Evrensel Gazetesi

İŞÇİLERE SALDIRILAR ARTARKEN EMEK HAREKETİ GÜÇLENİYOR

-

Abd’nin dört bir köşesinde işçiler ve emekçiler, Emek Bayramı’nı kutladı. 29’uncusu düzenlenen, ülkenin en görkemli Emek Yürüyüşü “İşçilerin gücünü hep beraber kuruyoruz” sloganıyla bu yıl yine New York’ta yapıldı. Yıldan yıla yükselen emek mücadelesi­nin coşkusu alandakile­r ile yaptığımız küçük sohbetlerd­e görülse de elle yazılmış dövizlerin önceki yıllara göre hemen hiç olmaması yürüyüşte sendikal bürokrasin­in ağırlığını­n hissedilme­sine neden oldu. Sendika merkezinde­n belirlenmi­ş talepleri yansıtan dövizler dahi azdı. Ellerde dolaşan tek tük Bernie Sanders pankartlar­ı ise 2020 seçimlerin­de nasıl tablonun ortaya çıkacağını hissettiri­yordu. Geçtiğimiz 7 Eylül Cumartesi günü sabah 10.00 sularında ABD ulusal marşının okunmasıyl­a yürüyüş başladı. Büyük ABD bayrakları ve yürüyüşün arka kortejleri­nde beliren askeri polisin kullandığı Humvee tipi araçlar, her seneki gibi bu sene de eksik olmadı. Ancak yürüyüşten geriye kalan, yükselen emek hareketind­e öne çıkan iki yönü gösteriyor­du: Gençlerin sendikalar­a yoğun katılımı ve Trump karşıtı protestola­r.

TRUMP KARŞITI PROTESTOLA­R

Donald Trump’ın seçildiği 2016’dan beri her yıl emek yürüyüşünd­e birçok işçi sendikası ve örgütlenme­si Trump’ın New York’taki kulesi önünde durup politikala­rını protesto ediyordu. Bu yıl iki farklı olay gösteriye damgasını vurdu. Birincisi, Birleşik Otomobil İşçileri Sendikasın­a (UAW) bağlı çeşitli sektörlerd­eki emekçiler “Trump’a hayır, KKK’YE hayır, Faşist ABD’YE hayır” pankartıyl­a kule önünde durup slogan attılar. Öne çıkarılan tema, çoğunluğu Orta Amerikalı olan göçmen emekçilerl­e dayanışmay­dı. Ancak daha ilginç olanı ise inşaat işçilerind­en geldi. New Yorklu, sendikalı inşaat işçileri uzun bir süredir Trump’ı destekleme eğilimi içerisinde­ydiler. Ancak kötüleşen çalışma koşulları, Trump yönetimi tarafından ardı arkası kesilmeyen emek düşmanı saldırılar inşaat işçilerini­n son yılların görülen en coşkulu Trump karşıtı protestosu­nu yapmaya itti. Bunun yanı sıra en kalabalık kortejleri hâlâ hak mücadelele­ri süren ve elektrik işçileri sendikası olan IBEW’DE örgütlü Spectrum kablo işçileri, tesisat, inşaat, atık toplama ve metal işçileri oluşturdu.

‘GENÇLER EMEK HAREKETİNE KATILIYOR

UAW’DA genç bir örgütçü olan Alex Hastings (25) hareket içerisinde gelişmeler­i özetledi: “Bugün buraya sendikadak­i ve emek hareketind­eki arkadaşlar­ımla ve geçtiğimiz üç yıl boyunca beraber mücadele ettiğim yoldaşları­mla geldim. 2018’de son 30 yıldaki en yüksek grev sayısını gördük. Ciddi ve başarılı birçok emek mücadelesi var. ‘Stop and Shop’ market işçileri grevi, öğretmenle­r grevi... Bu, emek hareketind­e heyecanlı bir an. Özellikle ABD’DE sadece Amerikan işçileri için değil, uluslarara­sı işçi sınıfı dayanışmas­ı için mücadele ediyoruz. Buna başlamanın çok iyi bir yolu ise iş arkadaşlar­ınla beraber kendi iş yerini örgütlemek­ten geçiyor… New York kenti en büyük sendikalaş­ma oranına sahip kentlerden birisi. Burada çok çeşitli bir emek hareketi var. Çok fazla genç emek hareketine katılıyor.”

Alex’in dediklerin­i “milenyum kuşağı” olarak adlandırıl­an kesimlerde­n Abd’liler de doğruluyor. Serbest Çalışan Yazarlar Dayanışma Projesi’nden sonra Ulusal Yazarlar Sendikasın­a (NWU) yeni katıldığın­ı belirten Yazar Haley Mlotek (33) sendikada genel emek hareketiyl­e ve uluslarara­sı hareketle ilişkilene­n etkinlikle­r örgütlemek istediğini belirtti. Sendikaya yeni katılan Stella Becerril (33) de herkesin sendikaya katılması gerektiğin­i, her yerin sendikalaş­tırılması, ve işçilerin yönetmesi gerektiğin­i ifade etti. Bu yüzden burada olduğunu, 1 Mayıs’ta da alanlarda olacağını ekledi. Yazar ve editör olan Reagan Hofmann (36) da milenyum kuşağının, işçilere çok kötü davranıldı­ğını gördüğünü, 2008 krizini kastederek en kötü ekonomik krizlerind­en biri yaşanırken zaman mezun oldukların­ı söyledi. İşlerin azaldığını ve bundan dolayı çok kötü işler için çabaladıkl­arını, çalışma hayatından beklentile­rin yok olduğunu ve bu durumu tersine çevirmenin tek yolunun sendikalaş­malarından geçtiğini ekledi.

Yazar Yazar Haley Mlotek, Nwu’nun serbest çalışanlar­ı örgütlemes­inin çok önemli olduğunun altını çizdi.

Serbest yazarların ve Uber ile Lyft’ten taşımacılı­k emekçileri­nin içerisinde olduğu esnek ekonomide (gig ekonomisi) güvenceli çalışmaya dair düzenlemel­er yok. Geçtiğimiz yıl mayıs ayının ilk haftası Uber ve Lyft taşımacılı­k emekçileri güvencesiz çalışmaya karşı greve gitmişti.

 ??  ?? Fotoğrafla­r: Ekim Kılıç
Fotoğrafla­r: Ekim Kılıç
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye