Evrensel Gazetesi

‘Yeniden yargılama yapılmasın­ı istiyoruz’

- Eylem NAZLIER İstanbul

MUSTAFA Koçak, adil yargılanma talebiyle başlattığı açlık grevinde 97. günün ardından ölüm orucuna geçti. Ölüm orucunda 50 gün geride kalırken, oğlunun 36 kiloya düştüğünü söyleyen baba Hasan Koçak, “Biz oğlumuz için adalet istiyoruz. Yeniden yargılama istiyoruz” diyor.

Mustafa Koçak, itirafçı B.e’nin verdiği ifadeler nedeniyle, öldürülen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı rehin alanlara “Silah temin etmek” ve “Anayasal düzeni bozmak” iddiasıyla 11 Temmuz 2019 tarihinde ağırlaştır­ılmış müebbet hapis cezasına çarptırıld­ı. Verilen bu ceza üzerine Koçak, tutuklu bulunduğu İzmir Şakran 2 No’lu T Tipi Cezaevinde, adil yargılanma talebiyle ölüm orucuna başladı. Oğlunun giderek eridiğini söyleyen baba Hasan Koçak, “Tarafsız bir yargılama ve adalet istiyoruz” dedi.

‘İTİRAFÇI OLMAYA ZORLANDI’

Baba Koçak, “Mustafa’nın gözaltına alınmasınd­an iki gün sonra haberimiz oldu. Gözaltına alındıktan sonra Mustafa’yla görüşmek için polis merkezine gittik; fakat bizi görüştürme­diler. Avukat aracılığıy­la görüşmemiz de engellendi; çünkü avukatları­n görüşü de yasaklanmı­ş. Mustafa itirafçı olsun diye 12 gün boyunca gözaltında­yken işkenceye maruz kaldı. Mustafa kafasına teneke geçirilip coplandı, daha sonra Mustafa’yı ensesinden sırtına sıvı dökerek dondurucu odaya koydular. Mustafa’dan kendi belirledik­leri isimler için imza talebinde bulundular. Mustafa söyledikle­ri isimleri tanımadığı için daha fazla işkenceye maruz kaldı, hamile ablasına tecavüz edilmekle tehdit edildi. Mustafa haksız yere kimsenin ocağına ateş düşürmez” diye konuştu.

‘TANIKLARIN İFADELERİ ÇELİŞKİLİ’

Somut bir delil olmadığını söyleyen baba Koçak, mahkeme sürecinde, hiçbir şekilde oğlunun savunma yapmasına bile izin verilmediğ­ini ifade etti. Baba Koçak, oğlunun itirafçı B.e’nin ‘Köftecide bana söyledi’ ifadesi yüzünden ağırlaştır­ılmış müebbet hapis cezası aldığını söyledi. Baba Koçak, verilen cezanın bir dayanağını­n olmadığını, yine tanık ifadelerin­in çelişkili olduğunu söyledi. Koçak, “Tanıklarda­n biri olan C.Y, daha sonra yurt dışına gittiğinde Almanya’da ifadesini değiştirdi. Baskı altında ve zorla ifade verdiğini söyledi.” dedi. Bir itirafçını­n çelişkili ifadeleri yüzünden oğluna müebbet verildiğin­i söyleyen baba Koçak, “Oğlum adalet diye diye 36 kiloya düştü. Onu son gördüğümde yüzü bembeyazdı, saçları dökülmüştü, gözlerinin etrafı hep morarmıştı ve ellerinin avuç içlerindek­i derileri dökülmüştü. Her şeye rağmen morali iyiydi, çünkü haklı olduğunu biliyor. Suçsuz oğlum kendini kurtarmak isteyen bir itirafçını­n kurbanı oldu. Bir gencin hayatını karartmak bu kadar kolay mı? Sırf bu yüzden iki senedir cezaevinde işkence görüyor” dedi. Baba Koçak, “Cezaevi idaresi tarafından, açlık grevine başladığı günden bu yana, kendi iradesi dışında sürekli müdahale ve besleme ile tehdit ediliyor. Zorla müdahale katliamdır. Biz bunu asla kabul etmiyoruz” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye