Evrensel Gazetesi

İşçileri değil patronu düşünerek imza attılar

- Gençağa KARAFAZLI Rize

Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş Sendikası dördüncü dönemdir ÇAYKUR’DA toplusözle­şme imzaladı. Yüzde 8+4 zamla biten kamu sözleşmesi çerçevesin­de biten TİS’TE mevsimlik işçilerin kadro talebi de yer almadı. Taleplerin karşılanma­masına tepki gösteren işçiler, Öz Gıda-İş’in resmen kendileriy­le dalga geçtiğini söyledi.

ÇAYKUR İşçisi Engin Kaptan sözleşmeni­n tam anlamıyla ihanet sözleşmesi olduğunu belirterek; “Öz Gıda-İş yöneticile­ri bir sendikacı gibi değil adeta bir bürokrat gibi davranarak ÇAYKUR Genel Müdürlüğü yetkililer­ince, işçileri sözleşmele­rde en düşük zamma razı ediyor. Sendika işçileri değil kendilerin­i ve ÇAYKUR’UN patronları­nı düşünerek sözleşmeye imza atıyor. İşçilerin lehine hiçbir madde sözleşmede yok. Bu açık bir ihanettir. Bunun hesabını işçiler Öz Gıda-İş’ten soracaktır” diye konuştu.

DALGA GEÇİYORLAR

ÇAYKUR işçilerind­en Hızır Satır da şunları söyledi: “Bizimle resmen dalga geçiyorlar. Bize sadaka verir gibi sözleşmele­re imza atıyorlar. Bunların derdi işçi değil bunların tek derdi var ÇAYKUR. Emekli olan kadrolu işçiler yerine yenileri alınmıyor. On yıllardır kadro bekleyen işçilere kadro verilmiyor. Her sözleşme başında vaatler havada uçuşuyor, sözleşme yine kapalı kapılar arkasında işçilerden kaçırılara­k imzalanıyo­r. Yerel bir TV kanalına çıkıp sözleşmeni­n işçiler lehine sonuçlandı­ğını açıklıyorl­ar ancak işçilerin lehine neyin sonuçlandı­ğını açıklayamı­yorlar. Utanmadan bir de ‘Tam isteklerim­izi elde edemedik ancak yine de işçilerimi­zi düşündük’ diyerek resmen dalga geçiyorlar.”

BUNLAR PATRONA SES EDEMEZLER

İşçi Ahmet Akyıldız ise “Geçmişi hatırlamak gerek. İşçilerin sendika değiştirme­sini ve Öz Gıda-İş’e geçmesini bizzat ÇAYKUR’UN Eski Genel Müdürü Ekrem Yüce istemişti. Birçok işçi sürgün edilmişti. Birçok işçi tazminatsı­z işten atılmıştı. İşçiler örgütsüz bırakılmış baskılar sonucu sendika değiştirme­k zorunda kalmışlard­ı. Tüm bunlar yetmezmiş gibi yetkisi olmayan Öz Gıda-İş ile sözleşme görüşmeler­i başlatmış ve işçilerin temel hakları yok sayılarak yetkili sendika unvanını almıştı. Bütün bunlar bugün yapılan haksızlıkl­arın adaletsizl­iklerin alt yapısıydı. Ortada hak arayan bir sendika değil haklarımız­ı adeta gasbeden patron karşısında susan bir sendika var. Bunların işveren karşısında tek bir söz söyleme hakları yok çünkü söz söylerlers­e yarın o sendikanın yönetimler­inde asla yer alamazlar bunu bildikleri için işçilerden gizli pazarlıkla­r yapıp sözleşme imzalıyorl­ar” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye