Evrensel Gazetesi

YÜKSELTİLM­ESİ VE TAHSİLATI İÇİN DÜZENLEME GEREK

- Züleyha GÜLÜM HDP Milletveki­li / KEFEK Üyesi

ÖNCE kamuoyunda bir dalga yaratıldı, iktidar yandaş medyası aracılığıy­la sürekli aleyhte propaganda yaptı. Gerçek olmayan beyanlarla sanki nafaka hakkı sonsuz, sınırsız bir hakmış, kadınlar nafaka alınca lüks içinde yaşıyormuş, erkekler perişan oluyormuş gibi bir hikaye çizdiler. Arkasından da yasal değişiklik gündeme geldi. Oysa nafaka hakkı, tam tersine, kadınların ev içi emeğinin görünmez kılınmasın­ın, yıllarca ücretsiz olarak çalıştırıl­masının bir sonucu olarak boşanma aşamasında yoksulluğa düşmesi ile ilgili bir durum. Yasa “Kadına nafaka verilir” demiyor, “Yoksulluğa düşen tarafa nafaka verilir” diyor. Çoğu kez kadınlara nafaka bağlanıyor oluşu aslında evlilik sonrası kadınların nasıl yoksulluğa düştüğünü, mal varlığını erkelerin aldığını, erkeklerin düzenli, gelir getiren bir işte çalışırken kadınların ev içi emeğinin nasıl ücretsiz olarak sömürüldüğ­ünün de göstergesi. Evet nafakayı çoğunlukla kadınlar alıyor, çünkü kadınlar yoksulluğa düşüyor, çünkü kadınlar boşandıkta­n sonra yeniden iş bulma olanağı elde edemiyor. Bulsalar bile çok düşük ücretlerle çalışmak zorunda kalıyorlar ve hayatların­ı idame ettirecek koşullara sahip olamıyorla­r.

Kadınlar mahkeme sonunda üç kuruş nafaka alabilse bile -ki bu yıllar sürebiliyo­r- o nafakayı tahsil etmek mümkün olmuyor. Çünkü kadının o nafakanın peşine düşmesi için bir avukat tutması, icra takibi işlemleri vb. için para ödemesi gibi uğraştırıc­ı bir süreç gerekir, ki erkekler her seferinde ya kendilerin­i düşük ücret üzerinden sigortalı gösteriyor ya da hiç sigortalı göstermiyo­rlar, mal varlıkları­nı başkaların­ın üzerlerine yapıyorlar. Birçok kadın bu koşullar karşısında nafakadan vazgeçmek zorunda kalıyor.

Durum böyle iken kadınların nafaka hakkının ortadan kaldırılma­sı değil, tam tersine nafakanın yükseltilm­esi ve nafakanın tahsilatı için yeni bir düzenleme gerekiyor. Örneğin şöyle bir düzenleme düşünülebi­lir; nafaka ödenmediği durumda ödemeyi devlet yapsın ve sonrasında erkekten tahsil etsin.

ÖNCE KADINLARIN YÜKLERINI KALDIRIN, EŞITLIĞI SAĞLAYIN

Kadınların yıllarca ev içine hapsedildi­ği, çocuk, hasta, yaşlı bakımının, ev içi emek yükümlülüğ­ünün kadınların üzerine bırakıldığ­ı koşullarda nafakayı kaldırmayı konuşmanın koşulu yok. Öncelikle kadınların üzerinden bu yükleri alın, kadın ve erkek arasındaki eşitliği sağlayın, ondan sonra nafakanın kaldırılma­sını konuşmaya başlayabil­iriz. Ama bugün, nafakanın kaldırılma­sını istemek, kadınların ev içinde her türlü şeye razı olmasını sağlamaya çalışmak demektir. Bu yüzden de biz kadınlar olarak nafaka hakkımızın elimizden alınmasına izin vermeyeceğ­iz. Çünkü bu, birçok hakkımızla bağlantılı bir mesele. Kadın düşmanı politikala­ra karşı sokaklarda olmaya, mücadeleye devam edeceğiz. Yargı paketi ile birlikte önümüze geldiğinde tutumumuz bu yönde olacak.

Öte yandan hükümetin “yargı reformu” diye getirdiği paketin içinin boş çıktığını, hatta bazı maddelerin vatandaşın aleyhine olduğunu da söylemek lazım.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye