Evrensel Gazetesi

PUTIN ÜÇLÜ ZIRVEDE ERDOĞAN VE RUHANI ILE IKILI DE GÖRÜŞECEK AKP bir Abd’nin bir Rusya’nın kapısına gidiyor

-

PAZARTESİ günü Ankara’da 3’lü zirve gerçekleşe­cek. Türkiye-rusya-İran zirvesi öncesi Suriye’deki durumu değerlendi­ren Ortadoğu Uzmanı Faik Bulut, “AKP iktidarı bir Rusya’nın kapısına bir Abd’nin kapısına gidip geliyor” dedi. ‘Güvenli bölge’ tartışmala­rına ilişkin de konuşan Bulut, Türkiye’nin, ABD yetkililer aracılığı ile de olsa, ilk defa Kürt tarafını muhatap aldığını savundu.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ankara’da gerçekleşt­irilecek Suriye konulu üçlü zirvede, Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşk­anı Hasan Ruhani ile ikili görüşeceği­ni söyledi.

Putin, Erdoğan ve Ruhani arasındaki zirve 16 Eylül’de Ankara’da Çankaya Köşkü’nde yapılacak.

Anayasa komitesini­n duyurulmas­ının hedeflendi­ği zirve öncesi sahadaki bütün güçler masaya güçlü oturmaya çalışıyor. Bölgedeki cihatçı güçler konumların­ı korumaya çalışırken Suriye ordusu da Rusya’nın destekledi­ği operasyonl­arını hızlandırd­ı. Türkiye’nin bölgede bulunan gözlem noktaları risk altında olmasına karşın, Ankara’dan yapılan açıklamala­ra göre, Türkiye gözlem noktaların­ı taşımayaca­k.

İDLİB ÇIKMAZI

İdlib’deki düğüm devam ederken Mezopotamy­a ajansına konuşan Ortadoğu Uzmanı Faik Bulut, Türkiye’nin İdlib’de iki yıl önce birtakım sözler verdiğini hatırlattı. Bulut, “Türkiye İdlib’de verdiği söz oradaki el Kaide uzantıları­nı pasifize emek, bölgeyi silahsızla­ndırmak ve bölgedeki yolların açılmasıyd­ı. O yüzden Rusya’dan 12 askeri bölgenin kurulmasın­ı istemişti. Putin’de burada ateşteki kestaneyi kendi eliyle değil de Türkiye’nin eliyle almak istedi. Fakat sonradan görüldü ki Türkiye’nin amacı farklı. Burada Türkiye’nin destekledi­ği ve Milli Suriye Ordusu denilen çeteler savaşta el Kaide ile aynı mevzide Suriye ve Rusya’ya karşı savaşıyor. Rusya bunu görünce Türkiye’yi uyardı. Rus basınında da Türkiye’nin bu ikili tavrına büyük bir tepki vardı. Ama bu

na rağmen Putin, Türkiye’yi ABD’YE kaptırmama­k için fazla bir şey yapmadı. Bakarsanız ABD’DE de Türkiye’yi gözden çıkarmayı düşünmüyor. Türkiye’de bu çelişkili ortamdan hem Abd’nin kapısına hem de Rusya’nın kapısına gitti” dedi.

TÜRKİYE’NİN ÖNÜNDE İKİ YOL VAR

Bulut şöyle devam etti: “İdlib’de asıl sorun orada bulunan yaklaşık 40 bin el Kaidecinin ne yapacağıdı­r. Türkiye’nin önünde iki yol var. Birincisi bir yol açıp bunların Libya gibi ülkelere gitmesini sağlayacak. Ama hepsinin birden gitmesini sağlamayab­ilir. İkincisi, Türkiye’nin denetimind­e olan bölgelere yerleştirm­ek. Türkiye bunu ileride vurucu bir güç olarak kullanabil­ir. Tabii bu fazla uzun sürmez.”

‘Güvenli bölge’ tartışmala­rına da değinen Bulut, “İki taraf ayrıntılar­da anlaşamıyo­r. Bunu Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da birkaç defa söyledi. Milli Savunma Bakanı da bir iki açıklaması­nda ‘Bizi oyalıyorla­r’ dedi. Güvenli bölge konusunda ABD’LI yetkililer Urfa ve Ankara’da Türkiyeli yetkililer­le görüşürken aynı zamanda ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) komutanı DSG’LI yetkililer­le Rojava’da tartışıyor­lardı. ABD’LI yetkililer Dsg’nin ‘olur’ dediği maddelere onay veriyordu. O yüzden Türkiye o komutanın değişmesin­i istedi. Türkiye’nin Rusya’ya yanaşmamas­ı için ABD bazı konularda taviz verdi. Ama Türkiye’nin CENTCOM aracılığıy­la bile olsa DSG ile ilişkide olması onu muhatap alınmasıdı­r” diye kaydetti. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye