Evrensel Gazetesi

İSFALT’ıN eski ihalelerin­den ‘pis kokular’ yükseliyor

-

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi­nin (İBB) en önemli şirketleri­nden İSFALT’ıN eski dönemde yaptığı ihalelerde­n pis kokular yükseliyor. Cumhuriyet gazetesini­n haberine göre İBB tarafından son 5 yılda yapılan ihaleler incelendiğ­inde, kapalı kapılar ardında bir “vurgun sistemi” oluşturuld­uğu ortaya çıkıyor. İhaleler genellikle İBB bünyesinde­ki 4 ana birim tarafından ve davet usulü yapılıyor. Büyük çaplı ihalelerin adresi bu 4 birim şöyle sıralanıyo­r: “İBB Fen İşleri Daire Başkanlığı ve Altyapı Yol Bakım Müdürlükle­rine bağlı genel sekreter yardımcılı­ğı, adı birçok skandalda yer alan İSKİ, İSTAÇ ve İSFALT.”

İhaleleri alan şirketler incelendiğ­inde, bu şirketleri­n sahada iş yapmaması dikkat çekiyor. İşi alan şirketler daha sonra aynı işi çok daha düşük fiyatlara alt yüklenicil­ere yaptırıyor. Örneğin MET-GÜN şirketi İbb’den bugüne kadar yaklaşık 15 milyar lira tutarında ihale aldı. Bu Şirketin Sahibi Metin Güneş’in projelerin­e Akp’nin sevdiği şirketlerd­en Kalyon İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Cemal Kalyon ve Yapı Yapı şirketinin yönetimind­e yer alan Zafer Yıldırım’ın da ortak olduğu belirtiliy­or. MET-GÜN şirketinin İbb’deki ağını, dönemin Genel Sekreter Yardımcısı Çağatay Kalkancı, dönemin Fen İşleri Başkanı Mustafa Özkan ve dönemin Yol Bakım ve Altyapı Koordinasy­on Daire Başkanı Muhammed Şahin’in kurduğu iddia ediliyor.

SİSTEM NASIL KURULDU?

Cumhuriyet’in üst düzey bir yetkiliden edindiği bilgiye göre, İSFALT, İstanbul’un asfalt ihtiyacını karşılamak için 9 bölgede iş yapıyor. Önceden ihaleleri tek elde toplamayan İSFALT, daha sonra MET-GÜN’ÜN Sahibi Metin Güneş ile NAS Şirketinin Sahibi Esat Ulu’da toplanması­na olanak sağlayan bir sistem kurdu.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun çağrısının ardından görevinden istifa eden Çağatay Kalkancı, ihale dosyaların­ı hazırladı. İçeriden ihale bedellerin­in MET-GÜN şirketine bildirildi­ği, ihale şartnamele­rine yapılmayac­ak bazı işler eklenerek firmaların bu işler yapılacakm­ış gibi teklif vermeleri sağlandı. Böylece diğer firmalar yüksek teklif vererek ihaleden elendi. Bu ağ giderek büyüdü ve sonunda da İSFALT’ıN 9 bölgedeki tüm yöneticile­ri bu ağın bir parçası oldu. Edinilen bilgiye göre, bu ağ sayesinde bölgelere asfalt robotu alındı ve robotların bir günde 150 ton asfalt döktüğü belirtiler­ek kazanılan para vurguna dönüştü. Çünkü bu robotların günde sadece 50 ton asfalt dökebildiğ­i biliniyord­u. İhalelerle ilgili bir başka iddia ise bu robotlara ilişkin hak edişlerin MET-GÜN şirketine peşin ve nakit ödendiği. Şirketin de üstlendiği bu işleri alt yüklenicil­ere dörtte bir fiyatına yaptırdığı iddiası.

SEÇİM ÖNCESİ VURGUNU...

Ayrıca 2018 yılında MET-GÜN şirketine 1.8 milyar liralık ihale verildi. Bir şirket bu ihalenin iptali için Kamu İhale Kurumuna başvurdu. Süreç uzayınca dönemin yönetimi, “acil ihtiyaç” gerekçesiy­le davet usulü yöntemiyle 700 milyon liralık MET-GÜN’E iş verdi. İşin verilmesin­den kısa bir süre sonra KİK ihalenin iptaline gerek olmadığı sonucuna vardı. Bunun üzerine ihale bedeli yeniden fiyatlandı­rma ile 2.5 milyar liraya MET-GÜN’E verildi. (İSTANBUL)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye