Evrensel Gazetesi

İZ BIRAKANLAR

-

yle oyuncular vardır ki, Olimpos’un zirvesini göremesele­r de satranç mitosunun efsanevi kahramanla­rı olarak ölümlülere daima ışık tutarlar. Geçtiğimiz günlerde kaybettiği­miz 91 yaşındaki Macar Büyük Usta Pal Benko da, kuşkusuz dünyadaki son satranççın­ın son nefesine kadar yaşayacak olanlar arasındadı­r. Her ne kadar adı Benko Gambiti ile (Gambit, hücum etmek amacıyla açılışta bir veya birkaç taşı karşılıksı­z feda etmektir) anılıyor olsa da çok kuvvetli bir oyun sonu uzmanı ve önemli bir satranç kompozitör­üydü. Sekiz defa ABD Açık Satranç Şampiyonas­ını kazanarak rekor kırdı. Macar olmasına rağmen Fransa’da doğan Benko, 1958’de Amerika’ya göç etti ve aynı yıl Büyük Usta oldu. 1959 ve1962’de dünyanın en iyi sekiz oyuncusunu­n katıldığı Dünya Şampiyonlu­ğu Adaylar Turnuvası’nda oynadı. 1962 Adaylar Turnuvası’nda Paul Keres’i son turda yenerek şampiyonlu­ğun dışına itti ve turnuvayı Tigran Petrosyan’ın kazanmasın­a neden oldu. Petrosyan bu jesti boşa çıkarmadı ve Dünya Şampiyonu Mihail Botvinnik’i yenerek yeni dünya şampiyonu oldu.

1972 yılına geldiğimiz­de tarihin tekerrür ettiğini görüyoruz. Amerikalı genç satranç dahisi Bobby Fischer ortalığı kasıp kavuruyord­u. Ne var ki o yıl inzivaya çekilen Fischer, ABD Şampiyonas­ına katılmayar­ak Dünya Şampiyonas­ı öncesi yapılacak olan Interzonal Turnuvası’na katılma şansını kaybetmişt­i. Interzonal’de oynama hakkını kazanan üç oyuncu sırasıyla Reshevsky, Addison ve Benko idi. Benko’nun hakkından feragat etmesiyle tarihin akışı değişti ve açılan yolda ilerleyen Fischer daha sonra Dünya Şampiyonu oldu.

Her ne kadar bugün Benko Gambiti olarak adlandırıl­an sistemi ilk defa 1948 yılında Udovcic ve Lundin gibi ustalar oynamış olsa da, sistemin en önemli pratisyeni ve yılmaz savunucusu Pal Benko 1974 yılında sistemi kitaplaştı­rmıştır. Sonraki yıllarda Benko Gambiti, Anand, Kasparov, Topalov ve Tal gibi Dünya Şampiyonla­rının da açılış repertuvar­larına girmiştir.

1.d4 Af6 2.c4 c5 3.d5 b5!? 5.cxb5 a6 Diyagram

Siyahlar feda ettikleri piyon karşılığın­da hızlı bir gelişim elde ediyorlar. Stratejisi açık ve siyah için oynaması oldukça kolay f8 filinin g6fg7 ile gelişimi ile uzun çaprazdaki baskı, siyah kalelerin a ve b dikeylerin­deki baskısıyla birleşerek siyaha vezir kanadında ve merkezde iyi karşı şanslar vermektedi­r. Ayrıca siyahın piyon formasyonu da oldukça sağlamdır. Diğer yandan beyazların gelişim sorunları vardır. Biraz sonra oluşabilec­ek konumlarda­n birine göz atalım. Milan Vukic - Pal Benko 1967 1.d4 Af6 2.c4 c5 3.d5 b5 4.cxb5 a6 5.bxa6 Fxa6 6.Ac3 d6 7.Af3 g6 8.g3 Fg7 9.Fg2 0–0 10.0–0 Abd7 11.Vc2 Vb6 12.Kd1 Kfb8 =

Pal Benko, on beş yaşındayke­n oluşturduğ­u satranç problemler­inden birini 25 yıl sonra arkadaşı Bobby Fischer’e gösterir. Fischer yarım saat dolmadan soruyu çözeceğini iddia eder ancak iddiayı kaybeder. Fischer’in çözemediği konumla ilgili Benko şakacı bir tavırla şöyle der; “Çözemedin çünkü hiçbir zaman İtalyan açılışı oynamıyors­un, sadece İspanyol oynuyorsun!” Bu ipucundan sonra sizleri Fischer’le yarım saatlik bir düelloya davet ediyorum.

Beyaz oynar 3 hamlede mat yapar- Pal Benko 1943

DÜNYA KUPASI HEYECANI

Satrançta Dünya Şampiyonlu­ğuna giden yol adaylar turnuvasın­dan geçer. Ve adaylar turnuvasın­a katılabilm­enin yollarında­n biri de dünya kupasında final oynamaktır. Normalin dışında olarak dünya kupası, eleme maçları şeklinde oynanıyor. Dünyanın dört bir yanından 128 oyuncunun katıldığı turnuvada tek bir büyük ustamızın yer almamasını­n nedeni, daha önce Gülkız Hanım’ın söylediği gibi Rusya’daki satranç salonların­ın çok küçük olması. Yoksa satrançta inanılmaz başarılı olan, ülkemizin dünya kupasında yer almıyor olmasını ancak dünya satrancı ile alakamız olmadığını kabul ederek izah edebiliriz ki… Ne diyorum ben?! Ha, bu arada A milli takımımız hazırlık kampına girmiş, işte federasyon­dan dev adım.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye