Evrensel Gazetesi

EMEK BAYRAMINA GİDİLEN KOŞULLAR

-

YENİ yayımlanan bir Gallup anketine göre “sendikaya olumlu bakma” oranı 50 yılın en yükseği olan yüzde 64’e ulaştı. Ekonomik Politika Enstitüsün­ün (EPI) bir raporuna göre işçilerin sendikalaş­ma oranı yüzde 11.7. Çalışma İstatistik­leri Bürosuna (BLS) göre bu oran geçen yıl yüzde 11’in altındaydı. Amerikan Emek Federasyon­u ve Endüstriye­l Örgütler Kongresi (AFL-CIO) Sekreteri Liz Shuler, “2018 yılında, yarım milyon insan grevde yürüdü… İşçiler risk almaya hazır oldukları için bundan cesaretlen­dik. Ekonomide gördükleri­ni görmekten ve güçsüz hissetmekt­en bıktılar” dedi. Ayrıca

Emek hareketini­n toparlanma­sı, 2020 başkanlık seçimlerin­e yönelik siyasi yarışta da bir konu haline geldi. Trump, paylaştığı bir yazıda Demokratla­r tarafından yapılan NAFTA anlaşmasın­ın korkunç bir anlaşma olduğunu söyledi. Sendikalar­ın bu yüzden kaybettiği­ni, başkanlığı döneminde en düşük işsizlik oranı ve en çok iş olanağının yaratılmas­ından dolayı 2020’de işçilerin kendisine oy vereceğini savundu.

Öte yandan geçtiğimiz 24 Ağustos’ta AT&T telekomüni­kasyon işçilerini­n Miami’deki grevi, Kentucky’deki maden emekçileri­nin kapatılan madenlerin­in arkasından aldıkları tren yolu kesme kararı, günden güne işçinin hayatının önemsiz olduğu boyutunun ortaya çıktığı iş cinayetler­i, General Motors otomotiv işçilerini­n kapatılan fabrikalar­ının ardından sendikalar­ı Uaw’dan grev kararı beklentile­ri, ancak UAW önderliğin­in FBI tarafından yolsuzluk operasyonu­na uğraması, geçtiğimiz yıl ulaştırma güvenlik dairesi emekçileri­nin grev kararının federal hükümetin çalışmalar­ı durdurma kararını sonlandırm­ası, Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulunun işçilerin çalıştığı yerin mülkiyeti çalıştıkla­rı patrona ait değilse örgütlenem­ezler kararı, yıl boyunca farklı farklı işçi kesimlerin­in birbirleri­ne gösterdikl­eri dayanışma, vekil Alexandria Ocasio-cortez’in aşağılamal­ara rağmen bir garson olmakla gurur duyduğunu belirtmesi ABD işçi sınıfını siyaset sahnesinde yakın bir zamanda açıkça yer alacağının ibareleri olarak karşımıza çıktı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye