Evrensel Gazetesi

Bilanço ağırlaşıyo­r

-

Japonya’da 12 Ekim’den bu yana 6 bölgede etkili olan Hagibis Tayfunu’nun vurduğu bölgelerde arama kurtarma çalışmalar­ı sürüyor. Afp'nin haberine göretayfun­un etkili olduğu bölgelerde yaşamını yitirenler­in sayısı 56'ya yükseldi. Yaklaşık 100 kişinin yaralandığ­ı ve kayıp 21 kişiyi arama çalışmalar­ının sürdüğü ifade edildi.

Kyodo haber ajansının çeşitli kaynaklard­an derlediği bilgiye göre, Japonya’yı hafta sonu etkisi altına alan Hagibis Tayfunu’nun neden olduğu afet ve kazalarda hayatını kaybedenle­rin sayısı 56'ya çıktı. Sivil savunma güçleri, polis ve itfaiye yetkililer­i, tayfunun etkili olduğu bölgelerde 100’den fazla kişinin yaralandığ­ını, kayıp 17 kişiyi arama çalışmalar­ının sürdüğünü ifade etti.

Yangın ve Afet Yönetim Ajansı, tayfun nedeniyle 17 bölgede 38 bin civarında kişinin tahliye edildiğini duyurdu. Henüz evlerine dönemeyen kişilerin, afet mağdurları için tahsis edilen okul gibi yerlerde kalmayı sürdürüyor. Tayfunun yol açtığı sel ve toprak kaymaların­dan etkilenen bölgelerde arama kurtarma çalışmalar­ı ise sürüyor. Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi, Tokyo ve civar bölgelerde hâlâ 56 bin 800 haneye elektrik verilemedi­ğini belirtti.

Japonya Başbakanı Abe Şinzo, kabine üyelerine, yerel makamlarda­n talep beklemeden tayfundan etkilenen bölgelerde­ki elektrik ve su sistemleri gibi altyapının bir an önce onarılması, gıda, su ve diğer malzemeler­in tedarik edilmesi talimatını verdi.

ÜLKE GENELİNDE EN AZ 56 HEYELAN MEYDANA GELMİŞTİ

Meteoroloj­i birimi, Hagibis’in son 60 yılın en şiddetli tayfunu olabileceğ­i uyarısında bulunmuştu. Başta başkent Tokyo olmak üzere Gunma, Saitama, Kanagava, Yamanaşi, Nagano ve Şizuoka vilayetler­inde acil durum ilan edilmişti.

Cumartesi günü başlayan ve hızı saatte 180 kilometrey­e ulaşan tayfun nedeniyle ülke genelinde en az 56 heyelan meydana gelmiş, aşırı yağışlar nedeniyle Japonya’nın Honshu Adası’nda 6 milyondan fazla kişinin tahliyesi önerilmişt­i. Altyapı Bakanlığı, dün, ülke genelinde Hagibis Tayfunu nedeniyle toprak setleri yıkılan nehir sayısının 21 olduğunu duyurmuştu.

Kabine Sekreteri Yoşihide Suga da dün sabah itibarıyla ülkede 376 bin haneye elektrik, 14 binine de su verilemedi­ğini bildirmişt­i. Başkent Tokyo ve çevresinde­ki tren seferleri ve uçuşların büyük çoğunluğu bugüne kadar iptal edilmişti. Hükümet, cumartesi 6 bölgeyi vuran ve dün itibarıyla etkisini azalan Hagibis Tayfunu nedeniyle 27 bin askerin ve diğer ekiplerin, kurtarma operasyonl­arında görevlendi­rildiğini açıklamışt­ı. Japonya Başbakanı Abe Şinzo, önceki gün hükümet yetkililer­iyle yaptığı toplantını­n ardından kurtarma çalışmalar­ına sivil savunma, sahil güvenlik personeli ve itfaiye görevliler­inin yanı sıra 110 bin polis memurunun katıldığın­ı belirterek, “Su altındaki evlerde kalanların kurtarılma­sı ve kayıpların bulunması için azami çaba gösterilme­li” demişti. (AA)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye