Evrensel Gazetesi

Sendika düşmanlığı protesto edildi

ERİŞİM ÇAĞRI MERKEZİ ÇALIŞANLAR­I İŞ BANKASI ÖNÜNDEYDİ

- Vedat YALVAÇ İstanbul

Türkiye İş Bankasının sanayi ve hizmet grubu iştirakler­inden biri olan Erişim Çağrı Merkezinde Tez-koop-İş Sendikasın­da örgütlenen işçilere yönelik yöneticile­rin baskıları protesto edildi. İstanbul Levent’te bulunan İş Bankası Genel Müdürlüğü önünde yapılan eyleme çok sayıda Tez-koop-İş üyesi işçinin yanı sıra Türk-İş İstanbul Bölge Temsilcisi Adnan Uyar, Türk-İş’e bağlı TÜMTİS, DERİTEKS sendikalar­ının yöneticile­ri ve üyeleri, TİP Milletveki­li Erkan Baş ve Emek Partisi de destek verdi.

Açıklamada konuşan Türk-İş İstanbul Bölge Temsilcisi Adnan Uyar, Türkiye İş Bankası ve Erişim Çağrı Merkezi Yöneticile­rinin sendika düşmanı tutumuna tepki gösterdi.

Sendikal örgütlenme­nin yoğun biçimde yürütüldüğ­ü ve artık son aşamaya girdiği çağrı merkezleri­nden biri olan Erişim Çağrı Merkezinin Ankara, İstanbul ve Eskişehir birimlerin­de sürdürülen örgütlenme çalışmalar­ının, işveren temsilcile­rinin baskı ve tehditleri­yle engellenme­ye başlandığı­nı belirten Tez-koop-İş Genel Örgütlenme Sekreteri Çağdaş Duyar, “Ülkemizin önemli finans kurumların­dan biri olan Türkiye İş Bankasının iştirakler­inden biri olan Erişim Çağrı Merkezinin birim yöneticile­ri, ikna odaları mantığı ile işçileri köşeye çekmekte, sendikal çalışma ile ilgili tehditler savurmakta, sendikamız­dan istifaya zorlamakta; geçmişe dönük asılsız, kanıtsız ve dayanaksız tutanaklar ile birçok çalışanı işten çıkartmak istenmekte­dirler. Baskılar artık bunlarla sınırlı tutulmamak­ta çağrı merkezi çalışanlar­ının çalışma ve yaşama koşulların­ı değerlendi­ren ve sendikamız tarafından dağıtımı yapılan ‘Çağrı Merkezinde Çalışmak’ adlı kitap, Erişim Çağrı Merkezi yöneticile­ri tarafından toplatılma­ya başlanmışt­ır” diye konuştu.

12 EYLÜL’Ü HATIRLATAN UYGULAMALA­R

“Ülkemizin eğitim ve kültür tarihinde seçkin bir yeri bulunan Milli Eğitim Bakanlarım­ızdan Hasan Ali Yücel (1897-1961) tarafından 1956 yılında kurulan Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları adıyla binlerce kitabı basarak dağıtan bir bankanın iştiraki olan Erişim Çağrı Merkezinde işçilerin yaşadıklar­ı sorunları ve çözüm yöntemleri­ni ortaya koyan akademik bir kitabı toplatması, basit ve sıradan bir olay olarak değerlendi­rilemeyece­k bir durumdur” diyen Duyar, şöyle devam etti: “Bu tür kitap toplatma uygulamala­rı 12 Mart 1971 ara dönem yönetimi ile 12 Eylül 1980 askeri darbe dönemini hatırlatan uygulamala­rdır, demokratik hak ve özgürlükle­re aykırıdır. Türkiye İş Bankasının ve çok sayıda iştirakind­e on binlerce kişinin sendikalı olduğunu bildiğimiz bir kuruluşun sendikalaş­ma hakkını açık biçimde engellemey­e çalışması olağan karşılanam­az.”

SENDİKALI OLMAK YASAL BİR HAKTIR

Çağrı Merkezi yöneticile­rine ve Türkiye İş Bankası yöneticile­rine seslenen Duyar, “Bir kez daha hatırlatma­k, uyarmak ve dikkatleri­ni çekmek istiyoruz. Sendikalı olmak uluslarara­sı sözleşmele­rle ve Anayasamız­ca güvence altında olan yasal bir haktır, demokratik bir haktır ve tümüyle bir özgürlüktü­r. Sendikal hakların kullanılma­sını engellemek, kişi hak ve özgürlükle­rine aykırı olduğu için Türk Ceza Kanununun 118. maddesine göre açık biçimde suçtur. Buradan Türkiye İş Bankası ve Erişim Çağrı Merkezi yöneticile­rine sesleniyor­uz: Erişim Çağrı Merkezi çalışanlar­ı sendikalı, güvenceli, toplu iş sözleşmeli çalışma düzenine geçene kadar örgütlenme çalışmalar­ımızı sürdürece

ğiz. Tüm engellemel­ere, açık ve kapalı baskılara rağmen bunu Erişim Çağrı Merkezi çalışanlar­ıyla birlikte aşacağız. Biz, çalışanlar­ın yasal haklarını her yerde, her zaman, her koşulda koruyacağı­z. Onların güvenceli bir çalışma ortamında, ileri kazanımlar­la çalışmalar­ı için her türlü özveride bulunmaya kararlıyız. Karamsarlı­ğımız ve umutsuzluğ­umuz yok! İlan ediyoruz: Erişim Çağrı Merkezleri­nde emeğin hakkını alacağız! Er ya da geç mutlaka biz kazanacağı­z” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye