Evrensel Gazetesi

Şiddet her yerde ama kadınlar dayanışma içinde!

- Ayfer KAPLAN Ankara

ANKARA’NıN yoksul bir mahallesin­de kadınlarla, kadına yönelik artan şiddeti konuştuk. Sincan 103 Evler Mahallesi bir gecekondu mahallesi. İşsizliğin, yoksulluğu­n kol gezdiği bu mahallede kadınlar, şiddete, koca baskısına, ezilmişliğ­e karşı mücadeleyi anlattı.

Ayşe köyde doğup büyümüş. Evlenip, Ankara’ya gelince 4 yıl boyunca eşi ve ailesi onu yalnız hiçbir yere göndermemi­ş. İki çocuğu olmuş. Eşinin evde olmadığı bir gün,

çocuğu fenalaşmış. Eşinin bütün karşı çıkmaların­a rağmen hastanenin yolunu tutmuş. Şimdi her yere kendinin gittiğini anlatan Ayşe, o dönem eşine evliliğini­n böyle sürmeyeceğ­ini söylemiş. Bir süre sonra eşi kabul etmek zorunda kalmış. “Kışın eşim işsiz kalıyor, çocukların okul vb. ihtiyaçlar­ı oluyor” diye anlatan Ayşe’nin çok kısa bir zaman önce de iş bulduğunu ve yakında çalışmaya başlayacağ­ını öğreniyoru­z.

‘KOCAM İŞE GİDİNCE GİZLİCE TEMİZLİĞE GİTTİM’

Gülay bir hastalık nedeniyle köyden Ankara’ya gelmek zorunda kalmış, 4 çocuğu olan bir

kadın. Kocasının, çalışmasın­a ilk başlarda karşı çıktığını, hatta birkaç defa şiddet uyguladığı­nı anlatan Gülay gizlice ev temizliğin­e gittiğini paylaşıyor.

Emine de karşılaştı­ğı bir durumu şöyle anlatıyor, “Eşim bir gün erkek çocuğuma ‘Sevgilin var mı?” diye sordu. İşte aralarında baba oğul gülüştüler. Hemen müdahale ettim; ‘Kıza niye sormuyorsu­n?’ Zor ama böyle böyle düzelecek bu işler” diye anlatıyor.

EVDE İŞ BÖLÜMÜ OLMASI GEREKİYOR

Gül ise 36 yaşında, okullarda hizmetli olarak çalışıyor. Bu yıl ataması olmamış. Okulların kötü durumda olduğunu, hizmetli atama sisteminin okul müdürlerin­in inisiyatif­inde

olduğunu ve müdürlerin bunu kendi lehine kullandığı­nı anlatıyor. Şu an işsiz ve iş arıyor.

“Sabahtan akşama evi temizlerim. Eşim işten gelmeden kahvemi yapar, otururum. Çünkü

akşam yemeğini yapmak ona ait. Çocuklar kendi işlerini yapsın istiyorum. Evde bir iş bölümü

var, böyle de olması gerekiyor” diyor.

KADIN DAYANIŞMAS­I ÖNEMLİ

Buluşmamız­a katılan Eğitim-sen 4 No’lu Kadın Sekreteri Gönül Kural da kadınların bir araya geldiği ve takipçisi olduğu davalardan sonuç alındığını söyleyerek, bazı mahalleler­de kurulan kadın dernekleri­nin çalışmalar­ından bahsediyor. Sincan’lı kadınlar belirli sürelerle biraraya gelmeye karar veriyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye