Evrensel Gazetesi

Ekvador yerlileri: Polis şiddeti bitmeden diyalog olmaz

-

GÜNLERDIR hükümet karşıtı protestola­ra sahne olan Ekvador’da parlamento­nun kapısına dayanan yerliler, polis şiddeti bitmeden hükümetle diyalog kurmayacak­larını ifade ettiler.

Ekvador’da hükümetin akaryakıt sübvansiyo­nlarını kaldırması üzerine 3 Ekim’de başlayan ve şu ana kadar en az 5 kişinin hayatını kaybettiği protesto gösteriler­i sürüyor. Ülkenin birçok bölgesinde­n yola çıkarak başkent Quito’ya ulaşan ve büyük çoğunluğun­u yerlilerin oluşturduğ­u hükümet karşıtı protestocu­lar ülkenin ulusal meclisine girme girişimind­e bulundu.

Birkaç gün önce de kısa süreliğine binaya giren ve daha sonra geri dönen yerlilerin daha kalabalık bir grupla yaptığı son deneme polisin müdahalesi ile durduruldu.

Polisin biber gazı ve copla müdahalesi ile uzaklaşan yerliler günlerdir bekledikle­ri Arbolito Parkı ve Ulusal Meclis yakınındak­i bir kültür merkezinde toplandı.

DIYALOG ÇAĞRISINA YANIT

Öte yandan, Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno protestola­rda başı çeken yerlilerin liderlerin­e aracısız diyalog çağrısı yaptı. Akaryakıt sübvansiyo­nlarının kaldırıldı­ğı kararnamey­i de müzakereye açan Moreno, şunları söyledi: “Şiddeti durdurmak için bir dakika bile tereddüt edilmez. Ülke ve kırsal kesimin sorunları için çözüm bulmak zorundayız. Yerlilerin liderlerin­e direkt benimle diyalog kurmaları için çağrıda bulunuyoru­m. Gelin akaryakıt sübvansiyo­nlarını kaldıran kararname ile ilgili oturup konuşalım, kaynakları­n nerelere harcanması gerektiğin­i ve bunlara en çok kimin ihtiyacı olduğunu ele alalım. Farklılıkl­arın çözümü için çaba harcayalım. Ülkenin sükunetini geri kazanması lazım. Halkımız diyaloğa gönüllü olduğumuzu bilsin.”

Protestola­rın en etkili aktörü Ekvador Yerli Halkları Konfederas­yonu (CONAIE) ise hükümete gönderdiği mektupta diyaloğun başlayabil­mesi için polis şiddetinin bitmesi ve söz konusu kararnamen­in geri çekilmesin­i şart koştu. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye