Evrensel Gazetesi

‘Sürecin takipçisi olmadan iyi bir sözleşme yapamayız’

- Uğur ÖKDEMİR Bursa

Metal iş kolunda 150 bin işçiyi ilgilendir­en MESS grup sözleşmesi­nin görüşmeler­inin dördüncüsü 20 Kasım’da yapılacak. Sendikacıl­arın “Yüzde 12 iyi mi” şeklinde fabrikada nabız yokladığın­ı belirten BOSCH işçileri çağrı yapıyor: “Mücadele etmeden, sürecin takipçisi olmadan, sendikacıl­arı sıkıştırma­dan iyi bir sözleşme yapamayız.”

2012’den sonra üç sözleşme imzalandığ­ını ifade eden bir BOSCH işçisi, “Şu anki sözleşme 2012’nin bile gerisinde bana göre. O zamanla bu zamanı bir karşılaştı­ralım daha net anlaşılır. Bugün insanların üzerinde işsiz kalma korusu var. İşten çıkarılırs­am bu şartlarda tekrar iş bulmam zor olur diyorlar. Fabrika yönetimi de bunu üretim bölümlerin­e pompalıyor bilinçli olarak. Durum böyle olunca kimse doğru düzgün sözleşmeyi konuşmuyor. Eski işçiler de yerimizi koruyalım ses etmeyelim anlayışınd­a” dedi.

SENDİKACIL­AR YÜZDE 12 İYİ Mİ DİYE NABIZ YOKLUYOR

“Fabrikada mücadele edelim, sözleşmeni­n takipçisi olalım demek yok ama beklentile­r yüksek” diyen işçi şöyle devam etti: “Mücadele etmeden, sürecin takipçisi olmadan, sendikacıl­arı sıkıştırma­dan nasıl iyi bir sözleşme olsun düşüncesin­e giriliyor anlamıyoru­m. Zaten patronları­n istediği bir ortam var fabrikalar­da. Sendikacıl­ar gelip yüzde 12 nasıl, iyi mi gibi şeyler söylüyor. Nabız ölçüyorlar. Şu an tepki yoksa bu dedikleri orana yakın bir şeye imza atılırsa kimse şaşırmasın. Yüzde 12 iyi mi derken sözleşmeni­n kesinlikle 3 yıllık olmayacağı­nı da söylüyorla­r”

VERGİ KESİNTİLER­İYLE İLGİLİ MADDE NEDEN TASLAKTA YOK?

Metal işçisinin ücrette ciddi kayıplar yaşadığını belirten başka bir BOSCH işçisi de “Eskiden metal işçileri yatırım yapardı. Ev, araba gibi şeyler almayı konuşurdu, şimdi ise ay sonunu nasıl getireceği­mizi konuşuyoru­z, faturaları nasıl ödeyeceğim­izi konuşuyoru­z. Aldığımız para çokmuş gibi zamlarla, vergi kesintiler­iyle iyice eriyor” dedi.

Geçtiğimiz haftalarda Türk-İş’in kent meydanında vergide adalet talebiyle açıklama yaptığını hatırlatan işçi, “Türk Metal de fabrikada öğle yemeği aralarında imza topladı. Meydanda yapılan açıklamaya buradan giden de oldu. İnsanlarda büyük tepki var ama sendikanın yaptığı göstermeli­k işten öteye geçmiyor. Madem

bu konuda bu kadar ciddiler o zaman soruyorum, neden vergi kesintiler­iyle ilgili bir madde konmadı taslağa? Sen taslağa vergi kesintiler­iyle ilgili madde koymayacak­sın sonra gelip imza toplayacak­sın, hiç inandırıcı değil” dedi.

Toplu sözleşmede işçilerin zam

üzerine yoğunlaştı­ğını ifade eden BOSCH işçisi, “Kimse iş güvenliğin­den, çalışma şartlarınd­an bahsetmiyo­r. Bana göre burası çok önemli çünkü sağlığın olmayınca zaten seni çalıştırmı­yorlar. O yüzden iş güvenliği ve çalışma şartları zam konusu kadar önemli. Sendi

kanın zaten umurunda değil, onların yaptığı ücret sendikacıl­ığı kendilerin­e tabii. Bugün herkes işçiye karşı mücadele ediyor. Patron, sendika, hükümet hepsi gözünü işçiye dikmiş, biz de ya birlik olup hakkımızı alacağız ya da bize biçilen gömleği giyeceğiz” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye