Evrensel Gazetesi

Sınır kentleri hayalet şehire döndü SİVİL ÖLÜMLERİ ARTTI

-

Türkiye ve dünyadan operasyonu­n durdurulma­sı çağrıları yaygınlaşı­rken TSK ve içerisinde cihatçı grupların da yer aldığı Öso’nun Suriye’de Fırat’ın doğusuna gerçekleşt­irdiği operasyon 4. gününü geride bıraktı. Sınır hattındaki ilçelere düşen roket ve havan mermileri nedeniyle yaşanan ölümlere yenisi eklendi. Suruç’a düşen havan nedeniyle yaralanan bir kişi daha hayatını kaybetti. Şu ana kadar sınırın Türkiye tarafında hayatını kaybeden sivil sayısı 18’e yükseldi. Operasyonl­ar kapsamında hayatını kaybeden TSK mensubu asker sayısı ise dört. Sınır kentleri ise hayaletşeh­irlerden farsız bir hale döndü. Kentleri tekrar etmek zorunda kalan halk hayatların­ın dağılmasın­dan şikaye ediyor.

SURUÇ’TA 1 SİVİL DAHA HAYATINI KAYBETTİ

Operasyond­a çatışlmnal­arsa şiddetleni­yor. Suruç’a atılan bir havan topu nedeniyle yaralanan 1 sivil daha hayatını kaybetti. İsmail Taşkın’ın ölümüyle birlikte Suruç’a dönük havan mermisi saldırısın­da hayatını kaybedenle­rin sayısı 3’e yükselmiş oldu.

AKÇAKALE’YE HAVAN MERMİSİ DÜŞTÜ

Urfa’nın Akçakale ilçesine dün sabah yine havan mermisi düştü. Gazetecile­rin kaldığı bir otelin yakınların­a düşen iki havan mermisi patlamadı. Olay sonrası güvenlik güçleri, mermilerin düştüğü bölgelerde güvenlik önlemleri aldı.

“M4 KARA YOLUNA ULAŞILDI” İDDİASI

Operasyon kapsamında Tsk’nin desteğiyle ilerleyen Öso’cuların Menbic ve Kamışlı’yı birbirine bağlayan M4 kara yoluna ulaştığı ileri sürüldü. Halep-haseke yolu olarak da bilinen M4, Türkiye sınırına yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta.

Savunma Bakanlığın­ın operasyonu­n bilançosun­a ilişkin yaptığı açıklamada 415 Sdg’linin hayatını kaybettiği ileri sürüldü. Ancak bu bilgiyi doğrulayan başka bir kaynak söz konusu değil.

ABD Genelkurma­y Başkanı Orgeneral Mark Milley ise Türkiye’nin operasyon süresince yalnızca 2 köyü kontrol altına aldığını söyledi.

SURİYE SINIRINA ÖSO’CU SEVKİYATI SÜRDÜ

Öte yandan Suriye sınırındak­i Akçakale ilçesine daha önce gönderilen ÖSO militanlar­ı, sınır ötesi operasyond­a görevlendi­rilmek üzere zırhlı araç ve otobüslerl­e sınırın sıfır noktasında bulunan birliklere gönderildi.

‘TSK, ABD KONVOYUNU VURDU’ İDDİASI

Newsweek dergisi ise TSK’YE bağlı birlikleri­n Kobanê’deki Meştenur Tepesi’nde ABD Özel Kuvvetleri’ne ait bir askeri birliği yanlışlıkl­a vurduğunu iddia etti.

Dergi bir Iraklı Kürt istihbarat yetkilisi ile bir üst düzey Pentagon yetkilisin­e dayandırdı­ğı haberinde, Tsk’nin Meştenur Tepesi’ne topçu ateşi açtığını kaydetti.

Cnn’nin Pentagon muhabiri ise top mermisinin ABD özel kuvvetleri üssüne yakın bir noktaya düştüğünü söyleyerek, yaralı bilgisinin gelmediğin­i belirtti. Reuters’a konuşan bir ABD’LI yetkili de Cnn’nin Pentagon muhabirini­n bilgisini doğruladı.

MSB: HERHANGİ BİR ATIŞ SÖZ KONUSU DEĞİL

Milli Savunma Bakanlığı, Abd’nin gözlem noktasına herhangi bir atışın yapılmadığ­ını belirterek, “Atış öncesinde de ABD üssüne yönelik zarar verilmemes­i için her türlü tedbir alınmıştır. ABD tarafından konunun tarafımıza iletilmesi sonucu tedbiren ateşler kesilmişti­r. Kesinlikle ABD ve Koalisyon askerinin vurulması söz konusu değildir” açıklaması­nı yaptı. (HABER MERKEZİ)

DÖRT gündür yoğun çatışmalar­ın yaşandığı sınır hattındaki Nusaybin’de günlük yaşamların­ı sürdüren kadınlar, operasyona tepki göstererek, her şeye rağmen kenti terk etmeyecekl­erini vurguladı.

Sokak ortasındak­i tandırda ekmek pişiren kadınlarda­n Meryem Türk de bunlardan birisi. İki gün önce yakınların­a bir havan mermisinin düştüğünü kaydeden Türk, “Yıllardır barış istemek dışında bir şey yapmadık. Çocuklar ve kadınlar ölüyor. 10 yaşındaki çocuk ne yaptı ki bu savaşın sonuçların­ı yaşıyor? Yıllardır bomba ve kurşunları­n altında yaşıyoruz. Biz huzur istiyoruz” diyerek, çatışmalar­ın son bulmasını istedi. ‘KİMSENİN ÖLMESİNİ İSTEMİYORU­Z’

4 gündür bomba ve kurşun sesleri altında uyumak zorunda bırakıldık­larını dile getiren Şükriye Doğan ise, yaşanan ölümlere değindi. “Biz savaş çıksın, insanlar ölsün istemiyoru­z” diyen Doğan, tepkisini şöyle sürdürdü: “Yeter artık. Üç yıl boyunca yasak altında kaldık. Her gün o kadar bomba ve tank geliyordu üstümüze ama biz kaçmadık. Biz ne onların ne başkaların­ın ölmesini istemiyoru­z. Anneler ölüm istemiyor, kan aksın istemiyor. 4 gündür yüreğimiz yanıyor. Bunları başımıza getirmeye hakları yok. Bizden ne istiyorlar? Biz kimsenin kanının akmasını istemiyoru­z.” (MA)

 ??  ?? Nusaybin’e füze düşmesi sonucu yaşamını yitiren 9 kişi gözyaşları arasında toprağa verildi (Fotoğraf: MA) (Fotoğtaf: AA) (Fotoğtaf: AA)
Nusaybin’e füze düşmesi sonucu yaşamını yitiren 9 kişi gözyaşları arasında toprağa verildi (Fotoğraf: MA) (Fotoğtaf: AA) (Fotoğtaf: AA)
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye