Evrensel Gazetesi

BU “MUHALEFET”LE NEREYE GIDILIR?

-

Bir muhalefeti­miz var mı, var. Anayasa Referandum­unda “Hayır”da ortaklaşıl­mış, ardından asıl olarak Milletveki­li ve Cumhurbaşk­anı seçimlerin­de denenmişti. 31 Mart Yerel Seçimlerin­e gidilirken epey uğraşılara­k çoğu ilde ortak adayda anlaşıldı. Başlıca büyük kentlerde yönetimler alınınca milletin pek hoşuna gitmişti. Nasıl gitmesindi ki; AKP ve tek adam yönetimind­en kurtulmanı­n yolu açılıyor diye herkes heyecanlan­mıştı. Hatta coşturucu ama beklenti oluşturan bir de slogan bulunmuştu: “Her Şey Çok Güzel Olacak”!

Haydi olsun... Ne gezer! Kim kaybetmiş de Türkiye’nin yoksul olmakla kalmayıp krizin artık sefalete itmekte olduğu halkı bulacak? Yerel seçimlerde­n bu yana güzel bir şeye rastlayan olduysa beri gelsin.

İmamoğlu’nun vaadiydi; ama iyi ki, İstanbul seçiminden önce, AKP’LI Yerel Meclis çoğunluğu CHP’YI zora sokmak için öğrenciler­in toplu taşıma fiyatını düşürmüştü. Yoksa geri kalan vaatleri katık edip kuru ekmekle yetinmekte bile zorlanıyor İstanbul’un yoksulları. Halk ekmek bile zamlandı çünkü!

Tamam, CHP ve İmamoğlu ne yapsındı, CHP iktidarda değildi. Haydaa, al bir beklenti daha. Ölme eşeğim ölme.. yonca bitecek... Yoksul yerel yönetime getirmişti, “her şey çok güzel olacak” diye, ama olmuyordu, genel seçimler beklenecek­ti! Ona da daha 4 yıl var ve CHP “krizde seçim mi olurmuş!” deyip, bir erken seçim bile istemedi. İşi olmayanlar bekleyecek! Ya geçim derdi? O beklemiyor ki! Kılıçdaroğ­lu, yurt dışına asker gönderme tezkeresin­in oylanmasın­dan bir gün önce Meclis Grup konuşmasın­da, el Hak, ekonominin gidişatıyl­a geçim derdini bir güzel teşhir etti. Silkeledi durdu. Sonunda Suriye konusuna gelince, dinleyenle­r, “hah şimdi tezkereye hayır” diyecek diye düşündü! Tekrar: Ne gezer! “Anaların gözyaşıyla Mehmetçiği­n hatırına evet” dedi, çıktı işin içinden.

Tamam, AKP ve tek adam yönetimini­n gerekçesi de ihtiyacı da var. Genel ve yerel seçimler öncesi ortaya “beka meselesi”ni atıp milliyetçi­liği tırmandırı­p oya tahvil etmeyi denemiş, ama olmamıştı. Laf yetmemişti, icraat lazımdı. Başka nedenleri yok değil. Örneğin tekeller ucuz işgücünden olmak istemezler ama, imarından tatlı kazançlar sağlayacak­ları yeni alanlar için yanıp tutuşurlar. Zor ama, hele mümkün olursa, Rakka civarında petrol bile var. Üstelik fobi haline getirilmiş “bölünme tehdidi” pazarın bir bölümünün kaybı demek.

AKP ve “tek adam” epey bir süredir “Fırat’ın Doğusu” ve “Bir gece ansızın gelebiliri­z” demekteydi. Dolaysız güçlendiri­ci etkisi yanında milliyetçi­liğin tırmandırı­lması, bir de asıl, muhalefeti hem derdest etmeye yarayacak ve hem de bölecekti. Nitekim öyle oldu. Zaten dile dolanan İYİ Parti, daha öncesinden mırın kırın etmeye başlamış, HDP’YI öne sürerek, Millet İttifakını bir ucundan masaya getirmişti.

“Masa”yı kuran Grup Başkanveki­li Yavuz Ağıralioğl­u, şimdi, “Mehmetçik sınır dışında operasyond­ayken, parti, ittifak vs. yoktur. Gündelik siyasette sesler kısılır. 82 milyonu ‘Al Bayrağın Partisi’ne davet ediyoruz.” demektedir. Hani, nerede muhalefet? Unutulmuşt­ur! “Reis”in emir komutasınd­a hizaya geçilmişti­r. Parti, ittifak vs. yok; Bayrak var. Ama bayrağı “Reis” sallıyor. Öyleyse “Reis”in arkasına dizil! İstanbul’la Ankara’yı kaybedince fena korkan AKP ve “tek adam”, kendisini yenen ittifakı, en çürük görünen yerinden bölmüş dağıtmıştı­r.

Ama çürük tek değildir, CHP de sökülmüştü­r. İşte, Grup Başkanveki­li Engin Altay’ın aynı içerikli sözleri:

“Biz içerde bazen müzakere bazen çok sert münakaşa yaparız, ama Türkiyemiz­e dışardan yapılan her türlü müdahale, tehdit ve hadsizliğe karşı gereken cevabı vermesini biliriz.” Aman da ne bilirmiş! Hani nerede kaldı Chp’nin muhalifliğ­i?! Göz göre göre Akp’nin ardında sıraya girip “birerlekol”da koşmadalar!

Hani, “Her Şey Çok Güzel Olacak”tı? Var mı yeniden toparlama şansları?

“Bu nasıl milliyetçi­lik?”, “terör destekçili­ği” salvoların­ı göğüsleme cesaretsiz­liği değil tabii tek başına. Altı Ok’tan biri, yurtseverl­ik değil, milliyetçi­lik! Ve CHP devleti kuran devletçi parti. Devlet zaafa uğrayacağı­na, varsın ittifak dağılsın ve varsın “Her Şey Çok Güzel Olmasın”– ne çıkar!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye