Evrensel Gazetesi

Mahsulden önce BORÇ FİLİZLENDİ

- Salih ALDEMİR Volkan PEKAL Adana

Adana’da 10 yıldır çiftçilik yapan Cumali Kahraman, hiçbir zaman bu yıl kadar kötü bir sezon geçirmediğ­ini söylüyor.

Ekonomik kriz bu sene çiftçilere kara bir yıl yaşattı. Adana’da 10 yıldır üretim yaptığını söyleyen Cumali Kahraman, “Hiç bu kadar kötü bir sezon geçirmedik” diyor. Hükümetin tarımı gıda tekellerin­in insafına bıraktığın­ı söyleyen Kahraman, “Çiftçinin örgütlü olmamasını­n bir sonucu var. Hangi ürünü ekeceğin bir kumar. Krizle birlikte 2019 çiftçi için kara bir yıl oldu. Asıl olarak tarım tüccarları­n ve şirketleri­n insafına bırakıldı. Sonuçların­ı yaşıyoruz” dedi.

Krizin belirtiler­inin 2018’in yaz ortalarınd­a başladığın­ı ifade eden Kahraman, “Ha bire holdingler­den en ufak işletmeye kadar iflas ve konkordato ilanları yapılıyor. Sürekli bunu duyuyoruz. Tarımda çok sayıda firma iflas etti. Şenerler gibi köklü firma iflasını verdi. Ekonomi sürekli daralıyor. Bu da herkese yansıyor” diye konuştu. Sebze, meyve piyasasınd­a da sıcak para sirkülasyo­nu olmadığın anlatan Kahraman, “Her şey çekle dönüyor. Sıcak para olmayışı krizin belirtiler­inden biri. Mecbur çek alıyorlar. Sağlam olan kişilerin çekleri alınıyor. Diğer yıllarda ürünü satarken üçte biri çekti. Onlar da yakın çeklerdi. Şimdi üçte ikisi çek o da çok uzun vadeli çekler. Sistem böyle işliyor” dedi.

Zarar etmemenin bir yolu olarak Çukurova’da çiftçileri­n bir sezonda üç ürün birden ektiğini dile getiren Kahraman “Biri zarar eder, biri o zararı kapatır biri kâr diye yaklaşırdı­k. Bu sene üçü de zarar ettirdi” dedi.

‘TÜCCAR, İLAÇ FİRMASI ÇİFTÇİYİ DÜŞÜNMEZ’

Devletin tarımı tüccarın, şirketleri­n insafına bırakmasın­ın ve çiftçinin örgütlü olmamasını­n bir sonucu olarak bu sene 200 dönüm ekerken seneye 100 dönüm ekeceğini ifade eden Kahraman, “Hata zinciri fidecilikt­en başlıyor. Her köyde birkaç kişi ‘Bu sene domates para edecek’ diyor. Fazla ekildi, domates elde kaldı. Tüccarlar neyin fazla, neyin az olduğunu biliyor. Malı tarlada bekletiyor. Çiftçi günü yaklaşınca ‘Mahsulü eritemem’ diyerek ucuza veriyor. Toplanmasa eriyip gidecek. İlaç firması fiyat düşürmez, mühendis, düşürmez. Tüccar zarar ettim diyerek çiftçiden fiyat düşürmesin­i istiyor. Çark böyle dönüyor. Gerçekten vahim bir tablo. 2019 Adana çitçisi için kara bir yıl. Bütün fatura çiftçiye kesiliyor” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye