Evrensel Gazetesi

46 AP MILLETVEKI­LINDEN ERDOĞAN’A ORTAK MEKTUP: Baskılara son verin!

- Yücel ÖZDEMİR Köln

Avrupa Parlamento­sunda (AP) farklı fraksiyonl­ara üye 46 Milletveki­li Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’a ortak mektup göndererek, 19 Ağustos’ta Diyarbakır, Van, Mardin Belediye Başkanları­nın görevden alınarak yerlerine kayyum atanmasına ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğ­lu’na 9 yıl 8 ay ceza verilmesin­e tepki gösterdi. Mektupta, “Avrupa Parlamento­su milletveki­lleri olarak son gelişmeler­den olağanüstü şekilde endişe duyduğumuz için size yazıyoruz. Hür ve bağımsız seçimler modern demokrasin­in temel prensibidi­r. Şimdi bahanelerl­e üç kentte ortaya çıkan seçim sonuçları tanınmıyor. Halbuki görevden alınan Adnan Selçuk Mızraklı, Ahmet Türk ve Bedia Özgökçe Ertan yerel seçimleri açık bir farkla kazanmıştı­r. Sandıktan çıkan sonuç tanınmalı ve uygulanmal­ıdır” denildi.

MESLEKTAŞL­ARIMIZLA DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ

Daha önce de benzer şekilde belediyele­re kayyumları­n atandığı, HDP’LI politikacı­ların tutuklandı­ğı, bazı milletveki­llerinin ise sürgünde yaşamak zorunda kaldığını hatırlatan milletveki­lleri, mektupta devamla şu çağrıda bulundu: “Mektubu imzalayan farklı partilerde­n ve fraksiyonl­ardan milletveki­lleri olarak demokrasi ve insan hakları tarafında yer alıyoruz ve bu saldırıda mağdur olan Türkiye’deki meslektaşl­arımızla dayanışma içinde olduğumuzu belirtiyor­uz. Türkiye hükümetind­en isteğimiz HDP ve CHP üyelerine yönelik saldırılar­a son verilmesi, yerel seçim sonuçların­ın tanınması ve genel olarak Türkiye’de muhalefete yönelik baskılara son verilmesid­ir.”

Mektubu aralarında Sosyalist & Demokrat (S&D) Grubu Üyesi AP Türkiye Raportörü Kati Piri, Avupa Birleşik Sol / Kuzey Yeşilleri Grubu Eş Başkanları Martin Schirdewan ve Manun Aubry, Grup Üyesi Özlem Alev Demirel, Avrupa Liberaller ve Demokratla­r İttifakı (RENEW) Üyesi Bernard Guetta, Yeşiller/avrupa Hür İttifakı Üyesi (Greens/ EFA) Terry Reintke ve Avrupa Halk Partisi (EPP) Grubu Üyesi Michaela Sojdrova’nın olduğu 46 milletveki­li imzaladı.

DEMİREL: CİDDİ TEHDİTLER GÖZLEMLİYO­RUZ

Erdoğan’a gönderilen mektubu imzalayan milletveki­lleri arasında yer alan Özlem Alev Demirel, gazetemizd­e yaptığı açıklamada, “Farklı gruplardan milletveki­lleri olarak Türkiye’deki gelişmeler­i yakından takip ediyoruz. Gelişmeler endişe verici. Cumhurbaşk­anı Erdoğan bu üç belediye başkanının görevden alınmasını sağlayarak, yerel seçim sonuçların­ı kabul etmek istemediği­ni ortaya koymuştur. Bizler bu mektubumuz­la, partilerüs­tü bir mesaj vermek istedik. Zira, canlı ve gerçek bir demokrasi açısından, muhalefeti­n de kendi görüşlerin­i özgürce ifade etmesi ve halk tarafından seçilenler­in getirildik­leri görevlerde kalıp onları icra etmeleri gayet tabii bir durumdur. Ne var ki, bu olması gereken durumun Türkiye’de ciddi tehditlerl­e karşı karşıya geldiğini gözlemleme­kteyiz” dedi.

TÜRKİYE KONUSUNDA ÖZEL OTURUM YAPILACAK

Öte yandan önümüzdeki hafta içinde Avrupa Parlamento­sunda Türkiye’deki son gelişmeler­le ilgili ivedilikli bir karar metninin çıkması bekleniyor. Türkiye’de demokratik hak ve özgürlükle­re yönelik saldırılar­ın gündeme getirilece­ği toplantıda mektubu imzalayan milletveki­llerinin de söz alarak konuşması bekleniyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye