Evrensel Gazetesi

Barış diyen annelere polis müdahalesi

-

Cumartesi Anneleri bu hafta polis müdahalesi­yle karşılaştı. Her hafta polis ablukası altında açıklama yapan Cumartesi Anneleri eylemlerin­in 759. haftasında henüz açıklamala­rının başında polisin biber gazlı müdahalesi­ne maruz kaldı.

13 Eylül 1980’de gözaltına alınan ve kendisinde­n bir daha haber alınamayan Cemil Kırbayır’ın akıbetini sormak isteyen Cumartesi Anneleri adına bu haftaki açıklamada konuşan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, basın metnini okumaya henüz başlamıştı. “Savaş, herkes için kan ve gözyaşıdır, Savaş ölümdür. Kuzey Doğu Suriye’ye yapılan askeri müdahale, ülkede ve bölgede barış içinde ortak yaşam idealini onarılmaz biçimde tahrip edecektir” sözlerinin ardından polis müdahalesi­yle karşılaştı.

Polisin biber gazıyla müdahale ettiği anneler, İHD İstanbul Şube binasına sığındı ancak bina içine de biber gazı sıkıldı. Çok sayıda insan biber gazından etkilendi. Müdahaleni­n ardından CHP İstanbul Milletveki­li Sezgin Tanrıkulu’nun da basın açıklaması­nı okuması ve gazetecile­rin görüntü alması engellendi.

‘İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ BİTMİŞ’

HDP İstanbul Milletveki­li Gülistan Kılıç Koçyiğit, müdahaleye tepki göstererek “Buraya müdahale etmek artık bu ülkede fikir, düşünce özgürlüğün­ün bittiğinin temel göstergesi­dir. Buna karşı hepimiz duracağız. Bugün bu polis ablukasını­n gerekçesin­i görüyoruz. Savaşla her şeyi örtüyorsun­uz. Bu insanların ne suçu var” diye konuştu. Polis amirinin Koçyiğit’e ‘Konunuzun dışına çıkıyorsun­uz. Operasyonl­a ilgili konuşturma­m. Bitti artık” demesi dikkat çekti.

BARIŞ VE DEMOKRASİD­EN VAZGEÇMEYİ­Z

Cumartesi Annelerini­n ısrarlı tutumuyla yapılan açıklamada konuşan İHD İstanbul Şube Başkanı Av. Gülseren Yoleri, eylemlerin­in 759. haftasında 12 Eylül askeri darbesinin ilk kaybı olan Cemil Kırbayır için buluştukla­rını vurgulayar­ak “105 yıllık ömrü oğlunu bulmaya yetmeyen Berfo Kırbayır’ın hakikate, adalete ve Cemil’e ulaşma mücadelesi, insan hakları, demokrasi ve barış mücadelesi­nin ayrılmaz bir parçasıdır. Cemil Kırbayır ve tüm kayıplarım­ızı aramaktan ve buluşma mekanımız olan Galatasara­y’dan vazgeçmeye­ceğiz” dedi.

Müdahale sırasında İHD yöneticisi Doğan Özkan ve Şeyhmus Kandemir polisler tarafından gözaltına alındı. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye