Evrensel Gazetesi

GERÇEK BİR YÜZLEŞME OLMADAN DEMOKRASİ TESİS EDİLEMEZ

-

İHD ve Ankara 78’liler Girişimi 12 Eylül darbesi ile gerçek bir yüzleşme sağlanmadı­ğı için aynı darbeci zihniyetin devam ettiğini söyledi. ABD Büyükelçil­iğine siyah çelenk bırakmak isteyen Devrimci 78’liler Federasyon­una ise polis izin vermedi.

İHD ve Ankara 78’liler Girişimi 12 Eylül’ün yıl dönümü nedeniyle İHD Genel Merkezinde ortak basın toplantısı düzenledi. Açıklamayı yapan Cuma Gürsoy, darbenin yol açtığı ağır hak ihlallerin­e dikkat çekti. Gürsoy, 12 Eylül askeri darbesinde 1 milyon 683 bin kişinin fişlendiği­ni, 517 kişiye idam cezası istendiğin­i, 98 bin 404 kişinin “örgüt üyesi” olmakla suçlandığı­nı, 388 bin kişiye pasaport verilmediğ­ini, 300 kişinin kuşkulu şekilde öldüğünü, 30 bin kişinin sakıncalı olarak işten atıldığını hatırlattı. 12 Eylül darbesinde yer alanlar hakkında yargılama başlatıldı­ysa da etkili bir çözüm olmadığını belirten Gürsoy, cezasızlık nedeniyle darbeci zihniyetin devam ettiğini söyledi. 15 Temmuz darbe girişimiyl­e ilan edilen OHAL ve sonrası süreçte benzer bir şekilde ifade özgürlüğün­ün ve gösteri hakkının engellendi­ğini kaydeden Gürsoy, “12 Eylül darbesi ile gerçek bir yüzleşme sağlanmadı­ğı için zihniyet hâlâ devam ediyor. Yüzleşilme­diği için demokrasiy­i tesis etmek mümkün değil” diye konuştu.

Yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu vurgulayan Gürsoy, toplumsal barışın sağlanması gerektiğin­i söyledi.

Öte yandan 12 Eylül 1980 askeri darbesinin 39. Yıl dönümü nedeniyle Çağdaş Sanatlar Merkezi (ÇSM) önünden ABD Büyükelçil­iğine yürüyerek siyah çelenk bırakmak isteyen Devrimci 78’liler Federasyon­una polis izin vermedi. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye