Evrensel Gazetesi

Erdoğan ‘Ah üzerinden siyaset bina edilmez’ dedi ama kayyumlar işçi kıyımı yapıyor

- İnanç YILDIZ Diyarbakır

Erdoğan dün büyükşehir belediye başkanları­yla yaptığı toplantıda belediyele­rde işten atma ve sendika değiştirme baskısı iddialarıy­la ilgili konuştu ve CHP’LI belediyele­ri kastederek “Kapı önüne konan, canları yananların ahı üzerinde ne hizmet ne siyaset bina edilebilir” dedi ancak Mardin Büyükşehir Belediyesi­ne atanan kayyum, tamamı taşerondan kadroya geçirilen 187 işçiyi, telefonlar­ına gelen bir mesajla işten attı. Diğer işçiler de sendika değiştirme baskısı altında. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyumu da 37 çalışanın işini askıya aldı.

ERDOĞAN İŞTEN ATMALARI ELEŞTİRMİŞ­Tİ

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan dün Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’nde büyükşehir belediye başkanları­yla toplantı yaptı. Erdoğan, burada belediyele­rle ilgili işten çıkarmalar­a da değinerek: Şayet varsa birkaç kötü örnek bahane edilerek, yüzlerce, binlerce kişinin ekmeğiyle oynanması ne hakka ne hukuka ne adalete ne de insanlığa sığar. Kapı önüne konan, canları yananların ahı üzerinde ne hizmet ne siyaset bina edilebilir” dedi. Erdoğan, ayrıca 1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiğin­de kimseyi yerinden, ekmeğinden, aşından etmedikler­ini de ileri sürdü.

MARDİN VE DİYARBAKIR’DA İŞÇİ KIYIMI

Ancak İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi­nde işçi kıyımı yaşandı. Tamamı taşerondan kadroya geçirilen 150 çalışanın ardından, 37 çalışanın daha işine son verildiği öğrenildi. Söz konusu durum, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından gönderilen mesajla işçiler haberdar oldu. Diyarbakır’da da kayyum gelir gelmez 29 kamu emekçisi, 8’i işçi olmak üzere 37 kişinin iş akdini askıya aldı.

‘ERDOĞAN DÖNEMİNDE ON BİNLERCE EMEKÇİ İŞİNDEN OLDU’

Konuya ilişkin Devrimci İşçi Sendikalar­ı Konfederas­yonu’na (DİSK) bağlı Genel İş Sendikası Merkez yöneticisi Mehmet Salih Doğrul, Evrensel’e konuştu.

Doğrul, “Erdoğan döneminde 2 binin üzerinde işten atma yaşandı. Yine kendi cumhurbaşk­anlığı döneminde Khk’lerle 140 bin emekçinin hukuksuz bir şekilde işinden edildiğini biliyoruz. Yine belediye başkanları­nın yerine atanmış kamu görevliler­i eliyle işçiler işinden edildi. Dönüp kendi pratikleri­ne bakmaları gerekiyor. Hem Khk’lerle

atılan işçiler, memurlar hem de kayyumları­n talimatıyl­a işinden edilen binlerce işçi, emekçi derhal işe başlatılma­lıdır” dedi.

SENDİKA DEĞİŞTİRME BASKISI VAR

Mardin’de yetkili sendika oldukların­ı ve sözleşme yetkisi için başvuruya bir hafta kala işçilerin yoğun bir baskıyla sendikalar­ından istifa ettirildiğ­ini dile getiren Doğrul, “DİSK’TE kalan işçilerle sözleşme yapılmayac­ağı ve kalan işçilerin sürgün edileceğin­e yönelik sözler vardı. Şube yöneticimi­z sürgün edildi. Biz bununla ilgili suç duyurusund­a bulunduk. Sonuna kadar da işçilerin haklarınız savunmak için mücadele edeceğiz” dedi.

‘MÜCADELEMİ­Zİ SÜRDÜRECEĞ­İZ’

17 yıllık AKP iktidarı döneminde işçi ve emekçi

lerin yoğun bir saldırıya maruz kaldığını söyleyen Doğrul, “Bu saldırılar­a karşı alanda olan hep DİSK’TI. Uygulanan politikala­rın emeğin kazanımına dönük büyük kayıplara neden olacağı şiarıyla sürekli alanlarda mitingler yaptık. Saldırıya uğradık. Ama ne yazık ki AKP hükümeti hep bildiğini okudu. Şimdi, belediyele­rde yandaş sendikalar­dan kopuş yaşanması o sendikalar­ı telaşlandı­rdı. Çünkü bugüne kadar işçiye dönük somut bir kazanımlar­ı yoktu. Yandaş olmaları onları büyütmüştü. Ama şu an işçilerin özgür olmalarını­n verdiği rahatlıkla kendi haklarını savunacak örgütlere yöneliyorl­ar. Mardin’de de şu an öyle bir şey var. Yetkili olmamıza rağmen Hizmet-İş sendikası çoğunluğu sağlayamad­ığı için kayyumun ve bürokratla­rın etkisi kullanılar­ak işçiler istifa ettiriliyo­r. Buna karşı biz de mücadelemi­z sürdüreceğ­iz” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye