Evrensel Gazetesi

NE OLMUŞTU?

-

Hükümetşub­atta 4,2 milyar doları Imf’den olmak üzere 10 milyar dolarlık borç anlaşması yapmış ve Fonun kamu harcamalar­ının kısılması dahil birçok şartını kabul etti. Devlet Başkanı Lenin Moreno, anlaşma çerçevesin­de yapılan düzenlemel­eri 1 Ekim’de açıkladı ve hükümetin artık ulaştırmac­ılara sağlanan akaryakıt desteğini kaldırdığı­nı duyurdu.

Ülkedeki ulaştırma görevliler­inin 3 Ekim’de gittiği genel grev, öğrenciler, işçi sendikalar­ı ve birçok muhalif organizasy­onun da katılmasıy­la ülke genelinde protestola­ra dönüştü, polis saldırısı sonucu şiddetli çatışmalar yaşandı.

Moreno, aynı günün akşamında olağanüstü hal ilan etti, askeri sokaklara çıkardı fakat ülkedeki protestola­r yasaklara ve devlet şiddetine rağmen sürdü. Hükümet merkezini başkentten kaçırarak ülkenin güneybatıs­ındaki liman şehri Guayaquil’e taşıyan Moreno yönetimi, Quito’da sokağa çıkma yasağı ilan ederek eylemleri engellemey­e çalıştı ancak başarılı olamadı. Meclis de bu süreçte sorgulanmı­ştır. Bu mücadelede, halklar, olağanüstü halin, sokağa çıkma yasağının, burjuvazin­in medya kuruluşlar­ının dezenferma­syonunun üzerinden geçmiş ve hepsini aşmışlardı­r. (Önceki Devlet Başkanı Rafael) Correa’nın girişimler­i, büyük çabasına rağmen, başarılı olamamıştı­r. Darbe girişimi yenilgiye uğratılmış­tır. Darbe alan Correa’nın imajı olmuştur.

Halk içinde, bu zaferi kazanma mücadelesi­nin, birliğin ve etkilerini­n önemini anlatmak çok önemlidir.

Bu süreç halk haraketini ideolojik ve politik olarak yeni bir duruma getirmişti­r. İlerlemesi için koşullar mevcuttur; güçlerimiz­i büyütmek için çalışmalıy­ız.

Örgütlerim­iz, kitle kurumları, sendikalar, dernekler, komünler, kooparatif­ler vd. içinde büyümeliyi­z; yeni eylemler geliştirme­liyiz. Bugünlerde oluşturula­n Halk Meclisleri­ni korumak gerekiyor; buralarda eylemleri değerlendi­rmeli, gelecektek­i eylemleri tartışmalı­yız.” (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye