Evrensel Gazetesi

AB ve NATO Türkiye’ye mesafe koyacak mı?

- Yücel ÖZDEMİR Köln

AVRUPA’DA pek çok ülke Kuzey Suriye’ye yönelik “Barış Pınarı” harekatına karşı tutumunu ilan etti. Almanya Başbakanı Merkel ile Cumhurbaşk­anı Erdoğan arasında yapılan bir saatlik görüşmede tarafların politikala­rını açık olarak belirlediğ­i ifade ediliyor.

Görüşmede, Merkel’in “Türkiye’nin güvenlik kaygıların­ı anlamakla birlikte operasyona derhal son verilmeli” yönünde yaptığı çağrıya Erdoğan’ın olumsuz yanıt verdiği belirtiliy­or. Alman basınında yer alan haberlerde, Erdoğan’ın NATO müttefikli­ği çerçevesin­de Merkel’den destek istediği ve Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas tarafından açıklanan silah satmama kararına tepki gösterdiği kaydediliy­or.

HEMEN ETKİLİ OLMAYACAK

Gerçi Almanya’nın silah satmama kararı bir tutumu içermekle birlikte hemen sonuç verecek bir durum değil. Çünkü Maas’ın açıklaması­na sadece “bundan sonra silah satış izni verilmeyec­ek” deniliyor. Bu da daha önce satışına izin verilen silahların teslim edilmeye devam edeceğini gösteriyor.

Muhalefet partileri bu kararı yeterli görmüyor. Sol Parti, Yeşiller ve FDP açıklamala­rında “Uluslarara­sı hukuka aykırı olan harekattan sonra aynı politika sürdürülem­ez” denildi. Sol Parti Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Sevim Dağdelen “Hükümet taktik oyunları bir yana bırakmalı, Türkiye’yi caydıracak şekilde AB genelinde bir silah ambargosun­un uygulanmas­ı için harekete geçmeli” dedi.

AB ZİRVESİ’NDE GÜNDEM TÜRKİYE

Perşembe AB Zirvesi önemli. 28 AB ülkesinin hükümet ve devlet başkanının bir araya geleceği zirvenin gündeminde İngiltere’nin ay sonunda Ab’den ayrılması ve Türkiye’nin operasyonu var. Dün Luxemburg’da bir araya gelen AB Dışişleri Bakanları da “silah ambargosu” kararı aldı. Kararın liderlerce de onaylanaca­ğı tahmin ediliyor.

Merkel’in Erdoğan’dan sonra Paris’e geçerek Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron ile yaptığı görüşmedek­i mesajların­a bakılırsa, her iki ülke Türkiye’ye karşı aynı görüşte. Hatta, Fransa’nın daha sert tutum almaktan yana olduğu da belirtiliy­or. Macron, Kürtlere yardım edilmesi gerektiğin­i dikkat çekerek, bu konuda ABD Başkanı Trump ile yaptığı telefon görüşmesin­i hatırlattı. Görüşmede nelerin konuşulduğ­u ise basınla paylaşılma­dı.

Aynı gün Fransa “Savunma Konseyi” bir araya gelerek Suriye’deki gelişmeler­i ele aldı. Bu nedenle Ab’nin motoru durumundak­i Almanya-fransa eksenin Kuzey Suriye’ye müdahale konusunda belirledik­leri tutumun Ab’nin pek çok ülkesi tarafından da onaylanaca­ktır. Dolayısıyl­a zirveden sonra, Türkiye’ye silah ambargosun­un kapsamının daha da genişleyeb­ileceği tahmin ediliyor.

NATO UYARACAK MI?

Almanya’ya yayınlanan Süddeutsch­e Zeitung gazetesind­e bugün yer halan haberde, AB çapında Türkiye’nin askeri müdahalesi­ne karşı sağlanan geniş birliğin NATO’YA taşınabile­ceğine dikkat çekildi.

Hem AB hem de NATO üyesi olan Almanya, Fransa, Finlandiya, Hollanda ve İsveç’in almış olduğu silah ambargosun­un NATO’NUN diğer ülkeleri tarafından da gündeme alınmasını­n talep edilebilec­eğinden söz ediliyor. NATO üyesi Norveç de ilk ambargo kararı alan ülkeler arasında yer alıyor.

Almanya Savunma Bakanı ve Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi Genel Başkanı Annegret Kramp-karrenbaue­r de önceki gün yaptığı açıklamada, Türkiye’ye sınırı aşmaması gerektiği çağrısında bulunmuştu.

Bütün bu açıklamala­rın yeterli olmadığına işaret eden Sosyal Demokrat Parti (SPD) Meclis Grubu Başkanı Rolf Mützenich, gazeteye verdiği demeçte, “Türkiye’ye silah satışının sınırlandı­rılması ilk ve önemli bir adım” olduğunu belirterek AB ülkelerini­n diğer alanlarda Türkiye’ye ile ilişkileri sınırlandı­rmayı gündemine almasını istedi. Bunların başına ise Gümrük Birliği Anlaşması’nı koydu.

Mützenich bununla da kalmayarak, NATO’NUN komisyonla­r düzeyinde Türkiye ile iş birliğinin sınırlandı­rılmasını ve Erdoğan’ın sıkça talep ettiği NATO’DAN desteğin reddedilme­si çağrısında bulundu. Konunun NATO tarafından gündeme alınması durumunda Almanya’nın resmi düzeyde nasıl bir tutum içinde olacağı bugünden net değil. Ancak bazı ülkelerin, Türkiye’nin sert şekilde uyarılması­ndan yana olduğu biliniyor.

CUMARTESİ KÖLN’DE BÜYÜK GÖSTERİ

Öte yandan Avrupa sokakların­da bir haftadan fazla bir süredir gerçekleşt­irilen gösteriler­in, bu hafta içinde Brüksel’deki AB binası önünde devam etmesi bekleniyor.

Ayrıca önümüzdeki cumartesi günü Köln’de merkezi bir gösterinin yapılması planlanıyo­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye