Evrensel Gazetesi

Türkiyeli ve Suriyeli işçiler zam talebiyle iş bıraktı

ÇEKİÇ VE MAKİNE SESLERİNİN YERİNİ SAYACILARI­N ZAM SESLERİ ALDI

- Volkan PEKAL Adana

ADanalı sayacılar zam TALEBI ILE Iş Bıraktı. Büyük SAAT CIVARıNDA parça Başı saya DIKEN sayacılar ve saya Işçileri Doların yükselmesi­ne Bağlı olarak son BIR Buçuk yılda yüze 50-60’ları Aşan GEÇIM maliyeti, Dükkan kiraları ve üretim GIDERLERI karşısında yüzde 50 zam talep Etti. SAYA Işçileri SABAH SAATLERIND­E Ayakkabı Atölyeleri ILE Dolu Sarıyakup MAHALLESI ARASTA’DA toplandı. SABAH saatlerind­en GECE GEÇ saatlere KADAR çekiç ve DIKIŞ makinesi sesinin Eksik olmadığı ARASTA’DA çekiç ve mikine Esinin yerine EVE Ekmek GETIREMEZ Durumda kaldıkları­nı söyleyen sayacıları­n zam sesleri yükselmeye BAŞLADı.

‘FİYATI 400 LİRA, SAYA FİYATI 4.5 LİRA’

Arasta IÇERISINDE BIR toplantı yaptıktan sonra ZIYAPAŞA Parkı’nda toplanan sayacılar BURADA BIR ARAYA GELDI.

Ayakkabı İmalatı Çalışanlar­ı DERNEĞI Başkanı MUSTAFA Özay’ın söylediği “ZATEN yok, zaten yok” sözleri sayacıları ve saya Işçilerini patlama noktasına GETIREN koşulları özetliyor. ELINDEKI sayayı Gösteren Özay, “Bu yoksa Ayakkabı DA yok. Bunun tamamını sayacı yapıyor. MAĞAZADA satışı 300-400 lira. BIZE 3.5, 4.5 lira FIYAT veriyorlar. 3 Ay DA sürse 4 Ay DA sürse BIZ çalışmıyor­uz. Onlar BIZE muhtaç BIZ zaten kazanmıyor­uz” DEDI.

ADANA saya Fiyatların­ın TÜRKIYE’DEKI En Düşük saya Fiyatları olduğunu IFADE EDEN Özay, “Bazı yerlerde 15 lira olan saya ADANA’DA 5 lira. Dükkan kiramızın masrafı çıkmıyor, Iplik, makine parçaların­ı saymıyorum BILE. HAYAT Başını öyle BIR Aldı GITTI ki HER şeye yüzde 50-60 zam GELDI. BIZ Artık GEÇIMIMIZI sağlayamıy­oruz. Herkesin EVDE Bakması GEREKEN çocuğu var. Sayacılık Ayakkabı üretiminde HARCANAN Emeğin yüze 55’I, yüzde 60’ıdır. Artık Bunu

kaldıracak Gücümüz kalmadı. YETER DA! BIZ zammımızı ALANA KADAR Iş Başı yapmayacağ­ız. Yıllardan BERI sayacıyı sömürdünüz yeter. Şartlarımı­z kötü DIYE Artık kimse Bu Işte çalışmıyor, mesleği Bırakan Arkadaşlar­ımız var. YENI nesil sayacı Gelmiyor. Böyle GIDERSE sayacılık DIYE BIR meslek DE kalmayacak” DEDI.

‘BİRLİKTELİ­ĞİMİZİ BOZMAYACAĞ­IZ’

Ayakkabını­n BALI ve solüsyonla­rla yapıştırıl­dığını Anlatan Özay, “Çalışma

şartlarımı­z çok zor. BALI IÇERISINDE çalışıyoru­z. Sokakta BIR BALICI Görseniz BELKI Hakkında kötü şeyler söylersini­z AMA BIZ kapalı ALANLARDA o BALININ, solüsyonun, SIGARA Dumanının IÇERISINDE çalışıyoru­z. Çalışma şartlarımı­z çok zor. GEÇEN sene DE yüzde 40 zam talep EDIP yüzde 20 zam Aldık. AMA Iş olmayınca Fiyatı Düşürüyor, Fırsattan Faydalanıy­or. O yüzden BIZIM DERNEĞIMIZ­E SAHIP çıkmamız, Birlikteli­ğimizi Bozmamamız Gerekiyor. Zammımızı ALANA KADAR ve sonrasında DA Birlikteli­ğimizi Bozmadan DEVAM EDECEĞIZ” DEDI.

 ??  ??
 ??  ?? Mustafa Özay
Mustafa Özay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye