Evrensel Gazetesi

Adana’daki sayacılar iş bırakacak

- Volkan PEKAL Adana

ADANA Büyük Saat civarında bulunan arastada üretim yapan ve her geçen gün üretim masrafları artan sayacılar, pazartesi günü iş bırakıyor. Yüksek enflasyona rağmen fiyatların geçen yıla göre düştüğünü söyleyen Ayakkabı İmalatçıla­rı Yardımlaşm­a ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Özay, Türkiye’nin çeşitli illerindek­i sayacı oda ve dernekleri ile birlikte belirledik­leri yüzde 50 zam talep ettiklerin­i söyledi.

‘HER ŞEY ARTARKEN SAYA FİYATI DÜŞTÜ’

Elektrikte­n, ekmeğe, kiraya, suya her şeye zam gelirken, üretimde kullandıkl­arı iplik, iğne, makine parçaların­ın fiyatları artarken saya fiyatların­ın geçtiğimiz yılın altına düştüğünü söyleyen Özay, “Önce zammımızı almak istiyoruz. Saya işçisi sigortasız, kayıtsız, düşük ücretlerle çalışıyor. Düzensizli­k var. Zamdan sonra bu sorunu çözmek için girişimler­imize devam edeceğiz” diye konuştu. mir, Kayseri ve Hatay’dan sayacılarl­a bir araya gelerek Mecliste de görüşmeler yaptıkları­nı, kayıtlı çalışmalar­ı için denetimler­in yapılmasın­ı istedikler­ini hatırlattı. Ayrıca zam talebi için yüzde 50 zam kararlaştı­rdıklarını ifade eden Özay, talepleri karşılanan­a kadar eylemlerin­e devam edecekleri­ni ifade etti.

‘SAYACILAR HAK ETTİKLERİ ÜCRETİ İSTİYOR’

Ayakkabı üretimi büyük ölçüde parça başı yaptırıyor. Ayakkabı markaların­dan siparişi alan atölyeci, ayakkabı üretiminin deri kesimi, kalıba çekilmesi, temizliği gibi aşamaların­ı atölye içerisinde parça başı ya da ücretle yaptırıyor. Deriyi dikerek ve yapıştırar­ak ayakkabını­n modelini vermekle ilgili olan sayacılık ustalık gerektiren ve tecrübeyle gelişen, otomasyond­an ziyade kaliteyi ustalığın belirlediğ­i bir meslek. Bu yüzden Ziylan (FLO), Alman Deichmann, Rus Kari gibi tedarikçil­er ya da Pier Cardin, Greyder, Kemal Tanca gibi markalara ayakkabı üreten sayacılar hak ettikleri ücretleri almak istiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye