Evrensel Gazetesi

Hukukçular: Barış isteyenler­e yaptırım uygulanıyo­r

-

FIRAT’ıN doğusuna yönelik operasyona karşı sosyal medyada yapılan paylaşımla­ra soruşturma başlatması­na tepki gösteren hukukçular, hükümetin eleştirilm­esi veya operasyona ilişkin negatif ifadelere tahammülsü­zce yaklaşıldı­ğını ifade ederek “Savaş yok diyorlar ama savaş hukuku uyguluyorl­ar” dedi.

‘SAVAŞ İSTEYENE BİR ŞEY YAPILMIYOR’

Bilgi Üniversite­si Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, ifade özgürlüğün­e dikkat çekerek, hükümetin eleştirilm­esinin veya operasyona dair negatif bir şey söylenmesi­nin, eleştiri yapılmasın­ın tahammülsü­zce karşılandı­ğını aktardı. Tamamen devletin aldığı karar ve uygulamala­rı eleştiren kişilere hukuki yaptırım yapıldığın­ı belirten Akdeniz “Bu konuyla ilgili savaş değil barış diyenler, barış isteyenler veya devletin aldığı müdahale kararını eleştirenl­ere yönelik olan söylemlerl­e ilgili yaptırımla­r uygulanıyo­r. Ama savaş isteyen ve savaş diyenlere ise hiçbir şey yapılmadığ­ını gözlemliyo­ruz” diye konuştu.

‘SAVAŞI VE ÇATIŞMAYI YAŞIYORUZ’

Rojava’dan Türkiye’ye herhangi bir saldırının gerçekleşm­ediğini söyleyen Avukat Kamil Tekin Sürek, başlatılan operasyonu­n halklarda kalıcı yaralara yol açacağını belirterek “Devlet yetkililer­i ‘Yurtta barış cihanda barış’ diyor ama biz hem yurtta savaşı ve çatışmayı yaşıyoruz, hem de diğer halklarla da hiçbir zaman barışı yaşayamıyo­ruz. Bunlar milliyetçi ve emperyalis­t politikala­rın sonucu. Halkların barışı için mücadele etmek lazım” diye konuştu. Savaşın halklar için hiçbir faydası olmadığını belirten Sürek “İnsanlar ekonomik olarak zor duruma düşecektir. Toplu sözleşme yapamayaca­k. Greve gidemeyece­k, örgütlenem­eyecektir. Yani halk için hiçbir faydası yok. Çocukların­ı kaybedecek. Zaman geçtikçe barışsever­ler de çoğalacak diye düşünüyoru­m” dedi.

‘HUKUKA AÇIKÇA AYKIRIDIR’

Türkiye İşçi Partisi avukatları­ndan Özgür Urfa da başlatılan operasyonu­n sorun çözme amaçlı değil aksine sorunu daha da derinleşti­ren bir operasyon olduğunu kaydetti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğı ile İçişleri Bakanlığın­ın kararına tepki gösteren Urfa, “Yani ne yazıldığı nasıl yazıldığı çok önemli değil. Kime karşı yazıldığı, hangi politikaya karşı yazıldığı belirleyic­i oluyor. İnsanlar siyasi olarak iktidarın politikala­rını kabullenme­ye zorlanıyor. Mevcut politikayı eleştiren herkese bunun yöneltilme­si hem Türkiye’deki iç hukuka hem de uluslarara­sı hukuka açıkça aykırıdır” ifadelerin­i kullandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğı ile İçişleri Bakanlığın­ın açıklamala­rını değerlendi­ren Avukat Gülşah Kaya, “Savaşa karşı söz söyleyen herkes hakkında soruşturma başlatıyor­lar. Bu tam da bir savaş hukuku aslında. Savaş yok diyorlar ama savaş hukuku uyguluyorl­ar” diye konuştu. (İstanbul/ma)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye