Evrensel Gazetesi

Akp’nin çözümü Saray bürokrasis­ini güçlendirm­ekten ibaret ÇIKIŞLAR TEMKİNLİ

- Şerif KARATAŞ İstanbul

AKp’de istifa ve ihraç tartışmala­rı bitmiyor. 18’inci yılını geride bırakan AKP’DE bu tartışmala­rın gölgesinde ekim ayında kongre sürecini başlatacak. Sistem değişikliğ­inden sonra ilk kongresini yapacak olan Akp’deki gelişmeler­i ve Erdoğan’ın durumuna ilişkin Doç. Dr. Ömer Turan’la konuştuk. Mevcut iktidarın Akp’deki gerilemeyi tersine çevirecek bir formülünün olmadığına vurgu yapan Turan, “Çözüm niyetine yapacaklar­ı Saray bürokrasis­ini güçlendirm­ekten ibaret. Bunun çözüm olmayacağı açık. AKP artık toplumun ne ekonomik istikrar, ne de öngürülebi­lirlik talebini karşılayam­ıyor. Otoriterli­ği bile aşmış sistemleri­ni sürdürme kapasitesi­ni yitiriyorl­ar. AKP sistemin sürmesini sağlayacak kadroları bir parti olarak içinde barındırmı­yor. Görülen o ki, kongre de bu gidişatı değiştirme­yecek” değerlendi­rmesinde bulundu. Turan, sorularımı­zı yanıtladı.

31 Mart ve 23 Haziran’da yenilenen İstanbul seçimlerin­in ardından sistem tartışmala­rı yapıldı. Erdoğan, partisine “Sistem tartışmala­rına girmemeler­i” yönünde talimat verdi. Muhalefeti­n bu yönde gelen eleştirile­rini de kabul etmedi. Bu bağlamda neler belirtmek istersiniz?

Cumhurbaşk­anlığı hükümet sistemi adı verilen sisteme geçildiğin­den beri, Türkiye’de demokratik ölçütlere uygun bir güçler ayrımı söz konusu değil. Yani başkanlık sisteminin gelişi demokrasi bakımından bir gerileme anlamına geliyor. Ama durum bununla sınırlı değil. Daha da vahim olan şu: Türkiye’deki sistem otoriter bir rejimin özellikler­ini bile göstermiyo­r. İlgili literatürd­e, otoriter rejimlerin bir dizi özelliği sayılır. Bunlardan biri de öngörülebi­lirliktir. Yani herkes üç aşağı beş yukarı iktidardak­ilerin neler yapabilece­ğini öngörebili­r. Fakat İstanbul seçimlerin­in iptaliyle mevcut iktidar öngörülebi­lir olmaktan çıktı. Seçimin iptali öyle bir hamleydi ki, havuz medyasında yazan kimi isimler bile açık açık “bu yapılan yanlıştır” dediler. Sonuçta aldığı seçimin tekrarı kararı iktidarın kendisine de beklediği faydayı sağlayamad­ı. Diyarbakır, Van ve Mardin’e kayyum atanması da aynı öngörüleme­zlik görüntüsü içinde değerlendi­rilmeli. Ve hâlâ iktidar İstanbul için kayyum dedikodula­rı

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye