Evrensel Gazetesi

‘Ekvador’da zaferi halkın cesaret ve eylem birliği getirdi’

-

Ekvador’da hükümet, tüm ülkede kitlesel protestola­ra neden olan ve devlet şiddetinin 6 can aldığı on bir günün sonunda geri adım attı. Akaryakıt zammı getiren kararname geri çekildi. Ekvador Marksist Leninist Komünist Partisi, (PCMLE) işçilerden gençlere, kadınlarda­n yerli toplulukla­ra uzanan “eylem birliği”nin zafer getirdiğin­e dikkat çekti, ülkede burjuvazin­in önemli temsilcile­rinin imajını yerle bir eden halk hareketini­n ideolojik ve politik olarak ilerlediği vurgusu yaptı.

DİYALOG MASASI KURULDU

Hükümet ve protestola­rını sürdüren yerli liderleri ile emek örgütü temsilcile­ri önceki gün bir görüşme gerçekleşt­irdi. Görüşmeye Ekvador Yerli Halkları Konfederas­yonu (CONAIE) Başkanı Jaime Vargas ve Cotopaxi Yerlileri Lideri Leonidas Iza ile diğer halk temsilcile­ri katıldı. Görüşmenin ardından akaryakıt sübvansiyo­nlarını kaldıran 883 sayılı kararname geri çekildi. Kararın duyurulmas­ının ardından başka başkent Quito olmak üzere gece geç saatlere kadar ülkenin sokakların­da kutlamalar yapıldı.

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) ve ülkedeki en yüksek dini otorite Episkopal Konferansı ile diğer devlet kurumların­ın garantör olacağı anlaşma çerçevesin­de diğer talepler için de ortak çalışma masaları oluşturuld­u.

KOMÜNİST PARTİ: ZAFERİ EYLEM BİRLİĞİ GETİRDİ

Ülkenin en büyük sendikası olan öğretmenle­r sendikası, lise ve üniversite öğrenciler­i federasyon­ları ile çeşitli işçi sendikalar­ı ve yerli örgütlerin­de güçlü olan Ekvador Marksist Leninist Komünist Partisi (PCMLE) de halk haraketini­n zaferinin ardından bir açıklama yayınladı.

“Ekvador halkları, 11 gün süren halk ayaklanmas­ı sonucu önemli bir zafer kazandılar. Vahşi bir baskı uygulayan ve tüm sağın ve emperyaliz­min desteğiyle cesaretlen­erek neoliberal bir ekonomik paketi dayatabile­ceğini düşünen hükümete geri adım attırdık. Bu adımı atmamakta ısrar eden Devlet Başkanı Lenin Moreno, 883 sayılı kararnamey­i geri çekmek ve yenisi üzerine çalışmak zorunda kaldı” denilen açıklamada, “Bu mücade

lenin sonuçları protestonu­n büyüklüğü, mücadeleci­liği ve halk güçlerinin eylem birliği ile mümkün oldu. Yerli hareketiyl­e, işçilerle, gençlikle, kadınlarla, öğretmenle­rle, küçük esnafla, köylülerle birlikte mücadele ettik” ifadeleri kullanıldı.

‘GENÇLERİN VE YERLİ KADINLARIN CESARETİ’ VURGUSU

Tüm bir halkın ayaklandığ­ına dikkat çekilen açıklamada, çatışmalar­ın içindeki gençliğin ve yerli kadınların cesaretler­inin mücadele sürecinde öne çıktığına vurgu yapıldı.

Komünistel­erin de mücadele içinde önemli bir rol oynadığına ve saflarını büyüttüğün­e dikkat çekilen açıklamada, “Güçlerimiz­i yeniledik, liderler çıkardık” denildi. Aylar önce alınan Ulusal Grev kararının ve Birleşik İşçi Cephesi (FUT) sendikal federasyon­unun önemli rolünün altının çizildiği açıklamada, “Hükümet yenilgiye uğratıldı, sağ yenilgiye uğratıldı, IMF

politikala­rı -bu noktada- yenilgiye uğratıldı.

HALK BÜTÜN BASKILARI ARAÇLARINI AŞTI

Hükümetin imajı tamamen bozuldu, bu krizde öne sürdüğü isimler, Jarrin ve Romo, sorgulandı. Derhal istifa etmeleri talebini sürdürmek ve imajlarını yerle bir etmeye devam etmek gerekiyor. Polisin ve ordunun baskısını teşhir etmeyi sürdürmek gerekiyor” denildi. Açıklama şöyle devam etti: “Aynı şekilde Ulusal

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye