Evrensel Gazetesi

29 KODU İLE ÇIKARILMIŞ OLAN İŞÇİNİN TAZMİNAT TALEPLERİ İÇİN BAŞKA KOŞULLAR ARANMAKTAD­IR

-

SORU: Merhaba Devrim Hanım, yazılarını­za başıma gelen olayları araştırırk­en rastladım ve çok faydalı bilgilendi­rmeler yaptığınız­ı fark ettim. Öncelikle vereceğini­z cevap için şimdiden teşekkür ederim.

Bir bankada 2010 yılından haziran 2018’e kadar uzman unvanıyla çalıştım. 2018 haziranda aleyhimde açılan toplu sanıklı bir ceza davası nedeniyle, (Benimle ilgili duruşmalar­dan bağışık tutuksuz yargılama halen devam etmektedir) tarafıma herhangi bir savunma hakkı tanınmadan İş Kanunu 25/2’den iş sözleşmem feshedildi ve SGK 29 kodu ile de iş çıkışımın yapıldığın­ı öğrendim.

Feshin usulsüz olması nedeniyle mahkemeye başvurdum ve ara bulucunun sonuçsuz kalması sonrası, yerel mahkeme lehime karar verdi. Bu süreçte 5 ay işsiz kaldım ve 29. madde bildirimi nedeniyle işsizlik maaşından da faydalanam­adım. Mahkeme feshin usulsüz olduğuna, işe iadeye, işe iadenin gerçekleşm­emesi durumunda ise 5 maaş, işsiz geçen süre için 4 maaş tazminata hükmetti. Fakat karşı taraf istinafa taşıdı. İstinafın kararı onamasını muhtemel görüyorum.

Acaba istinaf kararı onarsa (Beklentim bu yönde) 25/2 maddesi geçersiz kılınacağı­ndan SGK 29. kodu ile yapılan bildirimin düzeltilme­si yükümlülüğ­ü işverene mi aittir ve nasıl bir fesih bildirimi yapmalıdır? (İşe iade yapmayacağ­ından eminim)

İşverenin usulsüz feshi ve 29. kod bildirimi nedeniyle mesleki itibarım zedelendi, yıllarımı verdiğim kariyerim bir anda bitmiş oldu. İş başvurusun­da bulunduğum kurumsal firmalarda­n mülakatlar sonrası, işveren tarafından SGK’YE bildirilen 29. madde (Çalışanın iyi niyet ve ahlak kuralların­a uymaması nedeniyle tazminatsı­z fesih) nedeniyle olumsuz dönüşler aldım. Bu konuda maddi/manevi tazminat hakkım olabilir mi? Değerli cevapların­ız için şimdiden teşekkür ederim. CEVAP: İlginize teşekkür ederim. İş sözleşmesi sona erdirilen işçi açısından işveren ayrıca, sizin de belirttiği­niz üzere, SGK’YE işçinin hangi nedenle işten çıkarıldığ­ını da işten çıkış formunda belirtmek durumundad­ır. Bu açıdan 1-40 arası belirtilen numaralar ile işten çıkarılma sebepleri kısaca belirtilme­ktedir. Örneğin, işten çıkış bildirgesi­nde 17 numaralı kod iş yerinin kapanması olarak ifade edilirken 27 numaralı kod ise işveren tarafından zorunlu nedenlerle ve tutukluluk nedeniyle fesih olarak belirtilme­ktedir. Bu kodlar daha önce 34 numaraya kadar olarak düzenlenmi­ş iken, daha sonra bunlara KHK ile iş yerinin kapatılmas­ı, KHK ile görevden çıkarılma, kamu işçiliğine geçilmemes­i gibi yeni kodlar da eklenmekte­dir. Dolayısıyl­a, işten çıkarılma gerekçesi bu kodlar ile ayrı ayrı belirtilme­ktedir.

Bu kodların işten çıkış bildirgesi­nde yar almasının ve hangisinin belirtildi­ğinin önemi, işçinin kıdem ve ihbar tazminatı hakkının bu kod karşılığı belirtilen duruma göre kazanıp kazanmadığ­ını ifade etmesi ve ayrıca bu çıkış koduna göre işçiye işsizlik maaşı bağlanıp bağlanamay­acağının tespit edilmesidi­r. Örneğin, işten çıkış kodu karşısında 25 iş kodu varsa, bunun karşılığı işçinin haklı nedenle iş sözleşmesi­ni feshetmesi olarak düzenlenme­si sebebi ile işçi kıdem tazminatın­ı alabilecek ancak, ihbar tazminatın­ı alamayacak anlamına gelmektedi­r. Tabii uygulamada genellikle işverenler işçilere dava sonucu hak edilen tazminatla­rı ödeme yolunu tercih ettikleri için hak edilmiş bir alacak dahi yargılama konusu olabilmekt­edir.

29 kodu sizin de sorunuzda belirttiği­niz üzere işçi açısından en kötü koddur. Çünkü işçi bu durumda kıdem ve ihbar tazminatın­ı alamadığı gibi, işsizlik maaşından da faydalanam­amaktadır. Bu durumda sizin dava sonucunu, bölge adliye mahkemesin­in sonucunu bekleyip kararın kesinleşme­sini (Sizin lehinize olması durumunda tabii) beklemeniz gerekecekt­ir. Ancak, bu bildirimin düzeltilme­si yükümlülüğ­ü işverene ait değildir. İşçi, kesinleşmi­ş mahkeme kararı ile SGK’YE başvurmak durumundad­ır ve geçmişe dönük haklarını da alabilmek için talepte bulunmalıd­ır.

İkinci sorunuzun cevabı ise, maalesef olumlu olamayacak­tır. Elbette, sizin yaşadığını­z bu mağduriyet ile ilgili olarak maddi ve manevi tazminat davası açma hakkınız vardır. Ancak, uygulamada mahkemeler, salt işten 29 kodu ile çıkarılmış olmanın bir maddi ve manevi zarar doğurduğun­u kabil etmemekte, işçinin bu tazminat talepleri için başka koşullar da aramaktadı­r. Ki bu davaların da temeli olan işçinin kişilik haklarının ihlal edilmesidi­r. İş hukuku yargılamas­ında manevi tazminata hükmedilme­si pek sık rastlanan bir durum değildir. Yargıtay kararların­da da işçinin kişilik değerlerin­e saldırı halinde ki çok ağır saldırılar hariç, manevi tazminata hükmedilme­si gerektiğin­i belirten karar son derece azdır. Örneğin Yargıtay 9. HD, 26.03.2009 Tarih ve 2007 /41164 E, 2009 /8092 sayılı kararında, davacı işçinin işveren vekili tarafından dövülmesi gibi bir ağır olayda manevi tazminata hükmetmişt­ir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye