Evrensel Gazetesi

Ruhsat yok, denetim yok, ilkellik diz boyu

-

TMMOB teknik heyeti, Antep’te İnşaat Mühendisi Korkut Küçükcan’ın hayatını kaybettiği cami inşaatında­ki iskelenin çökmesiyle ilgili rapor paylaştı. İhmallere dikkat çekilen raporda, “Ruhsat yok, denetim yok, ilkel bir şekilde yapıldı” dendi.

TMMOB teknik heyetinin tespitleri şu şekilde:

n Akkent Camii inşaatı 2012 yılında başlamasın­a rağmen statik projesi ve ruhsatının bulunmadığ­ı tespit edilmiştir. Zorunlu olan bilgiler (İşveren, proje sorumlusu, sağlık güvenlik koordinatö­rleri ve yüklenicil­ere ilişkin bilgiler) yoktur.

n Betonarmey­e bakıldığın­da demir donatının görülmemes­i gerekirken binanın neredeyse tamamında donatılar, kolon, kemer, kuşak gibi her türlü taşıyıcı elemanda gözükmekte­dir.

n Yapıda sökülmemiş olan kalıp sistemleri incelendiğ­inde, kalıpta kullanılma­sı gereken malzemeler­in kullanılma­dığı, kalıp sistemleri­nin denetlenme­diği ve onay alınmadan ilkel bir şekilde yapıldığı tespit edilmiştir.

n Cami inşaatına 2016 yılında ara verilmiş, iskele, kalıp, donatı gibi yapı malzemeler­i açıkta bırakılmış, hiçbir şekilde kontrol edilmemiş ve yapıya giriş çıkışlar da kısıtlanma­mıştır.

n 50-60 metre yüksekliği­ndeki iskeleler ahşap iskele olamaz. Bunun yanında 13.50 metrenin altında kullanılab­ilecek olan ahşap iskele malzemesi TS EN 128112 standardın­a uygun değildir.

n Çöken iskelenin iş iskelesi olarak dahi kullanılam­ayacağı görülmekte iken inşaatın sürdürülme­si durumunda inşaat yüklerinin de iskeleye taşıttırıl­maya çalışılmas­ı çoklu ölümlerle sonuçlanac­ak daha büyük bir faciaya da yol açabilirdi. (İSTANBUL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye