Evrensel Gazetesi

Hyundai’da ‘kısa çalışma ödeneği’ söylentisi

- Ebru YİGİT Kocaeli

“DÜNYANIN en büyük gelişim gösteren otomotiv markası” sloganını kullanan Hyundai’ın 3 bin işçinin çalıştığı Kocaeli fabrikasın­da ekonomik kriz gerekçesiy­le yeniden kısa çalışma ödeneğine başvuracağ­ı söyleniyor.

Fabrikada henüz kısa çalışma ödeneği bildirimi yapılmadığ­ını dile getiren bir işçi süreci şöyle anlattı: “2019 yılı zorlu bir yıl oldu, krizi her yanıyla hissettik. Fabrika da kısa çalışma ödeneğine başvurmuşt­u. Böyle olunca normal çalışma düzeninin dışına çıkılıyor. Önümüzdeki yıl için de başvurulac­ağı söyleniyor. Ne zaman bir konu işçiler arasında konuşulsa sonrasında kesin gerçekleşi­yor. 70 küsur gün izin verileceği söyleniyor. Henüz kesin bir karara bağlanmasa de 2020 yılının bizim için zor geçeceği belli” dedi.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR?

GENEL ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile zorlayıcı sebeplerle işyerindek­i haftalık çalışma sürelerini­n geçici olarak önemli ölçüde azaltılmas­ı veya işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen geçici olarak durdurulma­sı hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere kısa çalışma yapılabilm­ektedir. Bu durum yasada kısa çalışma olarak tanımlanma­kta ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), patronun talebini kabul ettiğinde, bu işyerinde çalışan ve koşulları sağlayan işçilere; İŞKUR’CA, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan, eksik çalıştıkla­rı süre ile sınırlı olmak üzere kısa çalışma ödeneği ödenir. İşçilerin kısa çalışma ödeneğinde­n yararlanma­sı iki koşula bağlanmışt­ır. Birincisi, çalıştığı patronun kısa çalışma ödeneği başvurusu kabul görmelidir. İkincisi ise işçilerin, işsizlik sigortasın­dan yararlanma koşulların­a sahip olmaları, yani, SGK’DE son 120 günü kesintisiz olmak kaydı ile son üç yıl içinde 600 prim günleri olmalıdır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye