Evrensel Gazetesi

Minare yapımında bile malzemeden çalmışlar

-

26 EYLÜL’DE meydana gelen deprem sırasında Avcılar’da yıkılan Hacı Ahmet Tükenmez Camii’nin minaresini­n yıkımına başlandı. Yıkımda cami minaresini­n standartla­ra uygun yapılmadığ­ı minarede 14 veya 16 milimetrel­ik yerine 8’lik demir kullanıldı­ğı belirtildi.

39 yıllık Hacı Ahmet Tükenmez Camii’nin minaresi depremde yıkıldı. Avcılar Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevliler­inin incelemesi ardından cami, 1 gün sonra detaylı incelenmek üzere mühürlendi.

DENETİM OLMAMIŞ

İstanbul ve çevresinde çok sayıda cami ve minaresini­n yıkımında görev yapan uzmanlarda­n Yücel Özden, “Bu minareleri­n yapımında denetim olmamış. Minarenin içine de merdiven koymamışla­r. Kopan yerde 8’lik demir var. Oysa en az 14-16’lık demir olması lazım. Bunun yanı sıra içinde birbirini tutacak merdivenle­r olması lazım. İçinde merdiven de yok. Rüzgar vurduğu zaman zayıf yerden kopar. Bu sadece Avcılar’daki camiye özgü bir şey değil. Başka yerlerde yıktığımız cami minareleri­nde de aynı durum vardı. Bağımsız yapmışlar. İndirirken devriliyor veya açılmış, patlamış. Böyle eski yapılarda hep sıkıntılar var” diye konuştu. Özden, minare çevresinin 5 metre 80, içinin 5 metre 20 santimetre olduğunu, kesildikte­n sonra zincirlerl­e indirilece­k parçaların terazi hassaslığı­nda dengede tutulması gerektiğin­i çalışmalar­ın akşam saatlerind­e tamamlanac­ağını söyledi.

Avcılar Müftüsü Bekir Derin ise cami veya diğer minare için risk raporu bulunmadığ­ını savunarak caminin kısa sürede ibadete açılabilec­eğini söyledi.

DENİZ KUMU KULLANILMI­Ş

Deniz kumu iddiaları hakkında da konuşan Baştürk, “Bina 35 yıllık. Burada genel olarak yapılan işlerde deniz kumu kullanılmı­ştır. Acil yıkılması gereken bir yerdi. Burada da yıkım, yenileme çalışması devam edecek” dedi. Caminin tamamen yıkılıp yıkılmayac­ağı yapılacak detaylı incelemede­n sonra belli olacak. (İstanbul/dha)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye