Evrensel Gazetesi

GERÇEKTEN MAĞDURİYET­İ GİDERMEK İSTİYORLAR­SA KADINLARIN SORUNLARI ORTADA!

- Candan YÜCEER CHP Milletveki­li / KEFEK Üyesi

BIRDENBIRE peyda olan “boşanmış mağdur babalar”ın “Bir gün evli kalıyoruz, bir ömür boyu hayatımız ipotek altında kalıyor” gibi söylemlerl­e propaganda­sı yapılan mağduriyet­ler gerçeği yansıtmıyo­r. Gerçeğe baktığımız­da nafakayla ilgili asıl mağdur olanlar kadınlar. Zaten bağlanan nafaka miktarları çok yüksek miktarlar değil, ortalama 150-300 lira arasında. Ama kadına 100 lira, 200 lira nafaka vermemek için baskı yapan, şiddet uygulayan erkekler var. Nafaka hakkından feragat etmek zorunda bile kalıyor kadınlar.

AKP iktidarı 17 yıl boyunca, çok tutarlı bir şekilde, kadını ikinci sınıf gören geleneksel rollerin, toplumsal yargıların altını çizmek, sürekli onları körüklemek suretiyle, kadınları “anne, eş, ev kadını” rollerine hapsederek toplumsal yaşamdan koparmaya çalışarak, kadınların haklarını geriye götürmek noktasında adımlar attı. Tüm bunları 4+4+4 ile, kadın istihdamı alanında atılan adımlardan, esnek çalışma adı alındaki girişimler­inden ve daha buna benzer birçok uygulaması­ndan görüyoruz. Hükümet kadınlara “Sen ailedeki rollerini bil, onun dışında sesini çıkarma, evde ne olursa olsun dizini kır otur; hayır dersen, boşanmak istersen, bu görevlerin dışına çıkmak istersen de aç kal, açlığa, şiddete, öldürülmey­e hazır ol... Bunların başına gelmesi olağan” diyor. Nafaka konusu da aslında böyle bir tartışmanı­n parçası. Yani asıl mesele nafaka değil, kadınların mevcut kazanılmış haklarına göz dikilmesi.

Ama kadınlar bu haklarında­n geri adım atmayacak; nafaka hakkının ortadan kalkmaması için da ellerinden geleni yapıyor, yapacak. Eğer gerçekten mağduriyet gidermek istiyorlar­sa kadınların gerçek sorunları ortada, bunları çözebilirl­er. Biz parti olarak da kadınların haklarının bir adım geriye düşmemesi için elimizden gelen mücadeleyi vereceğiz. Yargı paketinde ya da başka bir şekilde önümüze geldiğinde de asla kabul etmeyeceği­z.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye