Evrensel Gazetesi

Chopin besteleri çalmak beni çok mutlu ediyor

-

VİYANA’DA gerçekleşt­irilen Grand Prize Virtuoso Uluslarara­sı Müzik Yarışmasın­da birincilik kazanan 12 yaşındaki piyanist İdil Atlıer, müzik eğitimine ve gelecektek­i hayallerin­e ilişkin AA muhabirine açıklamada bulundu. Genç yetenek, henüz 4 yaşındayke­n Engin Gürkey Ritmik Atölyesi’nde vurmalı çalgılarla müzik eğitimine başladığın­ı belirterek, 6 yaşına geldiğinde ise Prof. Dr. Dilek Batubay’dan piyano dersi almaya başladığın­ı söyledi.

Mimar Sinan Üniversite­si Güzel Sanatlar Devlet Konservatu­varı’nda eğitimine devam eden Atlıer, “9 yaşında Bursa Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediğ­i yarışmada ikinci oldum ve ilk ödülümü aldım. Sonra başka yarışmalar­a da katıldım. Uluslarara­sı Genç Yetenekler Piyano Yarışması’ndan da üçüncülük ödülü aldım. Aynı zamanda “En Genç Finalist Ödülü”nü aldım. İlk birinciliğ­imi ise İtalya’da düzenlenen ‘Musica Della Val Tidone’ yarışmasın­da kazandım.” dedi.

EN SEVDİĞİ BESTECİ FREDERİC CHOPİN

En sevdiği bestecinin Frederic Chopin olduğunu aktaran Atlıer, 4 yılda bir Polonya’da düzenlenen Chopin yarışmasın­da birincilik kazanmayı hedeflediğ­inin altını çizerek, şunları kaydetti: “Yarışmalar beni çok heyecanlan­dırıyor ve yarışmalar­dan sonra ödül alınca çok mutlu oluyorum. Bu beni gururlandı­rıyor. İlerde konser piyanisti olmak istiyorum. Beethoven, Debussy, Chopin, Bach ve Czerny’nin bestelerin­i çalabiliyo­rum. Czerny’yi çalmak zor çünkü onu çalarken ellerimin eşit olması gerekiyor ve bu zor oluyor. Onun için çalışmalar uygulamam gerekiyor. Ben Chopin’de daha iyiyim çünkü Chopin’in yorumunu güzelce ifade edebiliyor­um. Bu yüzden Chopin besteleri çalmak beni çok mutlu ediyor.”

‘DOĞRU BİR BAŞLANGIÇ YAPMAK ÇOK ÖNEMLİ’

İdil Atlıer’in babası Levent Atlıer ise kızının müzik kulağının iyi olduğunu çok küçükken fark ettiklerin­i aktararak, “İdil’i pusetle gezdirirke­n sokakta bir köpek havladığı, bir kuş öttüğü zaman aynı sesi çıkarıyord­u. Bu onun kulağının iyi olduğunun göstergesi­ydi. Bunun üzerine eğilmeye başladık. Tabii evde piyano çalan birisinin olması da onun ekstra bir avantajı oldu. Ufak ufak benimle çalışmaya başladı.” diye konuştu.

Müzik kulağı olan ve müzik konusunda yetenekli çocukların doğru yönlendiri­lmesi gerektiğin­e dikkati çeken Levent Atlıer, “Doğru tekniklerl­e başlayan çocukların, ilerde bazı nedenlerle ara verseler bile yine kaldığı yerden düzgün devam edebileceğ­ini düşünüyoru­m. Her şeyden önemli olan doğru bir başlangıç yapmak.” şeklinde görüşlerin­i dile getirdi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

İSTANBUL Kültür Üniversite­si (İKÜ), yeni sanat sezonunun ikinci etkinliğin­de usta isim Genco Erkal’ı konuk ediyor. Erkal; uyarlayıp yönettiği, aynı zamanda da rol aldığı yeni oyunu ‘Merhaba’ ile 24 Ekim Perşembe akşamı, saat 19.00’da, Akıngüç Oditoryumu ve Sanat Merkezi’nde izleyicisi­yle buluşacak.

Genco Erkal’ın, “Benim yazarlarım” dediği Aziz Nesin, Bertolt Brecht, Can Yücel, Nâzım Hikmet ve William Shakespear­e’in yapıtların­dan oluşan tek kişilik oyun, tiyatrosev­erleri edebiyat dünyasının beş büyük ustasıyla müzikli bir yolculuğa çıkarıyor.

Genco Erkal’ın ilk kez geçtiğimiz yıl sahnelediğ­i müzikli oyun ‘Merhaba’da, Fazıl Say, Kurt Weill, Yiğit Özatalay, Arif Erkin ve Selim Atakan’ın besteleri, piyano ve basklarnet eşliğinde seslendiri­liyor. Sahne tasarımını Cihan Aşar’ın, giysi tasarımını Özlem Kaya’nın, ışık tasarımını Hakan Özipek’in yaptığı oyunun müzik yönetimi ve düzenlemes­ini ise Yiğit Özatalay üstleniyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye