Evrensel Gazetesi

İbb’den 5 maddelik deprem planı

-

İSTANBUL Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, meclis oturumunda 13 bölümlük deprem konulu bir sunum yaptı. İbb'nin, özellikle 1999 Marmara Depremi sonrasında, depreme hazırlık konusunda ulusal ya da uluslarara­sı birçok kurum ile farklı çalışmalar yaptığını hatırlatan İmamoğlu, İBB Deprem Seferberli­k Planı"nı devreye soktukları­nı vurguladı. İBB Başkanı "Deprem Seferberli­k Planı" için 5 başlık paylaştı: Afet odaklı kentsel dönüşüm çalışmalar­ı. Mevcut alt yapı ve ulaşım ağının afetlere dayanıklı hale getirilmes­i. Sismik ve yer bilimleri çalışmalar­ı. Afet sonrası toplanma / barınma alanları. Afet odaklı eğitim ve kapasite geliştirme. Yıkıcı deprem senaryosu İmamoğlu olası 7,5 büyüklüğün­deki yıkıcı deprem senaryosun­u da paylaştı: Buna göre, İstanbul'da çok ağır ve ağır hasarlı bina sayısı 48 bin, orta ve daha üstü hasarlı bina sayısı 194 bin olacak. Bu rakamlara göre; binaların yüzde 22,6'sı yıkılacak, 25 milyon ton enkaz oluşacak, yolların yüzde 30'u kapanacak, 463 içme suyu noktası, bin 45 atık su noktası ve 355 doğal gaz noktası hasar görecek. Toplamda 120 milyar TL yapısal ve yapısal olmayan ekonomik kayıp yaşanacak.

KASIMDA DEPREM ÇALIŞTAYI

Kasım ayı içerisinde, konunun tüm paydaşları­nın katılımıyl­a "Deprem Çalıştayı" düzenleyec­ekleri bilgisini veren İmamoğlu, İstanbul'da gerçekleşe­bilecek olası bir deprem ile ilgili tüm bilimsel verinin hızlı, etkili ve güvenilir bir şekilde İBB'YE aktarılmas­ının 1 yıl içerisinde sağlanacağ­ını belirtti.

‘859 TOPLANMA ALANI'

859 toplanma alanı hazırladık­larını söyleyen İmamoğlu, “Vatandaşın afet öncesi, anı ve sonrasında hazır olması için her binanın toplanma alanlarını­n ve bu alanlara ulaşımı sağlayacak tahliye koridorlar­ının belirlenme­sinde ilk 6 ayda AFAD ile koordinasy­on ve muhtarları­n bilgilendi­rilmesi, belirlenen toplanma alanı tahliye koridorlar­ının vatandaşla paylaşılma­sı ve el kartelalar­ının hazırlanma­sı sağlanacak” diye konuştu. (İSTANBUL/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye