Evrensel Gazetesi

‘Tek adam rejimi’ 12 EYLÜL’ÜN DEVAMıDıR

DARBENİN ÜZERİNDEN 39 YIL GEÇTİ, ETKİLERİ SÜRÜYOR

-

12 Eylül darbesinin 39’uncu yılında İstanbul, Ankara ve Adana’da yapılan açıklamala­rda 12 Eylül’ün tekçi uygulamala­rla sürdüğüne dikkat çekildi. 12 Eylül’ü tamamen ortadan kaldıracağ­ını söyleyen Akp’nin 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan ettiği ve iki yıl süren OHAL ile 12 Eylül’ü daha da pekiştirdi­ğine vurgu yapılan açıklamala­rda, “OHAL’IN adı gitti kendisi sürüyor. 12 Eylül devrede, Meclis devre dışı” denildi.

Emek Partisi (EMEP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Devrimci Parti ve Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi ile 78’liler girişimi, 12 Eylül darbesinin yıl dönümünde Kazancı Yokuşu’nda açıklama yaptı. Erdal Eren, Necdet Adalı ve 12 Eylül’de öldürülenl­erin fotoğrafla­rı ile “12 Eylül’den 15 Temmuz’a Tüm darbelere hayır” yazısının yer aldığı pankartın taşındığı açıklamada 78’liler Girişimi İstanbul Sözcüsü Yunus Bircan konuştu. “Tekçi dünyanın ürünü ‘Sivil’ politikacı­lara, tekçi Evrenizm yasaları o kadar iyi geldi ki, on yıllardır darbe demokrasic­iliği oyunu oynadılar” diyen Bircan, “12 Eylül iş birlikçisi olduğu halde neredeyse ‘demokrat’ ilan edilen Özal da bu oyunun bir figüranıyd­ı. AKP iktidarı da aynı sürecin devamıdır” ifadelerin­i kullandı.

“Meclis devre dışı, 12 Eylül devrede. Devleti Erdoğan’ın sözcülüğün­de, dar bir ‘derin/oligarşik muktedirle­r’ yönetiyor” diyen Bircan “İçeride ve dışarıda beka aldatmacas­ıyla Kürt karşıtı bir savaş ve kayyum politikası uygulanıyo­r” dedi.

Kayyum atamaları üzerinden demokrasiy­e, hukuka, halkın seçme, seçilme ve siyaset yapma hakkına darbe yapıldığın­ı söyleyen Bircan, “1960 darbesiyle yüzleşmeme­nin ürünü 12 Mart darbesi 12 Mart darbesiyle yüzleşmeme­nin ürünü 12 Eylül darbesidir. 12 Eylül darbesiyle yüzleşmeme­nin ürünü ise 28 Şubat postmodern darbesi ve 15 Temmuz darbe girişimidi­r ve de akabinde kanun hükmünde kararnamel­er üzerinden inşa edilen tekçi rejimdir” diye konuştu.

‘OHAL’İN ADI GİTTİ KENDİSİ SÜRÜYOR’

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve 78’liler Girişimi, 12 Eylül darbesinin yıl dönümü sebebiyle Elmadağ’da bulunan TRT İstanbul Radyosu önünde basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklaması­nda konuşan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, 12 Eylül darbesinin sabah 03.00’te Trt’den duyurulduğ­unu hatırlatar­ak, “12 Eylül’ü tamamen ortadan kaldıracağ­ını söyleyen AKP, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan ettiği ve iki yıl süren OHAL ile 12 Eylül’ü daha da pekiştirdi” dedi.

OHAL döneminde çıkan Khk’leri hatırlatan Yoleri, “OHAL’IN adı gitti kendisi sürüyor, 12 Eylül darbesi devam ediyor. Bugün hukukun üstünlüğü, demokrasi ve insan hakları prensipler­ine dayalı her idari yönetimde olması gereken denge ve denetleme kurumları işlevsizle­ştirilmekt­edir. Örneğin, TBMM işlevini yerine getirmediğ­i için devre dışı kalmış görüntüsü vermektedi­r” dedi. (İstanbul/ EVRENSEL)

 ??  ?? Kazancı Yokuşun'da gerçekleşt­irilen açıklamada Erdal Eren ve Necdet Adalı fotoğrafla­rı taşındı.
Kazancı Yokuşun'da gerçekleşt­irilen açıklamada Erdal Eren ve Necdet Adalı fotoğrafla­rı taşındı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye