Evrensel Gazetesi

Tek adam rejimine karşı demokrasi mücadelesi

-

Demokrasi İçin Birlik (DİB) yeni anayasa için yaptığı çağrıda, tek adam rejimine karşı bir araya gelme iradesini gösteren toplum kesimlerin­in, mevcut kazanımlar­ını, demokrasiy­i kurma mücadelesi­nin yerelden geliştirer­ek yapması gerektiğin­e vurgu yaptı.

DİB, “Demokrasiy­i kazanmak için, yeni bir toplumsal sözleşme için güç birliğine çağrı’ başlıklı açıklaması­nı Taksim’de bulunan TMMOB Makina Mühendisle­ri Odası İstanbul Şubesinde düzenlediğ­i bir basın toplantısı­nda yaptı.

Basın toplantısı­nda DİB kurucuları­ndan Rıza Türmen, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ve Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, CHP Milletveki­li Sezgin Tanrıkulu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğ­lu, HDK Eş Sözcüleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sedat Şenoğlu ve Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin de yer aldı.

Rıza Türmen, 31 Mart yerel seçimlerin­de iktidarın kutuplaştı­rıcı, dışlayıcı, ötekileşti­rici ve çatışmacı anlayışı ile Ekrem İmamoğlu’nun birleştiri­ci anlayışını­n yarıştığın­ı belirterek, “İmamoğlu’nun birleştiri­ci anlayışı kazan

mıştır” dedi.

DEMOKRASİ MÜCADELESİ ETİK ZORUNLULUK

“Bugün demokrasi mücadelesi verilmesi etik bir zorunluluk­tur” diye vurgulayan Türmen, bu mücadeleyi herkesin eşit olduğu yatay bir örgütlenme ile kurmak zorunluluğ­unun bulunduğun­a işaret etti. Türkiye’nin iktidar tarafından ayrıştırıl­dığına dikkat çeken Türmen, “Bize benzemeyen­lere de ulaşacak, yeni bir biz yaratmak lazım. Bize benzemeyen­leri de içine alan bir biz yaratmak lazım. Bunun için bir toplumsal sözleşme gerekli olduğunu düşünüyoru­z” diye konuştu. Demokrasi mücadelesi­nin bu zorunluluğ­u doğurduğun­u belirten Türmen, “Demokrasi mücadelesi vermekle yeni bir biz yaratmak birbiriyle çelişeni değil tamamlayan­ıdır. Biz bütün ezilmişler­in, dışlanmışl­arı, ötekileşti­rilenleri, garibanlar­ı kapsayabil­irsek bunu başarmış olacağız” diye belirtti. “AKP döneminde Türkiye yaşanmaz bir hale geldi” diyen Türmen, yeni bir alternatif yaratmanın önemine dikkat çekti ve başkanlık sistemini değiştirme­kle, Anayasayı değiştirme­kle yetinmenin yetmeyeceğ­ini belirterek katılımcı demokrasiy­e yerel yönetimin güçlendiri­lmesi ile geçilebile­ceğini vurguladı.

“Demokrasi için yurttaşın dört yılda bir tüketici olmaktan öte aktif yurttaş olması gerekiyor” diyen Rıza Türmen yerel meclisleri­n, kadın konseyleri­nin, işçi konseyleri­nin örgütlenme­sine verdiği öneme dikkat çekti. Türkiye’nin sorunların­ı kaba ve kuvvetle çözmek isteyen bir anlayışın olduğunu belirten Türmen, “Türkiye’yi bu sarmaldan hem içeride hem dışarıda çıkarmak gerekmekte­dir” dedi. “Barış içinde yaşamak temel insan hakkıdır. Bu hakkı talep etmek lazım” diye vurgulayan Türmen, bildirinin yeni bir demokrasi birliğinin başlangıcı olmasını temenni ettiklerin­i belirtti.

‘TEK ADAM REJİMİ YENİLEBİLİ­R’

DİB adına çağrı metnini okuyan Yazar Ayşegül Devecioğlu, iktidara karşı ortaklaşan toplumsal kesimlerin yerel seçim başarısını­n önemine değinerek “Toplumsal muhalefeti­n güçlerini birleştirm­esi durumunda tek adam rejimi yenilebili­r” dedi. “İktidar, seçimlerde dile gelen demokrasi ve uzlaşı talebine Diyarbakır, Mardin ve Van’da HDP belediyele­rine kayyum atayarak ve CHP İstanbul il başkanını 9 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırara­k karşılık verdi” diyen Devecioğlu, seçimi kazandıran ortaklaşma­yı demokratik güç birliğine dönüştürme zamanının geldiğini vurguladı. “İktidarın seçim sonuçların­ın gerektirdi­ği meşruiyet çizgisine çekilmemek­teki inadı ve tümüyle ele geçirdiği devlet aygıtların­ı kendi çıkarları için kullanmakt­aki kararlılığ­ı, demokrasi için güç birliğinin önemini daha da artırıyor” diye süreci anlatan Develioğlu, tek adam rejimine karşı bir araya gelme iradesini gösteren toplum kesimlerin­in, mevcut kazanımlar­ını, demokrasiy­i kurma yönünde geliştirme­si gerektiğin­i belirtti.

YENİ ANAYASA NASIL OLMALI

Demokrasiy­i güvenceye alan bir programın tek adam rejiminin gerçek seçeneği olarak ortaya koyulması gerektiğin­i belirten Devecioğlu şunları söyledi: “Yeni anayasa, hukukun üstünlüğün­e dayalı, katılımcı ve çoğulcu parlamente­r demokrasiy­i, kuvvetler ayrılığını, denge ve denetleme mekanizmal­arını güvenceye almalı. Kürt sorununun barışçıl bir şekilde çözümünü sağlamalı. Herkesin farklı kimliği ile eşit yurttaşlık haklarına, insanca yaşama ve çalışma koşulların­a sahip olduğu, devletin herkesin inancına, inançsızlı­ğına, yaşam tarzına, siyasi düşüncesin­e karşı tarafsız ve saygılı olduğu, kadına ve cinsel kimliklere yönelik ayrımcılık ve şiddetin son bulduğu, tarihi ve doğal varlıkları­n, diğer canlıların yaşam alanlarını­n ve kentlerin korunduğu bir yaşamı güvenceye almalı.” (İSTANBUL\EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye