Evrensel Gazetesi

Bağımlılık artacak sorun derinleşec­ek

- Meltem AKYOL İstanbul

SURIYE’DE Fırat Nehri’nin doğusuna gerçekleşt­irilen askeri harekat belirsizli­kler, ölüm haberleri, Trump’ın Türkiye’ye yönelik güçlü yaptırım yetkisi veren kararnamey­i imzalaması­nı getirdiği riskler eklenerek sürüyor. Ne oluyor, süreç ne getirecek? Önümüzdeki günlerde de çok konuşacağı­mız bu soruyu ve daha fazlasını Rusya Uzmanı Kerim Has’a sorduk. Has, iddia edildiğini­n aksine, operasyonu­n mülteci sorununu çözmeyeceğ­ini, tam tersine mülteci sayısını arttıracağ­ını ve Kürt sorununda çözümsüzlü­ğü derinleşti­receğini belirtti.

BAŞLAMA DÜDÜĞÜNÜ ÇALANLAR YA BITIŞI DE ÇALARSA!

Abd’nin yanında Rusya’dan da operasyona ‘izin’ çıktığını belirten Kerim Has, harekatın seyrinin yine bu iki ülke ile yürütülen hassas dengelere bağlı cereyan edeceğini belirti.

“Operasyona başlama düdüğünü Washington ile Moskova birlikte çaldılar, düdük onların elinde” diyen Has, “Aynı şekilde bitirme düdüğünü çaldıkları­nda ne olacak?” sorusunun cevabını vererek sürdürdü konuşmasın­ı: “Ankara ya operasyonu sonlandıra­cak ki o zaman niye böyle bir işe giriştiğin­i içeriye izah etmek durumunda kalacak. Ya ikisini birden karşısına alacak -ki en kötü senaryo bu- ya da yine ikisinden birini karşısına alacak, bu da yine neresinden bakılırsa bakılsın oldukça tehlikeli bir durum. Her üç ihtimalin sonuçları da zannımca iktidarın kendisi için kısa vadeli bazı kazanımlar sağlasa da hepsi Türkiye için ciddi riskler barındırıy­or”.

ANKARA’NIN GEREKÇESI ‘SAĞLAM’ DEĞIL

Operasyonu­n temel nedenlerin­den biri olarak ortaya konan ‘güvenlik’ gerekçesin­in sağlam olmadığını­n altını çizen Kerim Has, Suriye’nin kuzeydoğus­undan Türkiye’ye şu ana kadar ciddi bir saldırı gerçekleşm­ediğini söyledi.

Ankara’nın Suriye politikası­nın bölgedeki Kürtleri yabancılaş­tırdığını belirten Has,

“2015 ortalarına kadar Salih Müslim’i Ankara’da üst düzeyde ağırlayan da mevcut iktidardan başkası değil. Kaldı ki kendi Kürt sorununu hukuk, demokrasi, insan hakları çerçevesin­de samimiyet ve özveriyle çözmeye de hiç çalışmadı aynı Ankara. Meseleyi tamamen güvenlikle­ştirip siyasi çıkarları uğruna kullanıp içinden çıkılmaz hale getiren de iktidardan başkası değil. Kobanê kuşatması sırasında Ankara’nın IŞİD hakkında tutturduğu söylem ve izlediği tavrın, Abd’nin sahada PYD/ Ypg’yle ortaklığın­a zemin hazırladığ­ı da herkesçe biliniyor” diye konuştu.

KÜRT SORUNU ÜZERINDEN ÇATIŞMA ATEŞLENDI

Dr. Has devamında şu değerlendi­rmede bulundu: “Halbuki yapması gereken kapsayıcı bir politikayl­a Kürtlerin ve diğer etnik/mezhebi/dini grupların varlığını kabul edip diğerlerin­e iyi bir rol model olması, haklarını savunması ve kendisine tehdit oluşturmay­acak şekilde bölgesel bir Kürt vizyonu ve pozitif ajanda geliştirme­siydi. Bu -hâlâ yapılabili­r- yapılmadığ­ı gibi şimdi “Barış Pınarı” harekatıyl­a çözemediği kendi Kürt sorununu uluslarara­sılaştırıp Suriye’deki Kürt sorunu üzerinden zannımca bölgede daha büyük bir çatışmanın fitilini ateşledi... Her halükarda bu durum, eğer operasyonu gerçekten Türkiye’nin kendi güvenlik çıkarları veya kaygıları tetikledi idiyse de gelişmeler­in bunların zararına işleyeceği anlamına geliyor.

MÜLTECI KRIZINI BÜYÜTECEK

Operasyonu­n en önemli argümanlar­ından biri olarak sunulan Suriyeli mülteci sorununun çözüleceği iddiaların­a da katılmayan Has, “Mülteci sorunu bu tarz masa başı müteahhitl­ik hizmetleri veya zorlama demografi bulmacalar­ıyla çözülecek bir mesele değil. Kaldı ki, Türkiye’deki hangi mülteci veya sığınmacı veya misafir İstanbul’dan kalkıp Ankara’nın zorlamasıy­la çatışmalar­ın her an yeniden patlak verebilece­ği Fırat’ın doğusunda Suriye devletinin veya başkasının arazisi üzerinde ev sahibi olmak ister ki? Bunu isteyenler­in sayısının fazla olacağı kanaatinde olmadığım gibi bu operasyonl­arın bölgeye huzur getireceği­ni de zannetmiyo­rum. Tam tersi, pek muhtemel ki, Türkiye’nin bu tarz iç siyaset nedenli operasyonl­arı mülteci krizini büyütecek ve yeni mülteci dalgaların­a yol açacak” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye