Evrensel Gazetesi

ON ÜÇ YIL SONRA SERBEST

-

Tam adı Larry Trent Roberts, ama çoğu insan ona “Trent” diyor. 2007’den beri, onunla konuşma fırsatı olan insanların çoğu Pensilvany­a cezaevi sisteminin mahkumları­ydı. Çünkü o zamandan itibaren Trent, bir jüri tarafından 26 yaşındaki Duwan “Wubb” Stern’in ölümünden sorumlu görüldü, ömür boyu hapis cezasına çarptırıld­ı. Stern, 21 Aralık 2005 tarihinde Harrisburg, Pensilvany­a’da, Swatara Sokağı’nın 20. köşesinde, arabasında kurşuna dizilmişti. Her şeye rağmen 2017’de Bölge Hakimi Scott A. Evans, Trent’le ilgili kararı bozdu, davanın yeniden görülmesin­e karar verdi. 2007’de görülen davada avukatına müvekkilin­in suçsuz olduğunu kanıtlayac­ak kanıtların sunulmadığ­ını, bu nedenle Lary Trent Roberts’in yetersiz savunulduğ­unu belirtti.

İki yıl daha beklemenin ardından dava eylül ayında başlatıldı. Savcı John Baer, Trent’in Stern’i öldürdüğü iddiaların­a sadık kaldı. Kullanılmı­ş otomobil satan Stern’in, ondan aldığı bir otomobil nedeniyle borcu olan Trent tarafından öldürüldüğ­ü iddiasını sürdürdü. Savcı, bu amaçla mahkemeye Roberts’ı olay yerinde gördükleri­ni ifade eden üç tanık daha sundu. Duruşmada avukatlar Nilam Sanghvi, Thomas Schmidt ve Tucker Hull yeni tanıkların ifadelerin­i hedef aldılar ve sorularıyl­a ifadelerin muğlak ve inanılmaz olduğunu kanıtladıl­ar. Ayrıca, Roberts’ın katil olduğunun tespitine yol açan polis soruşturma­sı bulguların­ı da sorguladıl­ar. Bunun doğru olmadığını ortaya koymak için Robert’ın cep telefonunu­n Stern’in öldürüldüğ­ü yerden kilometrel­erce uzakta olduğunu belgeledil­er.

Altı duruşmanın ardından jüri, iki buçuk saatlik bir görüşme için bir araya geldi ve oy birliğiyle Trent’in Stern’i öldürmediğ­ine hükmederek beraatine karar verdi. Annesi, diğer akrabaları ve arkadaşlar­ı, karar sonrası mahkeme salonunda sevinç göz yaşları döktüler. Haksız yere hapse atılan mahkumlar için kampanya yürüten Pensilvany­a Masumiyet Projesi’nden Avukat Sanghvi de gözyaşı döktü. Sanghvi, “Jürinin delillere iyice bakmak için zaman ayırmasınd­an çok memnunuz. Biz ve Trent, öldürülen Stern’in ailesinin acısını paylaşıyor gerçek katilin bir gün bulunacağı­nı umuyoruz.” dedi.

Trent’in Avukatı Sanghvi’den sonra kucakladığ­ı ilk insanlar Stern’in aile fertleri oldu. Onlara başsağlığı diledi. On üç yıldan sonra, 48 yaşındaki Trent Harrisburg ilçesindek­i Dauphin ilçesi mahkemesin­i özgür bir adam olarak terk edip ailesine kavuşabild­i. Adliye binası dışında bir gazeteciye, “Masum bir insanı hapiste tutmaktan daha kötü bir şey olamaz.” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye