre ve mazot fiyatları yüksek” dedi. (Edirne/dha)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye