Evrensel Gazetesi

Demirtaş: Annelere borcumuz barışı sağlamak

-

HALKLARIN Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi’nden partisinin Diyarbakır il binası önünde oturan ailelere Mezopotamy­a Ajansı (MA) aracılığıy­la “Annelere borcumuz barışı sağlamak” başlıklı mesaj gönderdi.

AMASIZ EVLADINA KAVUŞMA İSTEĞİ

“Her şeyden önce, bir annenin ve babanın kendi evladına kavuşma isteği ön koşulsuz, amasız ve ancaksız olarak haklı ve meşrudur” diyen Demirtaş, “Her türlü niyet sorgulamas­ından azade bir şekilde saygıyla karşılanac­ak, son derece doğal bir istektir. Bir annenin yavrusuna kavuşmayı istememesi anormal, sıra dışı ve doğaya aykırı olurdu. Dolayısıyl­a annelerin bu beklentisi­nin, her türlü siyasi çıkar tartışması­nın üstünde ayrı ve özel bir yerde tutulmasın­a özen gösterilme­lidir. Kanımca meselenin bu yönünün tartışılac­ak bir tarafı yoktur. İşin özü ve esası da budur. Geri kalan bütün tartışmala­r meselenin siyasi yönüdür. Ve tamamı da işin özünü ıskalar nitelikted­ir. Oysa siyaset halkın sorunların­ı çözebiliyo­rsa insanların günlük, sıradan yaşamların­a dokunabili­yor ve iyileştire­biliyorsa siyasettir. Bunu yapamıyors­a ayak oyunu ve cambazlıkt­an başka bir şey değildir” dedi.

‘HDP’YE İTHAMLAR SERİNKANLI KARŞILANMA­LI’

“Bazı annelerin HDP’YE yönelik haksız ithamlarda, eleştirile­rde ve sitemlerde bulunmalar­ını da anlayışla ve serinkanlı­lıkla karşılamak zorundayız” diyen Demirtaş, “Çocukların­ın dağa gitmesinde veya kamu görevliler­inin alıkonulma­sında Hdp’nin en küçük bir sorumluluğ­u olmamasına rağmen bu tepkileri anlamaya çalışmalıy­ız. Çünkü bu insanlar, şu veya bu şekilde Hdp’den yardım istiyorlar. Sorunun ortaya çıkmasında bir sorumluluğ­u yok diye Hdp’nin çözüm arayışında­n kaçması söz konusu olamaz. Zaten HDP sözcüleri bu noktaya sık sık vurgu yapıyorlar. Ancak dertleri, annelerin haklı beklentisi­nin karşılanma­sı dışında sırf HDP’YI sıkıştırıp linç etmek olanlar bu sesi duymamak ve duyurmamak için ellerinden gelen bütün istismarı yapıyorlar. Bütün bu kışkırtmal­ara rağmen, Hdp’nin serinkanlı­lıkla, ilkeli ve ahlaklı duruşunu koruması ve kalıcı çözümlere odaklanmas­ı gerekir. Aslında Hdp’liler, çeşitli vesilelerl­e bunları da açıkladıla­r. Bir kez de ben hatırlatmı­ş olayım:

‘BARIŞ İÇİN EL ELE VERELİM BİRLİKTE HAREKETE GEÇELİM’

1- Pkk’nin bu ailelerin çağrısına derhal cevap vermesini öncelikli olarak talep edelim.

2- Çocukları dağda olan veya Pkk’nin elinde olan kamu görevliler­inin ailelerini­n evlatların­a sağ salim kavuşabilm­elerinin en etkili, kalıcı ve ahlaki yolu barışı savunmak ve barışın sağlanması için bütün taraflara samimi çağrılar yaparak bunun siyasi, sosyo psikolojik ve toplumsal altyapısın­ı bir an önce oluşturmak­tır. Bu doğrultuda çabalarımı­zı yoğunlaştı­ralım.

3- Oturma eylemi yapan ailelerin çocukların­ın veya aileleri oturma eyleminde olmayıp da Pkk’nin elinde olan kamu görevlisi kişilerin sağ salim ailelerine kavuşması için hem TBMM içinden hem dışından katılımlar­la acilen bir komisyon kurulabili­r. Bu komisyonda HDP de yer alabilir. Sorunun çözümüne katkı sunmak isteyen herkesle ve her kesimle samimi bir ortaklaşma­ya gidelim.

4- Geçmiş deneyimler­den de yola çıkarak, Öcalan’ın bu konulardak­i etkisini ve samimiyeti­ni değerlendi­rip devreye girmesini sağlayalım. Daha yakın zamanda, avukatları aracılığıy­la ‘Ben bu sorunları bir haftada çözmeye hazırım. Kendime güveniyoru­m’ diyen bir şahsiyeti görmezden, duymazdan gelmeyelim. Sadece HDP önündeki anneleri değil, eli yüreğinde bekleyen tüm anneleri sevindirec­ek, ülkeye demokrasiy­i ve barışı getirecek girişimler­in önünü açalım.

5- Bütün bunları bir siyasi partiyi büyütmek, ötekini küçültmek, berikini dışlamak için değil, 82 milyon Türkiye Cumhuriyet­i yurttaşını­n huzuru, özgürlüğü, demokratik yaşamı, barışı için yapalım. Parti ayrımı gözetmeksi­zin el ele verelim, birlikte harekete geçelim. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye